Активи виходять із себе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Активи виходять із себе

Валюта
2910
Українські фінансисти виводять гроші із проблемних банків і економіки за кордон. Тому дивною є поява в країні нових банків.
Привабливість України в очах інвесторів опустилася ще нижче. З перших днів 2009 року європейські та американські ділові видання одноголосно пророкують їй дефолт. "Капітал вивозять за допомогою офшорних компаній і банків, не у валізах же гроші вивозити", - говорить Анатолій Цимбал, директор компанії Nexus (займається податковим консультуванням).
І що ж на цьому тлі означає поява в країні нових фінансових установ? У 2009 році НБУ зареєстрував три банки - Профіт Банк, Діапазон-Максимум Банк і Авант-банк, а Держфінпослуг - чотири страхові компанії.
У докризові часи вітчизняні банкіри засновували банки, щоб з вигодою перепродати їх іноземним інвесторам. Український ринок банківських послуг щорічно подвоював свої обсяги, а тому вважався привабливим і перспективним. Одним з останніх на підніжку поїзда ступив Леонід Черновецький, співвласник Правекс-Банку, за який у лютому минулого року італійська група Intesa Sanpaolo заплатила $750 млн.
Тепер усе змінилося, і інвестори думають лише про те, як зменшити можливі збитки. Свіжий приклад - згортання роздрібних офісів ІНГ Банк Україна. Поставши перед вибором - інвестувати додатково $500 млн. чи повністю згорнути напрямок - менеджмент голландської ING Group вирішив заощаджувати. Роздрібні відділення ІНГ Банк Україна назавжди закриють свої двері для клієнтів наприкінці травня.
Далеко не у всіх власників проблемних банків є бажання і можливість витрачати гроші на їхнє оздоровлення. Недоброзичливці стверджують, що банкіри і страховики переводять здорові активи в нові структури з незаплямованою репутацією.
"Власники або менеджмент проблемних фінустанов можуть піти на виведення активів і штучне банкрутство своїх підприємств, щоб заснувати нову, чисту компанію або банк, завести туди активи і почати післякризове життя із чистою репутацією і бездоганним іміджем", - заявив голова Держкомісії з регулювання фінансових ринків Віктор Суслов.
Експерти відзначають, що перед багатьма банкірами зараз постає дилема: або спробувати врятувати банк, що зазнає труднощі, або вивести здорові активи в нову структуру. "Деякі банкіри і власники банків ідуть на те, щоб вивести здорові активи з банків, що зазнали нещастя, у паралельні структури. Хоча ніхто не може сказати, коли криза закінчиться, але рано чи пізно це трапиться, і вони підуть уперед із чистим балансом", - пророкує перший заступник голови дочірнього банку "Ощадбанку Росії" Владислав Кравець.
"Існує безліч способів вивести активи з банку буквально за тиждень: це і покупка "сміттєвих" акцій і облігацій, які в реальності нічого не коштують", - розповідає член правління великого столичного банку. Ще простіше видати великі кредити пов'язаним із засновниками банку фірмам.
"Деякі банки перед приходом тимчасових адміністраторів намагаються вивести гроші, видаючи кредити потрібним людям", - говорить заступник голови правління НБУ Олександр Савченко. За його словами, якщо банк у важкому фінансовому становищі видає кредити, значить, порушується закон.
Однак представники новостворених фінансових установ заперечують свою причетність до подібних схем. Голова новоствореного Авант-банку Анатолій Дроб’язко заявив Фокусу, що його банк заснований групою фізичних осіб, які є засновниками компанії "Лоренс Груп". "Компанія займається бізнесом у сфері нерухомості", - повідомив банкір. На його думку, нинішній час - удалий момент для початку нового бізнесу в банківській сфері. "Криза - це синонім переділу ринку. Два роки тому була висока конкуренція, і вхід на ринок коштував недешево, - вважає пан Дроб’язко. - У нашій країні як ніколи буксують взаєморозрахунки, усе більше банків втрачають ліквідність, і ми б хотіли на першому етапі зарекомендувати себе як розрахунковий банк".
Кроки щодо виведення активів можуть завдати непоправну втрату репутації хазяїв фінансово-кредитної установи. "Це моральний вибір кожного: зберегти ім'я чи піти легким шляхом, що дозволить зберегти активи, але втратити репутацію. Після такого кроку люди будуть розуміти, що із засновниками такого банку працювати ризиковано", - застерігає Владислав Кравець. Банкір згадує, що схожі проблеми зазнавали банки в Росії під час кризи 1998 року: "У деяких випадках рівень проблемних активів досягав 50%. Але багато банків вистояли, очистилися, зустріли наступну кризу з нормальним станом активів, але головне - зберегли репутацію та ім'я на ринку".
Експерти не виключають, що банки, що втратили платоспроможність і які не одержать державної допомоги шляхом рекапіталізації, будуть піддані процедурі переведення активів примусово. Така схема може бути узаконена найближчим часом під впливом міжнародних фінансових організацій. Зокрема, переводити вкладників і безпроблемні активи в життєздатні банки запропонував директор Світового банку по Україні, Білорусії і Молдові Мартін Райзер. Проблемні активи, відповідно до рекомендацій СБ, повинні бути вилучені і ліквідовані. На думку пана Райзера, відповідні зміни в законодавстві парламенту країни необхідно розглянути невідкладно, "щоб запобігти втраті довіри і негативному впливу на всю систему".
Однак такі проекти поки перебувають лише на стадії обговорення, стверджують чиновники НБУ. "Зараз обговорюються різні ідеї, наприклад, передати державному Ощадбанку життєздатні активи і всі пасиви проблемних банків, а під проблемні активи виділити державну кредитну лінію. Але поки багато законодавчих перепон", - розповідає директор департаменту зовнішньоекономічних відносин Нацбанку Сергій Круглик. За інформацією чиновника, основним методом порятунку банків залишиться рекапіталізація.
5 фактів про ввезення і вивезення капіталу з України
1. За п'ять передкризових років зовнішній борг України і прямі іноземні інвестиції в її економіку виросли в 5 разів - до $100 млрд. і $40 млрд.
2. Тоді ж український ринок банківських послуг щорічно подвоювався.
3. У 2008 році, за даними ДПАУ, із країни незаконно вивели більше $17 млрд.
4. Понад 50 банків та їхніх філій були задіяні в незаконній конвертації коштів. Валюта перераховувалася в Латвію, Литву, Киргизстан і на Кіпр.
5. У 2009 році відтік капіталу із країни досягає $2 млрд. щомісяця.
Віталій Атанасов
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас