Аналітик: У короткостроковій перспективі відсутні чинники здатні вплинути на дестабілізацію курсу гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітик: У короткостроковій перспективі відсутні чинники здатні вплинути на дестабілізацію курсу гривні

Валюта
798
У короткостроковій перспективі відсутні чинники здатні вплинути на дестабілізацію курсу гривні. Таку думку висловив аналітик блоку казначейства та ринків капіталу "Альфа-Банку" Олександр Веденеєв.
Експерт відзначив, що психологічну підтримку ринку надає позитивне рішення місії МВФ про виділення чергового кредитного траншу (очікується в середині травня), а також проведення переговорів зі Світовим Банком про отримання кредиту у розмірі 1,3 млрд. дол. "Крім того, посилювання нормативів по довгій валютній позиції відіб'ється на зростанні пропозиції американської валюти з боку банківського сектору. У разі появи значної доларової маси на ринку за рахунок даного чинника, це повинно вплинути на збереження стабільного курсу, а також на можливе зміцнення гривні", - вважає він.
У той же час О.Веденеєв вважає, що основний ризик курсової нестабільності в 2009 р. формуватиметься динамікою фінансового рахунку платіжного балансу. "Так, за статистикою НБУ, розмір короткострокового зовнішнього боргу українських позичальників на початок року складав майже 22 млрд дол., а показник його покриття валютними резервами знаходився на позначці 140%. Проте, якщо припустити, що банківський сектор зможе пролонгувати до 50% заборгованості, а корпоративний - до 30%, то розмір необхідних цього року виплат по зовнішніх боргах складає близько 13-13,5 млрд. дол. Валютних резервів НБУ повинно бути цілком достатньо, щоб забезпечити продаж валюти під такий обсяг погашень і згладити їх негативний вплив на курсову стабільність", - підкреслив експерт.
Також він звернув увагу, що ще однією нестабільною статтею фінансового рахунку є відтік валюти через готівковий ринок і її концентрація на руках у населення - за результатами січня-лютого це стало результатом виведення з економічної системи близько 3,1 млрд. дол. "Проте регулярний вихід НБУ на ринок з проведенням спеціальних валютних аукціонів зміг зняти ажіотаж в обмінних пунктах - за підсумками березня чистий попит з боку населення зменшився до 570 млн. дол. Опублікований цього тижня огляд НБУ по валютному ринку за першу половину квітня додатково підтвердив значущість такої форми інтервенції. Так, привабливість аукціонного курсу в порівнянні з котируваннями наявного ринку, а також можливість фізосіб регулярно купувати валюту через цей механізм зменшили наявний попит і дефіцит наявної валюти до 83,1 млн. дол. в порівнянні з 417,8 млн. дол. місяцем раніше", - резюмував О.Веденеєв.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас