"Ъ": "Газпром" збирає борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Газпром" збирає борги

Енергетика
718
Контролюючі органи України і Росії не знайшли серйозних порушень у діяльності швейцарського трейдера RosUkrEnergo (RUE). Компанії лише ставиться в провину заборгованість перед російським "Газпромом" у розмірі $514 млн. Ця сума трохи менша від того, що заборгував трейдерові "Нафтогаз" як штраф за затримку розрахунків торік. Експерти вважають, що результати перевірки свідчать про бажання Росії використовувати RUE як важіль для тиску на Україну.
Перевірка RosUkrEnergo (50% належить "Газпрому", 45% - підприємцеві Дмитру Фірташу, 5% - Івану Фурсіну) рахунковими палатами України і Росії була ініційована прем'єр-міністрами країн Юлією Тимошенко і Володимиром Путіним наприкінці січня. Путін тоді заявляв, що той факт, що "Нафтогаз" заплатив за спожитий газ $2,2 млрд, але вони не надійшли на рахунки "Газпрому", свідчить про те, що гроші "осіли на рахунках посередників".
Учора в спільному прес-релізі за підсумками перевірки контролюючі органи країн визнали, що контракти між "Газпромом" і RosUkrEnergo відповідають вимогам російського законодавства. Від участі в діяльності СП "Газпром" отримав прибуток у вигляді дивідендів у розмірі більше $750 млн. А робота СП стала "вагомою складовою в обсягах торгово-економічного співробітництва обох країн", підкреслюється в повідомленні.
Єдиною претензією до роботи RUE виявилася наявність боргу перед "Газпромом" у розмірі $514 млн. У швейцарській компанії пояснюють його виникнення проблемами з розрахунками з боку НАК "Нафтогаз України". Там нагадують, що український монополіст винен порядку $600 млн штрафів за затримку з оплатою природного газу. Прес-секретар "Нафтогазу" Валентин Землянський підтверджує, що сума претензій до його компанії з боку RUE досягає $600 млн, але компанія заплатить їх тільки за рішенням суду.
Максим Шеїн з ІК "Брокеркредитсервіс" вважає, що результати перевірки є вкрай сприятливими для RUE. "Дивно, що навіть після припущення прем'єр-міністра Росії про те, що RosUkrEnergo нецільовим способом витрачає гроші, рахункова палата Росії однаково визнала, що НАК винна швейцарській компанії більше, ніж та винна 'Газпрому'", - говорить Шеїн. А заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев припускає, що Путіну ще знадобиться фактор RUE у переговорах з українським урядом. "Компанію ніхто не стане топити, щоб у ключовий момент мати важіль впливу на прем'єр-міністра Юлію Тимошенко", - говорить він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас