20 кримінальних справ на 590 млрд дол. держдопомоги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

20 кримінальних справ на 590 млрд дол. держдопомоги

Казна та Політика
928
У США вчора була опублікована 250-сторінкова доповідь управління з контролю над витратою $700 млрд фонду Полсона, призначеного для допомоги фінансовому ринку. Співробітники управління порушили близько 20 кримінальних справ і ініціювали шість аудиторських перевірок за підозрою в шахрайстві при витраті держкоштів.
У США вчора була опублікована доповідь, у якій говориться, що при витраті держдопомоги, виділеної для фінансового ринку країни, могли бути допущені істотні зловживання. Доповідь підготовлена спеціальним ревізійним управлінням, що контролює використання фонду Полсона (TARP), обсяг якого становить $700 млрд.
За даними міністра фінансів Тіма Гайтнера, на даний момент із фонду Полсона витрачено $590 млрд. Як повідомляється в доповіді головного ревізора управління Ніла Барофскі, почато шість аудиторських перевірок і порушено близько 20 кримінальних справ за підозрою в шахрайстві, непрофільній витраті державних коштів, корупції, зловживанні інсайдерською інформацією та по інших правопорушеннях. Пан Барофскі не називає фігурантів початих справ в інтересах розслідування. Відомо лише, що аудиторські перевірки ініційовані в Bank of America і AIG.
Описуючи природу допущених порушень, в інтерв'ю National Public Radio головний ревізор повідомив, що одне з розслідувань стосується співробітників неназваного банку, які "фабрикували звітність банку" для одержання держдопомоги. У доповіді повідомляється, що "ті, хто свідомо надавав неправильну інформацію при оформленні заявок на одержання коштів TARP або при складанні звітів у міністерство фінансів, могли порушити відразу кілька законів, що передбачають карне покарання".
Більше того, у доповіді говориться, що, якщо не будуть вжиті заходи щодо підвищення прозорості системи витрати держкоштів, існує ризик нових махінацій і зловживань при подальшій реалізації програми викупу "поганих активів" у банків. Нагадаємо, у березні міністерство фінансів США представило програму приватно-державних інвестицій (PPIP), у рамках якої в банків будуть купуватися кредити і цінні папери, пов'язані з іпотечним ринком. Банки зможуть продавати пули таких активів у відповідні приватно-державні фонди, а інвестори будуть конкурувати за право в них брати участь.
Програма спочатку надасть фінансування на $500 млрд із можливістю збільшення до $1 трлн. У доповіді головного ревізора говориться, що програма PPIP "піддана ризику шахрайства, марнотратства і зловживань". Щоб уникнути потенційних правопорушень, головний ревізор рекомендує "установити жорсткі правила, які б перешкодили виникненню конфліктів інтересів при роботі приватно-державних фондів", а також "підвищити прозорість роботи цих фондів, включаючи розкриття бенефіціаріїв цих фондів". "Американський народ має право знати, як використовуються їхні долари - долари простих платників податків", - заявив Барофскі.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас