Генерації попали під завал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Генерації попали під завал

Енергетика
421
Кабінет міністрів доручив Мінпаливенерго сплатити борг енергетичних генерацій перед ДП "Вугілля України", який досяг рекордної суми - 750 млн грн. У міністерстві ж говорять, що оплатити постачання практично неможливо - шахти відвантажують вугілля більше, ніж необхідно генераціям, а ті через зниження споживання електроенергії працюють зі збитком. Експерти не виключають, що в ситуації, що склалася, уряд буде змушений підвищити ціни на електроенергію або закрити нерентабельні шахти.
Кабмін доручив Мінпаливенерго забезпечити погашення 759 млн грн боргу генеруючих компаній перед державним підприємством "Вугілля України" за поставлене вугілля, заявив учора міністр вугільної промисловості Віктор Полтавець. "Уряд доручив Мінпаливенерго знайти за рахунок власних коштів генерацій 300 млн грн, а за рахунок кредиту - 500 млн грн для розрахунків підприємств теплової генерації за вугілля, відвантажене державними шахтами", - уточнив пан Полтавець. Він додав, що на 22 квітня заборгованість споживачів за відвантажену ДП "Вугілля України" продукцію становить 850 млн грн, з них 759 млн - борги енергогенеруючих компаній, ще 91 млн грн - заборгованість металургійних підприємств.
Офіційно в прес-службі Кабінету міністрів заяву пана Полтавця не коментують. Але високопоставлене джерело в апараті Юлії Тимошенко підтвердило Ъ, що уряд дав доручення розрахуватися з боргами перед шахтами, оскільки "для прем'єра дуже важлива соціальна стабільність у вугільній галузі і регіонах, де добувають вугілля".
У Мінпаливенерго називають доручення уряду важким для виконання. За словами прес-секретаря Мінпаливенерго Фента Ді, у січні-березні поточного року виробництво електроенергії скоротилося на 13,7%, при цьому постачання вугілля, навпаки, збільшилися. "На сьогоднішній день на складах електростанцій накопичено більше 3,7 млн т вугілля, такого не було за весь час незалежності України, - говорить пан Ди. - Склади деяких ТЕС, наприклад Змієвської і Трипільської, перевантажені. Найближчим часом вугілля просто нікуди буде приймати, а шахти продовжують його поставляти".
Він нагадує, що знизилося не тільки споживання електроенергії, але й рівень розрахунків споживачів за неї. Генеральний директор "Центренерго" Сергій Попов повідомив, що зараз більшість генеруючих компаній працює з негативною рентабельністю 10-15%. "У деяких генерацій не вистачає грошей навіть на виплату заробітної плати своїм співробітникам", - додає він.
Президент "Енергетичної консалтингової групи" Олексій Шеберстов вважає єдиним виходом із ситуації, що склалася, підвищення тарифів на електроенергію для населення і промислових підприємств. "При рівні тарифів, які не покривають навіть собівартості, жоден банк не видасть кредити генеруючим компаніям і ніякі розрахунки в принципі неможливі", - говорить Максим Шеїн з "Брокеркредитсервісу". А член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Тулуб відзначає, що уряд, швидше за все, буде змушений закривати збиткові і нерентабельні шахти. "Вугілля в нинішніх обсягах економіці просто не потрібне. Думаю, частину підприємств доведеться просто закрити", - погоджується директор компанії Coalimpex (експортно-імпортні операції з вугіллям) Василь Кононов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас