У понеділок був відзначений бум злиттів і поглинань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У понеділок був відзначений бум злиттів і поглинань

Фондовий ринок
4327
Ринок злиттів і поглинань (M&A) повернувся до життя в понеділок, коли було оголошено 10 угод на суму більше $27 млрд, причому більше половини загальної вартості транзакцій буде виплачено коштами, пише The Financial Times.
Після місяців відсутності активності в сфері M&A американська компанія Oracle Corp. заявила про купівлю Sun Microsystems Inc. за $7,4 млрд, британський фармвиробник Glaxosmithkline Plc домовився про придбання американської Stiefel Laboratories Inc. і PepsiCo виставила пропозицію про купівлю за $6 млрд двох своїх незалежних бутильовщиків - Pepsi Bottling Group і PepsiAmericas.
Ці угоди свідчать про поліпшення довіри бізнесу і ринкових умов для угод. Проте, попереду ще довгий шлях до того, як ринок зможе досягти тих рівнів активності, які були відзначені в часи останнього буму злиттів і поглинань за рахунок позикових коштів, відзначається в статті.
З початку поточного року обсяг угод M&A у світі склав $659,5 млрд, що на третину менше від показника за аналогічний період минулого року. При цьому, за даними Dealogic, на початку 2007 року сума угод перевищувала $1,424 трлн - рекордний показник.
Як повідомлялося, у понеділок Oracle оголосила про купівлю Sun Microsystems за $7,4 млрд, або $9,5 за акцію. Запропонована ціна перевищує вартість паперів Sun Microsystems на закриття ринку 17 квітня на 42%. Ради директорів обох компаній одноголосно схвалили угоду, яка, як очікується, буде закрита цього літа. Для її завершення потрібно схвалення акціонерів Sun Microsystems і регулювальних органів.
Sun є розробником технології Java і програмного забезпечення для операційної системи Solaris. Раніше переговори з Sun про її купівлю вела IBM, однак компанії не зійшлися в думках щодо ціни угоди.
Також 20 квітня найбільша фармацевтична компанія Європи Glaxosmithkline Plc (GSK) уклала угоду про купівлю американської Stiefel Laboratories Inc., найбільшої незалежної дерматологічної компанії світу. Сума угоди складе до $3,6 млрд.
Британський фармацевтичний концерн заплатить за 100% акцій Stiefel Labs $2,9 млрд у грошовій формі, прийме на себе чисті боргові зобов'язання американської компанії на $0,4 млрд і може виплатити додатково до $0,3 млрд залежно від майбутніх результатів діяльності.
GSK виділить свої дерматологічні підрозділи та об'єднає їх з активами під брендом Stiefel Labs, що купуються. Дерматологічний бізнес, створений за підсумками угоди, буде найбільшим у світі, його виторг складе близько $1,5 млрд.
У купівлі Stiefel Labs були зацікавлені також багато великих гравців фармацевтичного ринку, включаючи Sanofi-Aventis. Останнім часом цю галузь захлиснула хвиля злиттів і поглинань, тому що фармацевтичні компанії шукають нові джерела зростання, оскільки їх провідні препарати витісняються з ринку більш дешевими дженериками.
PepsiCo у вихідні виставила пропозицію про купівлю двох своїх незалежних бутильовщиків за $6 млрд, заявивши, що постарається зробити придбання компаній дружнім.
Пропозиції про придбання Pepsi Bottling Group і PepsiAmericas оцінюють ці компанії приблизно на 17% вище від вартості їх акцій на закриття ринку в п'ятницю. PepsiCo запропонувала заплатити по $29,5 коштами і своїми акціями за кожну акцію Pepsi Bottling, виходячи із чого вартість компанії становить порядку $6,4 млрд. Окремо PepsiCo виставила оферту на купівлю акцій PepsiAmericas за ціною $23,27, оцінюючи компанію в цілому на рівні $2,9 млрд.
PepsiCo уже належить близько третини акцій Pepsi Bottling Group і двох третин PepsiAmericas.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас