Ющенко підписав закон про доступ до електромереж для експорту електроенергії з України на умовах аукціону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко підписав закон про доступ до електромереж для експорту електроенергії з України на умовах аукціону

Енергетика
276
Президент України Віктор Ющенко підписав поправки в закон "Про електроенергетику" (про врегулювання питання експорту електроенергії), прийняті Верховною Радою України 19 березня 2009 року. Про це повідомляється на офіційному сайті глави держави.
Згідно з документом, електроенергія для експорту з України повинна закупатися за оптовою ринковою ціною, а доступ до електромереж для експорту буде надаватися за підсумками аукціону.
"Допуск до пропускних потужностей міждержавних електричних мереж України для експорту електричної енергії надається на умовах аукціону", - говориться в тексті закону. Повноваження із затвердження порядку проведення такого аукціону надаються Національній комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ). Цей порядок повинен визначати фінансові гарантії оплати доступу до пропускної здатності, величину пропускної здатності і початкову ціну доступу.
Згідно із законом, аукціон буде проводитися Національною енергетичною компанією (НЕК) "Укренерго" – національним оператором електромереж раз на місяць на термін до року за умови наявності вільних пропускних потужностей на термін не більше року.
НКРЕ буде визначати порядок витрати отриманих від аукціонів коштів на погашення реструктуризованої заборгованості державного підприємства "Енергоринок" (оптовий постачальник електроенергії) енергогенеруючим компаніям і "Укренерго" і фінансування інвестиційної програми "Укренерго".
Закон набуває чинності з моменту опублікування. Перехідними положеннями закону уряду доручено в чотиримісячний термін забезпечити проведення аукціону на весь працездатний фізичний обсяг пропускної потужності, яка може бути забезпечена електричною енергією для експорту.
У цей час експорт електроенергії з України здійснюється за прямими договорами між держпідприємством зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго" і імпортерами української електроенергії. У серпні минулого року "Укрінтеренерго" і Korlea Invest Holding (Шаффхаузен, Швейцарія) домовилися про створення міжнародного холдингу Ukrenergy Holding для організації торгівлі електроенергією в країнах Європи і спільної реалізації інвестиційних проектів в енергетиці в частках 52:48. Korlea Invest Holding AG до теперішнього часу передав у спільний з "Укрінтеренерго" холдинг власні компанії в Угорщині, Польщі, Чехії, Словенії, Словаччині та Україні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас