Влада Зімбабве зупинила галопуючу інфляцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада Зімбабве зупинила галопуючу інфляцію

Казна та Політика
3494
Уряд південноафриканської країни Зімбабве 12 квітня офіційно поховав власну валюту (фактично місцевий долар зник з обігу ще в лютому) - такий результат масштабного використання друкарського верстата для вирішення економічних проблем. В 2000-2007 роках ВВП Зімбабве впав на 40%, в 2008-му - ще на 14%. Країна страждає від нестачі продовольства і палива, усіляких епідемій. Більше 80% місцевих жителів безробітні, біженство набуло масового характеру.
Тотальна розруха пов'язана з діяльністю президента Роберта Мугабе, який править країною 29 років, і постійними політичними конфліктами. Так, у рейтингу політичної нестабільності Economist Intelligence Unit Зімбабве перебуває на першому місці (Україна - на шістнадцятому).
Предметом чвар і конфліктів у південноафриканській державі є земля: Мугабе відібрав її в білих фермерів і перерозподілив на користь чорношкірих. Це стало початком занепаду колись багатообіцяючої економіки. Тепер колишній експортер продовольства залежить від гуманітарної допомоги і поставляє за кордон в основному робочу силу, а також нелегально добуті алмази.
В умовах затяжного економічного спаду бюджет наповнюється із труднощами, і влада країни довгий час покривала його дефіцит, друкуючи гроші. Наприклад, в 2007 році Резервний Банк Зімбабве (РБЗ), очолюваний політичним союзником президента, надрукував трильйон доларів для підвищення зарплат держслужбовцям і військовим, а також три трильйони для закупівлі худоби і сільгосптехніки.
У першому півріччі минулого року РБЗ профінансував президентську кампанію Мугабе, збільшивши грошову масу з 100 трильйонів до більше 900 квадрильйонів зімбабвійських доларів. На початку цього року в обіг була випущена банкнота номіналом 100 трильйонів зімбабвійських доларів (буханець хліба в цей же час коштував від 70 до 250 трильйонів). Немудра монетарна політика обернулася рекордною гіперінфляцією: у липні 2008 року споживчі ціни в річному вирахуванні зросли на 231 млн відсотків.
Боротьба з інфляцією за допомогою закреслювання нулів на банкнотах ніякого ефекту, зрозуміло, не дала, і місцева валюта виявилася незатребуваною. Із січня цього року в країні дозволені розрахунки в доларах США, євро, британських фунтах, південноафриканських рандах, ботсванских пулах. Власні гроші країна не буде використовувати мінімум рік, поки промислове виробництво не зросте на 40% у порівнянні з нинішнім рівнем.
У січні-лютому на тлі зменшення темпів грошової емісії інфляція в Зімбабве незначно знизилася. У лютому в державі змінився уряд - Мугабе довелося поділитися владою зі своїм суперником на торішніх президентських виборах Морганом Тсвангіраї. Новий міністр фінансів Тендай Біті закликав країну жити за коштами і заборонив РБЗ проводити квазіфіскальні операції. Після зупинки друкарського верстата співробітники центрального банку, що звикли жити на широку ногу, виявилися без зарплат і почали страйкувати. Інших держслужбовців перевели на зарплату в доларах США.
Біті зменшив видатки бюджету на 40%, тим самим давши сигнал про перетворення міжнародним фінансовим організаціям. Зокрема, у країні нещодавно побувала місія Міжнародного валютного фонду, яка пообіцяла фінансову допомогу, якщо реформи продовжаться. Експерти фонду схвалюють перехід на розрахунки у твердій валюті, однак відзначають необхідність адаптації банківської системи до подібних операцій.
Проблема й у тому, що іноземних грошей, що перебувають в обігу, недостатньо для нормального функціонування економіки. На фондовій біржі країни, що відновила торги у лютому, (зараз акціями торгують в американських доларах), відчувається нестача ліквідності.
Міжнародні інвестори з надією стежать за подіями в Зімбабве. У російській інвестиційній групі "Ренесанс Капітал", чий засновник Стівен Дженнінгс ще два роки тому купив у проблемній країні 40 тис. гектарів землі, акції зімбабвійських компаній вважають недооціненими і перспективними. Інтерес до Зімбабве пояснюється її багатими запасами корисних копалин (золото, алмази, платина, вугілля).
Наталя Задерей
За матеріалами:
expert.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас