Газпром викручує руки полякам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром викручує руки полякам

Енергетика
2126
Російський газовий монополіст "Газпром" хоче добитися скасування обов'язкового в цей час затвердження тарифу на транспортування російського газу по території Польщі в Німеччину польською Адміністрацією з питань енергетики.
Як пише Gazeta Wyborcza 20 квітня з посиланням на джерело в польській нафтогазовій компанії PGNIG, "Газпром" ініціював позачергові збори наглядової ради компанії Europol Gazu, яка управляє польською частиною Ямальського газопроводу.
По цьому газопроводу в Німеччину поставляється 20% російського газу.
Газета відзначила, що скасування процедури затвердження тарифів на транспортування газу дозволить Europolgazu самостійно встановлювати тарифи, але на таке скасування повинна дати згоду Європейська комісія.
За даними анонімного співрозмовника газети, російська компанія на зборах буде намагатися також добитися встановлення знижок на транспортування газу для Europolgaz.
GW відзначила, що суперечки щодо тарифів на транспортування газу між російськими і польськими акціонерами Europolgaz тривають із 2002 року, що негативно впливає на фінансовий стан компанії.
"Фірма заробляє занадто мало і може мати проблеми зі сплатою боргів, левова частина яких припадає на групу Газпрому", - відзначають аудитори Europolgaz.
Газета відзначила, що компанія повинна погасити борги до 2018 року, а якщо вона не зможе цього зробити, то "Газпром" за рахунок боргів може одержати контроль над польською частиною Ямальського газопроводу, оператором якого є сьогодні Europolgaz.
За даними видання, торік через різку зміну цін на газ і коливання курсу злотого до валют Europolgaz зазнав майже 4 млн. доларів збитків при запланованому прибутку 24 млн. доларів.
Збори наглядової ради, які повинні були відбутися в травні в Ґданську, тепер повинні пройти на початку наступного тижня в Москві, і це стало несподіванкою для польського PGNIG.
На думку експертів, “Газпром” використовує складну ситуацію PGNIG, яка недоодержує 25% імпортного газу через виключення з газових поставок швейцарського посередника RosUkrEnergo, співвласником якого теж є “Газпром”.
Як повідомляв УНІАН, на початку лютого ц.р. польський віце-прем'єр Вальдемар Павляк не виключив можливості підписання до квітня ц.р. нового контракту з "Газпромом" на постачання газу в Польщу.
Росіяни для додаткових поставок наполягають на внесенні змін у Ямальський договір від 1993 року, який визначає умови постачання газу в Польщу і Німеччину по Ямальському трубопроводу до 2022 року.
38-мільйонна Польща єдина з 27 країн Євросоюзу після завершення газового конфлікту України і РФ продовжує недоодержувати частина газу, який раніше їй поставляла компанія "РосУкрЭнерго".
"Газпром" у січні-лютому ц.р. частково компенсував недопоставки газу за контрактом з "РосУкрЭнерго".
Російський "Комерсант" і польські газети писали, що "Газпром", який є найбільшим акціонером "РосУкрЭнерго", намагається добитися від Польщі зниження вартості транзиту російського газу по Ямальському газопроводу, контролю над компанією, яка є його оператором, і більшої ціни на газ для поляків.
Крім того, на думку експертів, росіяни хочуть добитися від поляків підтримки проекту Nord Stream, проти якого гостро виступає Польща, пропонуючи спорудження другої гілки Ямальського газопроводу по польській території.
Будівництво другої гілки передбачене Ямальським договором, зміни в який хоче внести Російська Федерація.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас