Віхи тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віхи тижня

Казна та Політика
926
Віктор Ющенко пообіцяв стати активним учасником виборів Президента і парламенту. Юлія Тимошенко кілька днів опікувалася місією МВФ і навіть зробила роботу за Верховну Раду. Володимир Литвин відчув, як хитається під ним спікерськое крісло.
Весна виразно додала енергії Віктору Ющенко. Президент заявив про готовність не тільки балотуватися вдруге на посаду глави держави, але й стати учасником парламентських перегонів. Такі нюанси, як норми законодавства, що забороняють одночасне балотування, Віктор Андрійович із легкістю відносить до турбот юристів, немов нагадавши, що в нашій країні тлумачення законів стало не тільки цікавим, але й досить вигідним заняттям. До того ж глава держави не збирається більше "витягати з небуття політичні трупи". У перекладі із президентського це означає, що "Наша Україна" навряд чи буде створювати блок на майбутніх виборах у Верховну Раду.
Чесно кажучи, "партії, породженій Майданом" якось не щастить. Її колишній почесний голова, одноголосно обраний партійним лідером (мова, нагадаю, про Віктора Ющенка), неодноразово заявляв, що вважає свою поcаду символічною, а реальною владою в партії не володіє. Віктор Андрійович закликав наводити порядок у "нашоукраїнських" рядах Романа Безсмертного - людини, що добре знає "помаранчеві" підводні камені, але в лютому 2008-го залишившого ряди "Нашої України". Так що виконкомом президентської партії якийсь час керував безпартійний. Чи вдасться Безсмертному стати успішним реаніматором або він виявиться "доктором Хаусом" - холоднокровним діагностом, іноді змушеним відступати перед обличчям неминучого, ми довідаємося в травні. Засідання політради "Нашої України", до якої входить чимало політиків, які мають відмінне від Ющенко бачення ситуації, дозволить точніше визначити перспективи "помаранчевого" політичного проекту.
Поки ж Віктор Андрійович був змушений виправдуватися за неголосування своїх прихильників у парламенті, що відмовився включити до порядку денного законопроекти, на прийнятті яких наполягали уряд і місія МВФ. Після численних обіцянок боротися із кризою, не жаліючи живота свого, ситуація виглядала, м'яко кажучи, пікантно. Бютівці в праведному гніві запропонували Президентові більше не розмірковувати про протистояння кризі, оскільки слова в нього незмінно розходяться зі справою. Очікувані МВФ рішення Кабінет Міністрів провів власними постановами, створивши небезпечний прецедент. Хто дасть гарантію, що в умовах продовження економічної кризи уряд не захоче, приміром, своїми рішеннями змінити Державний бюджет? Але доцільність, як це часто буває, знову взяла гору над законністю.
Треба сказати, що і в БЮТ спостерігається цікаве роздвоєння. З одного боку, парламентські "сердечники" на чолі з Іваном Кириленком стверджують, що антикризова програма уряду була внесена в грудні 2008 року на розгляд Верховної Ради. Навіть обурюються пасивністю колег-законодавців, що відмовляються підтримати цей набір гарних обіцянок, здатний у випадку затвердження Верховною Радою на рік гарантувати прем'єра від відставки. З іншого боку - сама Юлія Тимошенко назвала антикризовою програмою Кабінету Міністрів меморандум про співробітництво із МВФ, підписаний буквально днями. Кому вірити?
Очевидо, Віктор Янукович теж розгубився, тому й погодився дати уряду цілий місяць на використання антикризових пропозицій Партії регіонів у програмі його дій. На жаль, ніяк не виходить у Віктора Федоровича бути запеклим опозиціонером: начебто б і перед людьми виступати навчився, і коментарі дає, але послідовності й рішучості в діях не вистачає. Якоюсь мірою пасивності Януковича знайшов пояснення Володимир Литвин, який дав зрозуміти, що регіонали і бютівці продовжують активні консультації про перспективи обрання Президента в парламенті. Побоювання Володимира Михайловича зрозумілі: коаліція двох найбільших фракцій негайно викине його із крісла парламентського голови, а це створить проблеми для продовження політичної кар'єри. Щоправда, іншої реальної протидії створенню альянсу БЮТ і Партії регіонів, крім оприлюднення їх планів, у Литвина в запасі немає.
До всього іншого соціологічні дослідження не тішать спікера - реальністю стало перетворення пари фаворитів президентських перегонів Янукович - Тимошенко на трійку - до них приєднався Яценюк. За даними останніх опитувань, Арсеній Петрович дихає в спину Юлії Володимирівні. Володимира Михайловича зростання популярності його попередника в спікерському кріслі може змусити згадати про власні таланти миротворця - схоже, ця роль виявиться більш затребуваною у виборчій кампанії, що насувається, ніж формальна участь у виборах як кандидат-статист.
Євген Магда
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас