"Нафтогаз" отримав доступ до скарбниці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" отримав доступ до скарбниці

Енергетика
483
Кабінет міністрів учора опублікував постанову, що дозволяє Держказначейству авансувати монополіста грішми, призначеними для компенсації низької ціни для ТКЕ. Попередні платежі можуть бути використані НАК для погашення поточної заборгованості за природний газ. Експерти вважають ініціативу Кабміну неефективною: до кінця року "Нафтогаз" зможе виплатити лише $520 млн, тоді як щомісячна нестача коштів становить $80-100 млн.
На прохання НАК "Нафтогаз України" Державне казначейство буде виділяти компанії фінансування для своєчасних розрахунків за імпорт природного газу, говориться в опублікованій учора постанові Кабінету міністрів №357 від 2 квітня. Кошти будуть виділятися як компенсація компанії різниці цін закупівлі газу і його реалізації теплокомуненерго (ТКЕ). "Це дозволить поповнювати обігові кошти 'Нафтогазу', що вкрай важливо для своєчасних розрахунків з 'Газпромом'", - говорить прес-секретар "Нафтогазу" Валентин Землянський. Він нагадує, що зараз вартість газу для ТКЕ становить 593,45 грн ($78) за тисячу кубометрів, тоді як ціна імпортованого газу - $228.
Як відомо, у держбюджеті на 2009 рік розмір компенсації "Нафтогазу" різниці цін на газ для ТКЕ становить 1,614 млрд грн. Уряд пропонував збільшити його в 4,8 рази, до 7,725 млрд грн, і вніс в парламент відповідний законопроект. Після його провалу Кабмін заявив, що затвердив аналогічну постанову.
Звичайно "Нафтогаз" одержував компенсацію різниці цін закупівлі газу і його продажу на внутрішньому ринку вже після його споживання, але тепер кошти можна буде одержати раніше. Цього року передбачено 7,725 млрд грн. Причому 3,5 млрд грн Кабмін уже розпорядився виділити НАК для покриття її податкової заборгованості за IV квартал 2008 року. Тепер Держказначейство зможе виділити компанії решту 4,225 млрд грн ($520 млн).
Слід зазначити, що це не перша ініціатива щодо поліпшення фінансового становища НАК "Нафтогаз України". Раніше для збільшення довіри інвесторів до компанії народний депутат фракції БЮТ Андрій Портнов запропонував прийняти закон, що дозволяє збільшувати статутні фонди національних акціонерних компаній, а також купувати їхні акції за рахунок держоблігацій. Передбачається, що така схема дозволить підвищити ліквідність компаній без збільшення витрат держбюджету.
Втім, на рахунках Держказначейства може виявитися недостатньо вільних коштів для розрахунків "Нафтогазу" за газ, відзначає член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Тулуб. На 13 березня на єдиному казначейському рахунку було 1,395 млрд грн (зараз інформація про залишок не публікується). Заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев вважає, що грошей, виділених НАК, вистачить лише на півроку. "Щомісячний дефіцит коштів для оплати природного газу в НАК становить $80-100 млн. Тому грошей, виділених урядом в умовах економічної кризи і зростання заборгованості споживачів за газ, вистачить ненадовго", - погоджується Тулуб.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас