Сергій Тігіпко весь в трудах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сергій Тігіпко весь в трудах

Казна та Політика
2076
Як стало відомо Комерсант-Україна, політрада Трудової партії України (ТПУ) має намір рекомендувати з'їзду підтримати обрання на посаду голови ТПУ співголови Ради інвесторів при Кабінеті міністрів Сергія Тігіпка.
Джерела стверджують, що, очоливши ТПУ, Тігіпко оголосить про участь у виборах президента. На думку експертів, його участь у президентській кампанії зіграє на руку Юлії Тимошенко, яка в такий спосіб зможе відібрати частину голосів у своїх основних конкурентів - Віктора Януковича та Арсенія Яценюка.
За інформацією Комерсанта, найближчим часом Трудову партію України очолить радник прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, співголова Ради інвесторів при Кабінеті міністрів Сергій Тігіпко. Джерела в ТПУ повідомляють, що рішення рекомендувати з'їзду підтримати обрання Тігіпка політрада партії планує прийняти на засіданні 25 квітня.
Крім того, за словами джерела в керівництві ТПУ, 25 квітня буде ухвалено рішення про скликання чергового або позачергового з'їзду партії. Нинішній лідер - Дмитро Сирота, що очолив партію через деякий час після того, як трагічно загинув його батько і голова "трудовиків" Михайло Сирота, - стане першим заступником голови партії, говорять у ТПУ. "Певні переговори дійсно ведуться, але про якусь конкретику ви довідаєтеся в суботу", - неохоче сказав учора Сирота.
Як відомо, Сергій Тігіпко на деякий час відійшов від політичної діяльності, пік якої припав на період з 2000 до 2004 рік. У листопаді 2000-го він очолив партію "Трудова Україна"; на виборах у Верховну раду в 2002-му був обраний народним депутатом від блоку "За єдину Україну!", у який увійшла "Трудова Україна"; у грудні того ж року - затверджений парламентом на посаду голови Нацбанку, у зв'язку із чим на початку 2003 року змушений був скласти із себе повноваження голови партії. З липня по грудень 2004 року Сергій Тігіпко очолював виборчий штаб кандидата в президенти Віктора Януковича. З політичної тіні Тігіпко вийшов на початку 2008 року завдяки Юлії Тимошенко, яка рекомендувала призначити його співголовою Ради інвесторів при Кабміні.
У лютому поточного року, після відходу у відставку міністра фінансів Віктора Пинзеника, в уряді обговорювалося питання призначення Тігіпка на цю посаду. "Я давав добро та увійду в уряд, тому що в мене є досвід, щоб застосувати його для країни", - заявив тоді Сергій Тігіпко.
За інформацією Комерсанта, особисту участь у тому, щоб ТПУ очолив Сергій Тігіпко, бере Дмитро Сирота. Слід зазначити, що це вже друга спроба з боку Сироти поставити на чолі партії пізнавану особистість. Восени 2008 року така пропозиція була зроблена голові парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони Анатолію Гриценкові.
"Така розмова дійсно була. Але я прийняв рішення не створювати партійний проект, а йти по шляху створення громадської організації, об'єднуючи людей незалежно від того, є в них партійний квиток чи ні, - зізнався Гриценко. - А те, що Сергій Тігіпко очолить ТПУ, - це правда. У мене кілька днів тому була з ним розмова, і він це підтвердив". Зв'язатися з Тігіпком вчора не вдалося.
У партії стверджують, що ціль пропозиції Сергієві Тігіпкові очолити ТПУ - зробити більш значимим старт його президентської кампанії.
- Сергій Тігіпко говорив вам, що має намір брати участь у президентських виборах? - поцікавилися ми в Дмитра Сироти.
- Ні. Думаю, якщо він прийме таке рішення, то заявить про нього сам. Як на мене, він потужний політик з гарним минулим і потенціалом...Я вважаю, що він цілком може стати конкурентоспроможним у нашому політичному середовищі, - заявив лідер ТПУ.
У той же час джерела повідомляють, що останнім часом Дмитро Сирота разом з уповноваженими представниками Сергія Тігіпка, зокрема з колишнім головою секретаріату партії "Трудова Україна" Олександром Барановим, відвідав обласні організації партії. "Вони проїхалися регіонами з ультимативною умовою: або ми підтримуємо товариша Тігіпка на посаду голови партії, або кладемо печатку і свідоцтво на стіл", - розповіли в одній з парторганізацій.
У відповідь сім парторганізацій, сконцентровані в південно-східній частині України, що складають чисельний кістяк ТПУ, виступили із зустрічною вимогою. "Якщо вже Тігіпко йде в президенти, то, відповідно, потрібно відновлювати фінансування партії. А якщо воно не буде відновлено, то й ніякої діяльності там не буде. А позиція Тігіпка така - грошей нема, тому будемо робити ставки на технологічні штаби", - повідомили в ТПУ. Планується, що таких штабів буде чотири і створюватися вони будуть за географічним принципом - західний, південно-східний, північний і центральний. За інформацією, очолити південно-східний штаб запропоновано лідерові партії "Родина" Ігорю Маркову. У прес-службі партії "Родина" підтвердили, що такі переговори велися.
На думку експертів, шанси в Сергія Тігіпка перемогти на президентських виборах невеликі, і йому буде відведена роль технічного кандидата Юлії Тимошенко. Голова правління Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко заявив, що "є люди, які хочуть реанімувати президентські амбіції Тігіпка і, можливо, використовувати його як якусь альтернативу Віктору Януковичу". А директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов впевнений, що відбирати голоси Тігіпко буде не тільки в лідера Партії регіонів, але й у ще одного кандидата на посаду глави держави - Арсенія Яценюка.
"Тігіпко може забирати голоси частково в Януковича, тому що він ближче до індустріальних регіонів, і, враховуючи ліберально-економічні моменти, частково в Яценюка. Тому, якщо говорити про те, на кого він об'єктивно відіграє, виходить, що на Юлію Тимошенко, - заявив Карасьов, підкресливши, що не став би називати Сергія Тігіпка технічним кандидатом. - Він реальний кандидат, тому більш небезпечний".
Людмила Долгополова, Валерій Кучерук, Сергій Головнєв
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас