Шахтарям прописали соціалізм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шахтарям прописали соціалізм

Енергетика
544
У Кабінеті міністрів заявили, що готові прийняти назад у держвласність і завантажити замовленнями ті приватні шахти, власники яких не можуть виплатити заробітну плату. Учасники ринку розлучатися зі своїми активами поки не готові: вони очікують поліпшення кон'юнктури ринку та економічних показників роботи своїх підприємств уже під кінець року.
Як заявив заступник міністра вугільної промисловості Анатолій Корзун, уряд готовий розглянути питання повернення в державну власність приватних вуглевидобувних підприємств, які в умовах кризи не здатні ефективно працювати. "Якщо власники приватних підприємств виявлять таке бажання, ми шляхом відповідних взаємовигідних переговорів можемо забрати їх і врегулювати там виробничу та іншу діяльність", - відзначив Корзун.
Голова комітету Верховної ради з питань промислової політики Наталя Королевська (курирує в БЮТ вугільну промисловість) розповіла, що держава зможе завантажити реприватизовані шахти за рахунок замовлень із боку НАК "Енергетична компанія України" (управляє більшістю генеруючих компаній країни). "Зараз НАК ЕКУ купує вугілля в ДП 'Вугілля України', не працюючи із приватними шахтами", - пояснила вона.
Директор компанії Coalimpex (експортно-імпортні операції з вугіллям) Василь Кононов стверджує, що більшість власників приватних вуглевидобувних підприємств не стануть віддавати свої активи, оскільки вже на початок наступного року ситуація на ринку може змінитися. "За прогнозами аналітиків, вугілля знову почне дорожчати вже в листопаді. Нема рації зараз віддавати безкоштовно активи, щоб потім знову купувати їх у держави", - говорять у прес-службі ВАТ "Запоріжсталь" (має власні шахти).
Аналітик ІГ "Сократ" Дмитро Хорошун вважає, що ініціатива уряду не змінить ситуацію у вугільній галузі. "Обсяг попиту на енергетичне вугілля з боку генерацій постійно падає, оскільки виробництво електроенергії щомісяця скорочується. Якщо завантажити в цих умовах реприватизовані шахти, упаде виробництво на тих активах, які зараз належать державі, і проблеми із зарплатою почнуться там", - погоджується член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Тулуб. А президент "Енергетичної консалтингової групи" Олексій Шеберстов відзначає, що найбільш правильною стратегією була б приватизація генерації, а також демонополізація експорту електроенергії - це дозволило б наростити її виробництво і підвищити попит на вугілля.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас