Знову з нуля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Знову з нуля

1643
Фахівці, що сприйняли своє звільнення як можливість без докорів сумління розпрощатися з високооплачуваною, але неулюбленою роботою і знайти себе в іншій професії, нерідко зіштовхуються з неприйняттям з боку роботодавців.
"Тягти важко і кинути шкода", - так ставився до своєї посади адміністратора мережі меблевих салонів Максим Шіпіцин. Але в нинішніх умовах вище керівництво порахувало можливим обійтися без такої штатної одиниці. І Максиму було запропоновано написати заяву "за власним бажанням". Не обтяжений сім'єю, кредитами і орендованою квартирою, Шіпіцин вирішив кардинально змінити своє життя і стати веб-дизайнером. Після успішного закінчення курсів почалися довгі митарства, пов'язані з пошуком бажаної роботи, які так і не увінчалися успіхом.
"Усім подобається творча, цікава робота, за яку багато платять. Але мало хто може адекватно оцінити свої здібності в таких сферах, як дизайн, музика, образотворче мистецтво. Тут немає чітких критеріїв оцінки, все дуже суб'єктивно, але професіоналів видно відразу. Кому потрібний спец, що може намалювати іконку на сайт не так, як просить замовник, а тільки так, як він уміє? А останнім часом кількість "аматорів" від дизайну, що нав'язливо пропонують свої послуги, збільшилася в багато разів", - відзначив Сергій Лужніков, заступник директора студії веб-дизайну "B2 Люкс" (штат - 14 люд.).
Однак високомотивовані люди, настроєні на професійний розвиток, можуть стати справжньою знахідкою для компанії, не готової оплачувати роботу суперпрофесіоналів за вищим тарифом. Як відрізнити діамант, що потребує огранювання, від підробки і як розглянути високий потенціал за зовнішньою непевністю новачка - розбиралася "ВД".
Кар'єрні віражі
"Дійсно, кандидатів, які втратили роботу і вирішили кардинально змінити напрямок діяльності, з кожним днем стає усе більше, - розповіла Ольга Шаповаленко, керівник відділу консалтингу Staff Service (консалтинг, підбір персоналу, штат - 25 люд.). - Ставлення до таких фахівців з боку роботодавців завжди було як мінімум настороженим. Адже зазвичай у відповідь на питання про причини такої різкої зміни в професійних перевагах звучало щось невиразне: "Зрозумів, що це не моє...". Природно, виникали сумніви: а як довго ця людина працюватиме у моїй компанії, перш ніж зрозуміє, що це - теж "не її"? На даному ж етапі роботодавці прекрасно розуміють, що в більшості випадків рішення про зміну діяльності вимушене. Але, проте, із двох кандидатів завжди виберуть того, котрий мав ідентичний або суміжний досвід роботи. Адже такого фахівця не треба навчати, а відповідно, витрачати час і гроші".
Саме тому фахівці у роботі з персоналом радять звертати увагу на тих кандидатів, які мають хоча б мінімальний досвід роботи в обраній сфері. "Дуже складно мати справу з людиною, яка сама не знає, чого хоче. У розпал кадрової кризи нам від безвихідності доводилося наймати таких людей на роботу. У більшості випадків результати були жалюгідні - новоспечені працівники раптово зникали або через тиждень повідомляли, що їм нецікава їхня робота. А ті, хто мав хоча б невеликий досвід аналогічної діяльності, "приживалися" набагато краще", - повідомила Оксана Семяк, менеджер з персоналу ТОВ "Комет-Про" (дистрибуція побутової техніки, штат - 70 люд.).
Ще один спосіб перевірити лояльність кандидата - надати йому можливість позаштатного стажування в компанії. Варто відзначити, що підхід цей застосовувався ще з давніх давен. Свідчення тому - жалісливі історії про учнів знаменитих художників, які роками розтирали фарби, перш ніж їх допускали до полотна, або інститут послушництва, що існує практично у всіх світових релігіях. І хоча сучасне життя не передбачає необхідності настільки довгого вдосконалювання, дати можливість новачкові проявити себе як позаштатний співробітник або стажер - може бути досить ефективним способом відсівання випадкових людей.
З усіх боків талант
Втім, крім бажання кардинально змінити сферу діяльності, необхідно враховувати і наявність тих або інших навичок, якостей або здібностей у кандидата. При цьому фахівці з підбору персоналу стикаються з великими труднощами, тому що важливо не просто визначити професійний рівень фахівця, але й оцінити перспективи і можливості такого співробітника на новому поприщі.
Хоча ейчари стверджують, що людина з життєвим і професійним досвідом, нехай навіть в іншій сфері діяльності, бажаніша, ніж зовсім "зелений", але вже дуже амбіційний випускник вузу. Тим більше що зараз усе більше уваги при підборі персоналу приділяють так званим системним навикам, маючи на увазі управлінський і організаторський досвід, комунікативні здібності. Чим вища позиція кандидата, тим менше значення має досвід роботи в конкретному сегменті. "Однак чим нижчим був рівень попередньої посади і чим крупнішою в той же час була компанія-роботодавець, тим швидше отримана кваліфікація буде втрачена. Даний факт обумовлений специфікою розподілу обов'язків у великих корпораціях, холдингах: на найнижчих рівнях у великих компаніях функціонал дробиться між працівниками однієї ланки", - розповіла Анна Кисилевська, провідний консультант, консалтингова група "Удача Баланс" (штат - 7 люд.).
Але Валентина Шабаліна, HR-консультант, бізнес-тренер, відзначає, що "якщо людина має певні досягнення, то напевно зуміє швидко дійти до смислу і суті нової роботи. Виняток становлять випадки, коли обов'язки повністю суперечать його ціннісним орієнтаціям і очікуванням".
Більше того, "інший досвід дозволяє такому співробітникові "дивитися далі і копати глибше", впроваджувати нові підходи, не орієнтуючись тільки на стандартні шаблони в роботі", - вважає Семяк. Адже професіонал відрізняється від всіх інших своїм умінням домогтися максимального результату за мінімальний відрізок часу. Знання і досвід дозволяють не робити помилок. Однак "утомлений" професіонал може бути куди як менш продуктивний, ніж менш досвідчений, але більш мотивований і зацікавлений у своєму професійному розвитку фахівець.
Плюси і мінуси новачків з непрофільним досвідом
+ висока мотивація
+ гнучкість, адаптивність
+ широкий кругозір, відсутність шаблонових установок у роботі
- відсутність або брак досвіду
- можлива нестабільність
- недостатньо критична оцінка своїх можливостей
Наталя Науменко
За матеріалами:
Власть денег
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас