Яке буває елітне житло: Київ, світ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яке буває елітне житло: Київ, світ

Нерухомість
4419
І отут не малу роль грає закордонний досвід поділу на види елітного житла і можливості його адаптації до української дійсності. Компанія "Соцмарт" у процесі проведеного в лютому-березні 2009 р. дослідження ринку житлової нерухомості класів "преміум" і "де люкс" вивчала існуючі види елітного житла. У цій статті наводяться витримки з огляду.
Пентхауси
Слово penthouse має три значення: тент або навіс над дверима, фешенебельна квартира або особняк на даху хмарочоса і надбудова на даху. У такого об'єкта елітного житла повинне бути панорамне засклення, тераса, вихід на покрівлю. Всі пентхауси відрізняються загальною площею від 300 до 1000 кв. метрів і більше.
По суті, це окремий будинок тільки знаходиться на даху. Все це робить пентхаус дуже привабливим житлом для багатих людей. Архітектурні вирішення пентхаусів унікальні, наприклад, у Монако, прикрашаються квітковими клумбами, терасами, навіть повнооб'ємними басейнами, а найрозкішніші пентхауси оснащені індивідуальними ліфтами.
У Києві такий вид елітного житла, як пентхаузи, поки мало представлений. Одним з перших сучасних пентхаузів є квартира на даху будинку на вул. Галі Тимофєєвої, зведеного компанією ТММ у 2001році. Він складається з 3-х поверхів, має окремий ліфт і велику терасу, на якій розташований басейн. Загальна площа пентхауза - 750м2. Щоправда, варто відзначити, що значний період часу цей об'єкт був виставлений на продаж.
Багатоквартирні елітні будинки
Два-три роки тому "елітним будинком" вважався тільки малоквартирний будинок. В останні два роки багатоквартирні елітні будинки стали звичайним явищем. Такими будинками класу "еліт" є і Консоль Сіті, і Панорама на Печерську, і ЖК на б-рі Лесі Українки і багато інших. Безпеку мешканців забезпечують системи пожежогасіння і димовидаления, територія обгороджена, обладнана контрольно-пропускним пунктом, ведеться цілодобове спостереження за периметром.
Раніше існувала думка, що практично будь-який новий багатоквартирний будинок з поліпшеними плануваннями квартир є елітним. Але після введення ВУСА параметрів для визначення справді елітного житла, серед яких одне з найважливіших місць приділяється місцю розташування, новобудови на Позняках і Троєщині сьогодні важко віднести навіть до бізнес класу.
Таунхауси
Таунхауси в межах міста - це середній варіант між особняком і великою квартирою. В Україні важко розібратися в самому понятті "таунхаус". У зв'язку з тим, що в українському законодавстві таке поняття відсутнє, учасники вітчизняного ринку трактують його на свій лад. В цілому, класичний таунхаус - це житло напівквартирного типу у два-три поверхи з окремим входом. У таких будинках звичайно є місце для паркування або гараж.
Будуються таунхауси в одну лінію з іншими будинками, будинки зводяться в центральній частині великих міст, або на їх передмісті - у зелених районах з гарною екологією. Перший варіант можуть дозволити собі далеко не всі міста Європи. Таунхаус - це, у першу чергу, житло сімейного типу, а, отже, екологія і мінімальна загазованість є найважливішими факторами успішної реалізації проектів у цьому сегменті нерухомості.
Через малу щільність населення і, відповідно, меншого транспортного навантаження передмістя повністю відповідають всім екологічним вимогам, тому найбільш прийнятним є другий варіант розміщення таунхаусів. Таке розташування сприятливе і з позиції забезпечення інфраструктурою. Наприклад, для обслуговування вулиці таунхауса цілком достатньо одного магазина.
Хоча в Києві була можливість зведення такого житлового району на території урочища Гончарі-Кожемяки (зараз елітний мікрорайон Воздвиженка в стадії будівництва). Але, незважаючи на те, що ця територія максимально відповідала всім вимогам щодо розташування таунхаусів і площі під забудову, реалізувати цю ідею не вдалося з цілої низки причин. По-перше, до цієї території Управління охорони пам'ятників історії, культури та історичного середовища висунуло особливі вимоги.
По-друге, до просування цього типу житла на момент початку проектування (1999 рік) виявилися не готові як самі архітектори, так і ринок нерухомості в цілому. У підсумку в урочищі зводять кілька окремих особняків на одну родину, а також багатоквартирні будинки. Хотілося б відзначити, що якась подоба таунхаусів там все-таки є - це два особняки на одну родину із спільною стінкою і невеликими ділянками землі у дворі.
Апартаменти
Під апартаментами розуміються нежилі приміщення, які продаються у власність і використовуються для проживання. На відміну від квартир у них неможлива реєстрація, власники апартаментів не зможуть створити товариство власників житла (ТСЖ). Крім того, до апартаментів застосовуються інші, ніж до квартир, методи нарахування комунальних платежів і податків. Основною метою придбання апартаментів є розміщення представницького житла або гостьового офісу.
Традиційні апартаменти є квартирою з 1-2 спальнями і невеликою кухнею. Площа апартаментів залежить від їх місця розташування і цільової аудиторії, на яку розрахований той або інший проект. Таким чином, під поняття "apartment" підходить, як скромна "studio" площею 60 кв. метрів, так і "penthouse" площею кілька сотень кв. метрів.
У "докризові" часи фахівці прогнозували, що в найближчі 2-3 роки на ринок України вийдуть світові апарт-оператори - Residence Inn (належить Marriott), Staybridge Suites (InterContinental Hotels Group), MaMaison (Orco Property Group). Уже зараз відомо, що апартаменти плануються в складі деяких готелів - приміром, Хілтон на б-рі Шевченко ( об'єкт у стадії будівництва ) або в МФК поблизу Центрального Загсу, на перетині вулиці Борщагівської і Повітрофлотського проспекту (об'єкт у стадії проекту).
Лофти
Лофт - квартира, побудована в колишньому фабричному приміщенні і яка зберегла стилістику промислового об'єкта. На Заході лофти вважаються елітним житлом і користуються популярністю в людей творчих - художників, артистів і т.п. В основі появи лофтів лежить боротьба за збереження пам'ятників промислової архітектури, коли для запобігання зносу визначих будинків люди заселялися на їх території. Слово loft означає "горище", у США так називають ще й верхній поверх торговельного приміщення або складу.
Сучасне (2008) значення цього слова ближче до авангардного рішення пентхауса. Це скоріше стилізація під промисловий інтер'єр. Переробляються і відбуваються ці приміщення провідними архітекторами-дизайнерами, і це амбіційна архітектура. Всі фахівці столичного ринку нерухомості єдині в думці, що квартири-лофти - це, насамперед, величезний простір. Квартира-лофт - у більшості випадків це близько 1 000 кв. м.
Відміними рисами такої квартири є багатометрові стелі, вікна-вітрини, металеві балки, що несуть конструкції, а також перевага в оздобленні приміщення металу, пластику і скла. Якщо говорити про поняття " лофт" у класичному розумінні цього слова, то поки такого житла в столиці немає. Але як стиль "промислового інтер'єра" він уже набирає популярність і у Києві.
Елітне житло в старих будівлях
У покупців вторинного житла більшим попитом користуються реконструйовані особняки в центрі міста. Часто такі будинки є пам'ятками архітектури. Жити в будинках з архітектурною цінністю надають перевагу аматори стилю ретро, до яких належать переважно люди зі статком, що знаються на духовних цінностях. Однак придбати квартиру в будинку, що є пам'ятником архітектури, не тільки престижно, але й клопітно.
Практичний плюс для покупця полягає також у тому, що він може бути впевнений: будинок не буде знесено в результаті масштабної реконструкції кварталів, оскільки охороняється законом. У пасив треба занести стан будинку, вірніше, його старість, тому таку покупку краще робити, заздалегідь проконсультувавшись із фахівцем. У такому будинку не можна робити самовільні перепланування, навіть ставити склопакети, що не вписуються в зовнішній вигляд будинки, кондиціонер або супутникову антену на фасаді. Дореволюційна будівля знаходиться в центральних частинах Шевченківського району, Печерська, Подолу.
Прибуткові будинки
З початку XIX і до початку XX чи не половину всіх нових у Києві будинків будували як прибуткові, тобто, такі, у яких всі квартири здавалися в оренду. У часи радянської влади на зміну прибутковим будинкам прийшли кімнати в комуналках. До революції прибуткові будинки будувалися для одержання прибутку від здачі квартир, і квартири в цих будинках часто виставляються на продаж. Потенційному покупцеві важливо знати, що за свожю площею стародавні квартири часто перевершують будь-які сучасні новобудови.
Житлова площа навіть однієї із найменших квартир становить 150-170 кв. м. Попит на такі об'єкти високий, незважаючи на низку недоліків: по-перше, відповідно до класичного визначення, віднести ці квартири до "елітних" не можна через неелітність будинку і сусіднього оточення. По-друге, квартири ці пропонуються на вторинному ринку нерухомості відпочатку у поганому стані й необхідний капремонт. По-третє, планування цих квартир найчастіше не відповідає сучасним вимогам. Однак квартири ці купуються, незважаючи на всі їх недоліки, багато в чому завдяки їх місцю розташування в історичному центрі міста.
Види елітної нерухомості Києва, Senator Apartments Executive Courtи в Європі, і в Америці значна частина населення (у деяких країнах - близько половини) живе в орендованому житлі, чимала частина якого припадає саме на спеціалізовані дохідні будинки.
Створенням сучасних дохідних будинків у Києві займається компанія Deol Partners. Рік тому у Києві відкрився комплекс професійних сервісних апартаментів Senator Apartments Executive Court, що став другою, створеною керуючою компанією DEOL Partners. Їх перший проект існує майже чотири роки (Senator Apartments City Center був введений в експлуатацію у 2005 році в Києві на вул. Пирогова, 6). Можна сказати, що в даному житлі, що представляє на ринку від Deol Partners є складові від 2х видів елітної нерухомості - як і від дохідних будинків, так і від апартаментів.
Дохідний будинок, або апартамент-готель, - багатоквартирний будинок, призначений для здачі внайми. Основні їх клієнти - іноземці з річним доходом від $100 тис. Як правило, житла їм оплачують компанії, у яких вони працюють. Мінімальний термін оренди - від декількох днів до 3-4 місяців. Клієнти дохідних будинків оцінюють їх як щось середнє між готелем і орендованою в приватника квартирою.
Сьогодні всі проекти апартаментів-готелів відносяться до категорії житла елітного класу і розташовуються переважно в центрі Києва. В основному це реконструйовані особняки. У реалізацію проекту Senator Apartments Executive Court (35 апартаментів) було вкладено близько $15 млн.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас