"Ъ": НАК "Нафтогаз" отримає кошти для скорочення податкової заборгованості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": НАК "Нафтогаз" отримає кошти для скорочення податкової заборгованості

Енергетика
210
Уряд ухвалив рішення щодо виділення НАК "Нафтогаз України" суми з держбюджету, рівної податковому боргу компанії за IV квартал 2008 року, повідомив учора в. о. міністра фінансів Ігор Уманський. Кошти будуть виділені як компенсації різниці ціни закупівлі і реалізації газу компанією. За даними Міністерства палива та енергетики, обсяг реструктуризованої заборгованості НАК за IV квартал склав 3,5 млрд грн. А податкова недоїмка "Нафтогазу" зі сплати ПДВ за весь минулий рік – ще 7 млрд грн.
Пан Уманський відзначив, що в грудні при підготовці законопроекту про держбюджет на 2009 рік Мінфін сподівався, що податкові зобов'язання, зокрема щодо ренти і ПДВ за IV квартал минулого року, "Нафтогаз" оплатить в 2008 році, і тому сума боргу не була включена в дохідну частину держбюджету. "Цей ресурс, який НАК повинна заплатити в держбюджет, у доходах не врахований. Саме по цьому ресурсу ми пропонуємо зробити кліринг. НАК платить цю суму в бюджет, а з бюджету ця ж сума повертається 'Нафтогазу' як компенсація цін", - розповів він.
У прес-службі "Нафтогазу" рішення уряду коментувати не стали. Але джерело Ъ у монополії пояснило, що Кабмін прийняв його після критики фінансового стану НАК президентом Віктором Ющенком. "Президент заявляв, що через високу кредиторську заборгованість компанії ніхто, крім держави, не видасть їй кредит. Уряд вирішив знизити рівень податкового боргу, щоб зробити компанію більш привабливою для банків", - сказав співрозмовник.
Нагадаємо, пан Ющенко заявив, що наприкінці 2008 року Нацбанк виділив "Нафтогазу" близько $2 млрд для розрахунків з "Газпромом". Причому за результатами I кварталу компанія навіть не почала погашення кредиту.
Максим Шеїн з ІК "Брокеркредитсервіс" підкреслює, що зниження обсягу кредиторської заборгованості підвищить привабливість НАК для кредиторів. "Наявність податкової заборгованості для більшості банків і власників єврооблігацій є чинником ризику. Для західних банків це може стати перешкодою для виділення кредиту", - говорить він. Втім, у майбутньому в "Нафтогазу" знову виникне заборгованість з податків, відзначає заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев. "Сама практика, при якій держава компенсує занижену ціну на газ для теплокомуненерго (ТКЕ) і при цьому вимагає від компанії платити податки, є порочною. Принципово поліпшити фінансовий стан НАК може лише підвищення цін на газ для ТКЕ до економічно обґрунтованого рівня", - вважає він. Нагадаємо, ціна на газ для ТКЕ сьогодні становить $113 за тисячу кубометрів, тоді як імпортований в Україну газ коштує $228 за тисячу кубометрів.
Олег Гавриш
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас