Металурги банкрутять Коломойського — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Металурги банкрутять Коломойського

3218
Українські метпідприємства готуються збільшити закупівлю імпортних феросплавів, вартість яких дешевша від українських. Втрата замовлень від металургів може знову поставити галузь на межу зупинки, однак ферозаводи заявляють, що не можуть знизити ціну до рівня імпорту через дорожнечу електроенергії.
Відносини металургів і феросплавників не налагодилися з початку року. Наприкінці минулого - початку поточного року вартість основних видів сировини для метпідприємства істотно знизилася, однак ціни на феросплави скоротилися незначно. У лютому металурги попередили ферозаводи про те, що відмовляться від закупівель продукції всередині країни і перейдуть на імпорт, якщо ціни не будуть істотно знижені.
Відзначимо, що до середини минулого року вартість феросплавів досягала позахмарних значень: FeMn вийшов за межі $4 тис., SiMn і FeSi - на рівні $3-3,5 тис.
З початком кризи ціни знижувалися спочатку повільно, на початку 2009 р. падіння прискорилося, і зараз феропродукція коштує в середньому у два рази дешевше порівняно із серпнем минулого року.
На початку березня сторони провели переговори і, здавалося б, про все домовилися - у всякому разі, Українська асоціація виробників феросплавів (УкрФА) повідомила, що ціни будуть знижені, в обмін на добровільні зобов'язання металургів обмежити імпорт феросплавів.
За даними УкрФА, зниження склало в середньому 10%: вартість тонни феросилікомарганця в середньому знизилася на 700 грн., феромарганцю - на 1600 грн., марганцю металевого - на 3 тис. грн. За даними представників метпідприємств, у березні вартість українських феросплавів на внутрішньому ринку була такою: феросиліцій (75%) - $1,65-1,75 тис. за тонну, феромарганець - $1,7-1,8 тис./т, силікомарганець - $1,4-1,5 тис./т.
Ці ціни приблизно на 10-20% вищі, ніж пропозиції аналогічної імпортної продукції, тому зараз низка підприємств розглядають пропозиції постачальників з Росії, Казахстану і Китаю.
В УкрФА відзначають зростаючу активність китайських постачальників, які для завоювання українського ринку готові надавати значні знижки і особливі умови оплати за поставлену продукцію. Гнучкі умови оплати стають важливим фактором у залученні нових клієнтів. Приміром, ММК ім. Ілліча зараз готовий закуповувати феросплави в тих постачальників, які готові поставити його на умови відтермінування платежу. Більшість українських ферозаводів відвантажують свою продукцію тільки за передоплатою, що вочевидь погіршує їх позиції в зростаючій конкуренції з імпортом.
Споживання та імпорт
Внутрішнє споживання феросплавів в Україні в 2007-2008 р. становило приблизно 650 тис. т. Витрати феропродукції на тонну виплавленої сталі в середньому в галузі становить від 12 до 15 кг/т. Найбільш затребуваний феромарганець і силікомарганець, які застосовуються як розкислителі і легуючі присадки при виплавленні сталі.
Середньомісячні обсяги закупівлі великотоннажних феросплавів (SiMn, FeMn, FeSi) великими комбінатами становлять від 2 до 5 тис. т, щоправда, з початком кризи і падінням виплавлення сталі потреби підприємств скоротилися до 1-3 тис. т.
До останнього часу імпорт феросплавів у країну був незначним (30-40 тис. т), що становить 5-10% від обсягу споживання цієї продукції на внутрішньому ринку - з урахуванням закупівель також іншими його споживачами (феросплави також використовуються для лиття, зварювання або для нанесення металопокриттів).
Основним постачальником феропродукції для вітчизняної металургії традиційно виступають підприємства групи "Приват", що давно вже монополізувала внутрішній ринок. Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов безпосередньо контролюють Запорізький і Стаханівський ферозаводи, а також володіють великим пакетом і управляють діяльністю Нікопольського ЗФ. Збут і цінова політика всіх трьох підприємств координується "Приватом", тому на внутрішньому ринку реальна конкуренція відсутня, а в постачальників феропродукції є всі можливості для "викручування" рук споживачам.
Імпорт феросплавів в Україну (тис. т):
У 2008 р. в Україну імпортовано близько 52 тис. т феросплавів, що на 30% вище від показника попереднього року. Однак, за даними УкрФА, із цього обсягу тільки 12 тис. т закупили безпосередньо метвиробники, інше ж завозили для своїх потреб інші споживачі.
Основні імпортери феропродукції серед підприємств - "АрселорМіттал Кривий Ріг", "Азовсталь", "Дніпроспецсталь", а також компанії "Сентоза", НП "Дарьял" і Новокраматорський машзавод. Найбільші постачальники імпортних феросплавів в Україну - Росія і Казахстан.
За даними митних органів, імпорт феросплавів в Україну за перші 2 місяці 2009 р. склав 9,821 т. В УкрФА, у свою чергу, вважають, що реальний обсяг імпорту був вищим - близько 15 тис. т.
Відзначимо, що за даними ринкових гравців, такий великий споживач як "АрселорМіттал Кривий Ріг" ще з минулого року перейшов на імпорт, зараз можливі аналогічні дії з боку підприємств ІСД, "Запоріжсталі" і ММК ім. Ілліча.
Виконавчий директор УкрФА Сергій Кудрявцев відзначає, що китайські експортери діють грамотно, використовуючи труднощі українських ферозаводів для завоювання нашого ринку. Наші ж заводи не готові знизити ціну до необхідних метпідприємствами рівнів, оскільки ціни на електроенергію залишаються високими.
У цілому, українська феросплавна галузь завжди була експортоорієнтованою, маючи у своєму розпорядженні надлишкові потужності для виробництва. Однак останніми роками експорт падає, і вже не може повністю виручити ферозаводи. Нагадаємо, що минулого року експорт феросплавів скоротився більш ніж на 18%, і вперше за останні 6 років не взяв позначку 1 млн. т (993 тис. т).
Продаж продукції за кордон залишається основним джерелом виторгу для ферозаводів: у 2008 р. з випущених галуззю 1,42 млн. т майже 70% було експортовано. Найбільші споживачі українських феросплавів - країни СНД, Східної і Центральної Європи і Туреччина, а основний експортний товар - феросилікомарганець.
На початку поточного року експорт феросплавів зростає - за січень-лютий його обсяг виріс на 71%, до 48,21 тис. т на суму $48,73 млн. Однак за підсумками року досягти значного зростання експорту навряд чи вдасться: на зовнішніх ринках попит буде залишатися слабким, як мінімум, до початку другого півріччя. Усе складніше стає продавати в Росію, раніше один з основних ринків збуту для нашої продукції. Зараз там за обсяги споживання, що різко впали, запекло борються місцеві виробники, а також казахський, китайський і український імпорт.
Минулого року імпорт у РФ феросплавів склав близько 505 тис. т, з яких близько третини склали українські поставки.
Поки виручає наших експортерів Туреччина, куди минулого року було відвантажено близько 200 тис. т українських феросплавів, що склало майже половину турецького імпорту. Однак і на цьому ринку зростає тиск із боку китайської продукції.
Додамо, що Україна в 2008 р. також скоротила випуск марганцевого концентрату - на 16,2%, до 1,447 млн. т. Із цього обсягу на експорт пішло 61,04 тис. т (+ 53% до рівня 2007 р.), а імпорт марганцю минулого року виріс на 33%, до 2 млн. т.
Поки українські ферозаводи нарощують закупівлі привізної руди, стан вітчизняних ГЗК стає усе гіршим. МГЗК і ОГЗК були зупинені разом з феропідприємствами в листопаді 2008 р., і, якщо феросплавники відновили роботу вже на початку поточного року, то ГЗК "запустилися" тільки у квітні.
За матеріалами:
Ugmk.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас