Усім кризам всупереч — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Усім кризам всупереч

Фондовий ринок
1745
На поточному тижні Держкомстат продовжував публікувати статистику галузевого розвитку України за підсумками першого кварталу, місія МВФ призупинила свою моніторингову діяльність у нашій країні до середини травня, а фондовий індекс ПФТС за тиждень виріс ще на 12,6% і, подолавши психологічний бар"єр у 300 індексних пункту, показав 10-відсоткове зростання із початку року.
Майже дводекадна лютнева курсова стабілізація на валютному ринку і активне бажання українського уряду для поповнення бюджету переглянути митне законодавство на імпортну продукцію убік підвищення податкових ставок, помітно активізувало в лютому діяльність імпортерів і знову призвело до формування негативного сальдо в зовнішній торгівлі України.
За даними Держкомстату в лютому імпортери наростили ввезення у країну практично всіх груп товарів, а обсяг імпорту в лютому порівняно із січнем виріс на 785,7 млн. дол., у той час як експорт товарів збільшився тільки на 254,4 млн. дол.
Найбільшу частку в імпорті традиційно зайняв природний газ. Обсяг його імпорту за місяць збільшився з 197,8 млн. дол. до 1,333 млрд. дол. При цьому реально в країну надійшло газу на 360 млн. дол., а майже 1 млрд. дол. припав на газ, завезений у попередні роки, але розмитнений у лютому.
За підсумками місяця негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами в Україні склало 1,104 млрд. дол., а без урахування газових операцій -131 млн. дол.
Значний, як для скороченої у зимові місяці майже на чверть української економіки, торговельний лютневий дефіцит викликаний практично рівнозначними темпами падіння експорту (-42,7%, або 2,694 млрд. дол.) та імпорту (-41,4%, або 3,798 млрд. дол.) товарів і у перспективі найближчих місяців скоріш за все матиме тенденцію зберегти негативну динаміку в зовнішньоторговельній діяльності.
Незважаючи на те, що в січні поточного року зовнішньоторговельне сальдо вперше за останні три роки було позитивним, а обсяг експорту перевищив обсяг імпорту на 397,8 млн. дол., цей локальний успіх був досягнутий, насамперед, за рахунок різкої девальвації гривні, дефіциту валюти на міжбанку і жорстких адміністративних заходів, що обмежують активність імпортерів.
Нестача валюти і адміністративний тиск на бізнес, по суті, і дозволило у січні в умовах різко стискальної економіки, чергової "газової війни" з Росією та істотним скороченням експортного потенціалу значно обмежити імпорт і одержати в цілому позитивні підсумки від зовнішньоторговельної діяльності на початку року.
Проте ситуація із зовнішньою торгівлею в Україні неоднозначна і в умовах загальносвітової кризи і активно мінливого українського законодавства, зокрема й у протекціоністських цілях може знову істотно змінитися ще до початку літа, забезпечивши регуляторним способом позитивне сальдо в зовнішньоторговельних операціях.
Разом з тим відсутність будь-яких значних передумов для внутрішньої політико-економічної стабілізації, дефіцит фінансової ліквідності в реальному секторі економіки, що провокує системний занепад українських виробництв і слабка здатність української продукції до конкуренції, більшою мірою визначають збереження негативних результатів від зовнішньоторговельної діяльності України протягом усього поточного року.
Ще одним фактором зростання негативного зовнішньоторговельного сальдо є торгово-політичні газові ризики.
Зокрема ВАТ "Газпром" уже повідомив НАК "Нафтогаз України" про порушення контракту на поставку газу в першому кварталі й у випадку чергової напруженості у відносинах між Росією та Україною існує цілком реальна загроза одержати штрафні санкції тільки за недобір газу в березні у розмірі 520 млн. дол.
В цілому за підсумками року експортно-імпортний потенціал України скоріш за все знизиться на 30-40%, а негативне зовнішньоторговельне сальдо складе $2,5-3,5 млрд.
У свою чергу ситуація в економіці продовжує залишатися дуже складною.
Так за даними Держкомстату тільки обсяг промислового виробництва в Україні за I квартал 2009 року скоротився порівняно з аналогічним показником минулого року на 31,9%.
У березні певна позитивна динаміка у виробничому сегменті простежувалася, а зростання обсягів промвиробництва порівняно з даними лютого збільшився на 8,3%, але однаково, порівняно з аналогічним періодом річної давнини обсяги промислового виробництва знизилися на 30,4%, визначаючи падіння березневого ВВП на рівні 20%.
У I кварталі лідером падіння стало вітчизняне машинобудування, що скоротило обсяги виробництва порівняно з аналогічним періодом минулого року на 54,6%. Також істотно скоротилися обсяги виробництва в металургії - на 43,3%, хімічної промисловості - на 38,7%, легкої промисловості - на 37,5%.
У той же час у видобувній промисловості обсяги виробництва скоротилися не так значно - на 17,5%, а виробництво продуктів харчування знизилося на 11,1%.
Безумовно, окремі позитивні зрушення у виробничому сегменті в Україні вже можна знайти, зокрема помісячна виробнича динаміка, починаючи з лютого, поліпшується.
Якщо в січні обсяги промислового виробництва скоротилися порівняно із січнем минулого року на 34,1%, то в лютому падіння склало 31,6%, а в березні знизилося до 30,4%, що вже дає певну надію на більш м'яку посадку української економіки у 2009 році.
Разом з тим багатомісячна затримка із прийняттям рішень і безсистемність дій української влади в боротьбі з економічною кризою, і обмеженість наявних фінансових ресурсів, зовсім не гарантують реалізацію ефективних антикризових заходів для пожвавлення української економіки і найближчими місяцями і в цілому до кінця року.
Більше того, уже отриманий з початку року 30% спад українського промислового виробництва і досить незначні перспективи для його можливого зростання протягом 3-6 місяців, не дозволять істотно покращити негативну динаміку макроекономічних показників у країні й утримати падіння українського ВВП в 2009 році хоча б у межах 10%.
На поточному тижні бити в "антикризові дзвони" почали вже не тільки представники бізнесу і економічних експертів, але й державні чиновники, що представляють профільне економічне міністерство.
За словами заступника Міністра економіки Валерія Мунтяна нинішні тенденції економічного розвитку України свідчать про те, що економіка входить у фазу стискання, що характеризується істотним зниженням платоспроможного попиту. У зв'язку із цим багато підприємств продовжать скорочувати виробництво, а деякі змушені піти з ринку, при цьому продовжує зростати і потенціал для безробіття.
Заступник мінистра підкреслив, що макроекономічне прогнозування в Україні повинно бути обов'язково деполітизовано, а державні інституції найактивнішим чином здійснювати регуляцію економічних процесів у країні, інакше вже восени, за прогнозом, українська економіка може ввійти у фазу деградації.
Якщо цей сценарій у нашій країні здійснитися, тоді більшість внутрішніх і зовнішніх товарних ринків для української продукції будуть закриті, цілі галузі просто припинять своє існування, в Україні різко зросте рівень безробіття, а надходження дохідної частини держбюджету істотно скоротяться.
На думку Мунтяна, якщо фаза деградації в економіці все-таки настане, вийти з неї буде дуже складно, а для пожвавлення економіки буде потрібна значна кількість і часу і коштів. Більш того, якщо українська влада не зможуть реалізувати необхідні реанімаційні дії для вітчизняної економіки вже в цій фазі, тоді в Україні наступить неконтрольована фаза - хаос, якого просто ніяк не можна допустити.
Щоб запобігти фазі деградації в економіці державний чиновник пропонує збільшити платоспроможний попит. Для цих цілей, він пропонує більш ефективно перерозподілити наявні державні ресурси, знизити облікові ставки як мінімум удвічі й зменшити інфляційне навантаження: "Необхідно визначити точки прориву для переходу на інноваційну модель розвитку і зробити ставку на галузі, які дадуть найбільшу віддачу і забезпечать створення додаткових робочих місць. Зокрема, АПК, енергетику, будівництво, машинобудування, транспорт, зокрема літако- і ракетобудування.
Мунтян вважає, що держава повинна підсилити регуляторну функцію і допомогти бізнесу в частині правового забезпечення, проводити загальнонаціональну політику енерго- і ресурсозбереження, оскільки наша економіка дуже енергоємна, а також виключити податковий тиск. При цьому самим підприємствам, на його думку, варто підвищити рівень організації й підсилити виконавчу дисципліну й без додаткового фінансування, тільки за рахунок удосконалення організаційних заходів підняти рівень виробництва на 5-7%.
Місія МВФ під головуванням Джейли Пазарбазіоглу так і не дочекалася прийняття українським парламентом антикризових законів і на поточному тижні закінчує свою роботу в Україні з наміром відновити свою моніторингову діяльність уже в середині травня, сподіваючись, що до цього часу певний політичний консенсус у нас у країні все-таки буде знайдений.
Якщо політичне керівництво країни знайде компромісне рішення щодо реалізації в Україні непопулярних бюджетних і соціальних реформ, можливо МВФ дійсно піде на зустріч українському уряду і перерахує у травні-червні об'єднаний транш відразу на суму $5,6 млрд., із тих, що залишилися $12 млрд. за програмою stand buy.
У поточний візит глава місії МВФ в Україні Джейла Пазарбазиоглу знову озвучила, що МВФ готовий іти на розумний компроміс із Україною і навіть буде розглядати можливість надати певні ресурси на фінансування бюджетного дефіциту, але у відповідь МВФ хоче бачити більш послідовних і системних кроків з боку української влади.
Однак майбутні президентські вибори в Україні та непопулярність пропонованих МВФ реформ із боку населення, поряд із двомісячною пробуксовкою переговірного процесу щодо виділення чергового кредитного траншу, робить подальшу реалізацію стабілізаційної програми в нашій країні досить проблематичною й, в остаточному підсумку, може призвести до відмови МВФ від співробітництва з Україною.
16 квітня Міністерство фінансів України запропонувало уряду і Національному банку України для фінансування дефіциту державного бюджету здійснити емісію державних облігацій внутрішньої позики для фізичних і юридичних осіб на суму 500 млн. грн. під 8% річних.
В існуючих складних економічних умовах і відсутності реальних можливостей залучити зовнішнє кредитування під відносно невеликі відсотки, розміщення державних паперів серед фізичних і юридичних осіб під 8% річних для держави, безумовно, дуже вигідне рішення, але навряд чи воно знайде достатню підтримку і розуміння, як серед населення, так і бізнесу.
У цей час офіційна дисконтна ставка Національного банку становить 12%, прогнозований рівень річної інфляції очікується понад 16%, а конкурентні банківські річні депозити пропонуються фінансовими установами тим же фізичним і юридичним особам за ставкою близько 20%.
Виходячи, з об'єктивних передумов до здешевлення фінансових активів до кінця поточного року не менш ніж на 16%, запропонована Мінфіном ставка за казначейськими паперах із прибутковістю в 8% річних, є не тільки неринковою, а значить непривабливою, але й зовсім не коректною щодо своїх же співгромадян і навряд чи знайде розуміння з боку потенційних покупців.
Крім того, присутня у цей час в Україні значна недовіра простих людей і до банківської системи країни, і в цілому до державних інституцій, скоріш за все зробить розміщення держпаперів Мінфіном серед населення навіть за конкурентними процентними ставками, мало результативним і не дозволить оперативно залучити в держбюджет заплановані ресурси.
До середини квітня цінове ралі на світових біржових ринках дещо стишилося, а фондові спекулянти на тлі не дуже оптимістичної статистики і ризиках, що зберігаються, довгочасної рецесії в провідних економіках, почали зменшувати свою активність у покупках цінних паперів, трохи пригальмувавши і зрістання фондових індексів.
Український біржовий ринок, навпаки продовжив своє стрімке зростання, і тільки в середині тижня втратив трохи більше 2,5%, але вже в четвер, 16 квітня, з лишком відіграв своє одноденне падіння зростанням майже в 9%.
У цілому за тиждень зростання за більшістю ліквідних паперів склало ще 5-20%, а індекс ПФТС подолавши психологічну межу у 300 індексних пунктів, не тільки виріс майже на 13%, але вперше з початку року залишив негативну зону, показавши зростання більш ніж у 10%.
Проте, в умовах високої економічної нестабільності в українського біржового ринку на ПФТС у найближчому майбутньому існує значно більше аргументів знову подолати психологічну межу у 300 індексних пункту і повернутися до значень у 275-250 індексних пункту, ніж продовжувати штурмувати нові висоти, пішовши на рівень підтримки в 350 індексних пункту.
Разом з тим, Україна дійсно оригінальна країна, і цілком здатна, спростувавши будь-які об'єктивні фактори і логічні припущення, показати додаткове зростання "блакитних фішок" до кінця весни в середньому ще на 20-50%, стабілізувавши індексний кошик ПФТС поблизу 400 індексних пункту, незважаючи на триваючу гостру політичну кризу в країні й дуже нездорову економіку.
На поточному тижні інтенсивність торгів на ринку акцій у ПФТС значно зросла порівняно з попереднім тижнем.
Якщо минулого тижня торгівля акціями склала 24 млн. грн., то у звітний тиждень акцій наторгували майже на 72 млн. грн.
При цьому торговельний обіг цінними паперами другого ешелону виявився знову набагато меншим, ніж торгівля "блакитними фішками", а частка торгів акціями індексного кошика ПФТС досягла 73,29%, при їх ринковій частці попереднього тижня в 86,98%.
З попередньої п'ятниці індексний кошик ПФТС додав у вазі ще 37,29 пункту (+12,62%), а фондовий індикатор підвищився з 295,51 індексних пункту на 10 квітня, до значення в 332,80 індексних пункту, станом на 16 квітня. Тижнем раніше індекс ПФТС виріс на 19,38% або 47,97 індексних пункту.
З початку тижня на ПФТС пройшли торги цінними паперами на 82,4 млн. грн., з яких 71,83 млн. грн. (87,17%) склала торгівля акціями.
Тижнем раніше обсяг торгів на ПФТС був у 2,5 разів менше, досягши 32,59 млн. грн., з яких 24,27 млн. грн. або 71,73% від загальної торговельної маси біржі наторгували на ринку акцій.
За тиждень загальний попит на покупку акцій на ПФТС підвищився на 3,4 мільйони гривень, склавши 45,66 млн. грн. (+8,05%), а пропозиція на продаж акцій збільшилася до 63,49 млн. грн. (+5,10%).
Лідерами торгів на ринку акцій стали цінні папери ВАТ "Дніпроенерго".
З 13 по 16 квітня з акціями генеруючої компанії на ПФТС було проведено 10 угод на 18,64 млн. грн., а котирування на ПФТС мають вигляд: на покупку акцій - 610,0 грн. (+12,96%) за акцію, на продаж - 720,0 грн. (+2,86%) за акцію. Остання угода пройшла за ціною 630,0 грн. (+14,55%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій емітента перебуває в діапазоні 18,03%.
Друге місце отримали цінні папери ще однієї генеруючої компанії - ВАТ "Західенерго" (обсяг торгів - 11,11 млн. грн.). З початку тижня з акціями енергокомпанії на ПФТС пройшло 38 угод, а котирування мають вигляд: на покупку акцій - 330,0 грн. (+4,76%), на продаж - 332,0 грн. (+3,43%). Остання угода була проведена за ціною 331,50 грн. (+4,57%) за одну акцію. Спред між кращими котируваннями досяг 0,61%.
Третіми стали цінні папери ВАТ "Запорізький абразивний комбінат" (обсяг торгів - 8,18 млн. грн.). За тиждень із акціями даного підприємства в торговельній системі відбулося 10 угод, а котирування на ПФТС мають вигляд: на покупку акцій - 0,55 грн. (+10,0%), на продаж - 2,0 грн. (не змінилася за тиждень) за акцію. Остання угода укладена за ціною 1,49 грн. (+22,13%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій становить 263,64%
На ринку корпоративних облігацій сукупний попит на покупку корпоративних бондов за тиждень збільшився на 4,5 млн. грн., склавши 342,21 млн. грн. (+1,32%), а загальна пропозиція на продаж знизилася до 108,48 млн. грн. (-15,05%).
Лідерами тижня серед корпоративних боргових паперів стали облігації компаній "Севастопольенерго" (серія В) (обсяг торгів - 6,97 млн. грн.), "Райффайзен Банк Аваль" (серія З) (обсяг торгів - 0,55 млн. грн.) і "Мегабанк" (серія Е) (обсяг торгів - 0,201 млн. грн.).
На ринку ОВДП протягом тижня торги пройшли на 2,3 млн. грн.
На ПФТС за тиждень пропозиція на продаж держпаперів підвищилася на 607,14% до 16,83 млн. грн., а попит на покупку досяг 21,09 млн. грн. (+141,86%).
Серед держпаперів торгувалися ОВДП зі терміном погашення 30.12.2009 р. (обсяг торгів - 1,81 млн. грн.) і ОВДП зі строком погашення 30.06.2009 р. (обсяг торгів - 0,496 млн. грн.).
На ринку облігацій муніципалітетів за тиждень попит на покупку не змінився, склавши 0,56 млн. грн., пропозиція на їх продаж також залишилася колишньою, склавши 1,88 млн. грн.
Торгувалися протягом тижня тільки облігації Донецької міської ради (серія З) (обсяг торгів - 6,76 тис. грн.).
За видами цінних паперів, що торгуються на ПФТС тижневе лідерство зберіг за собою ринок акцій.
Протягом тижня акцій емітентів наторгували на 71,83 млн. грн. (87,176% - від усього тижневого обігу біржі). Попереднього тижня торгівля акціями досягла 24,27 млн. грн. або 74,46% від сукупного торговельного обігу ПФТС.
На другому місці стоїть ринок корпоративних облігацій.
За тиждень торги бондами корпорацій пройшли на суму в 8,26 млн. грн., а їхня частка в загальній структурі торгів ПФТС знизилася до 10,03%. Минулого тижня корпоративних облігацій на ПФТС наторгували на 6,25 млн. грн., а їх частка в загальних обігах біржі була 19,17%.
Третій рядок тижневого рейтингу торгів знову отримав ринок державних паперів.
На ринку ОВДП торги склали 2,3 млн. грн., а їх частка в загальній структурі торгів ПФТС зайняла 2,80%. Тижнем раніше торговельний обіг на ринку держпаперів пройшов на 2,083 млрд. грн. або 6,37% від загального торговельного обігу біржі.
На ринку облігацій муніципалітетів торги у звітний тиждень склали всього 6,76 тис. грн. або 0,01% тижневого обігу біржі. Минулого тижня торгів муніципальними облігаціями на ПФТС не було.
З початку року індекс ПФТС виріс на 31,38 пункту або 10,41%, піднявшись із оцінки у 301,42 індексних пункту на 30 грудня 2008 року, до значення у 332,80 індексних пункту, станом на 16 квітня 2009 року.
Таблиця 1. Структура торгів цінними паперами в ПФТС (13.04.09- 16.04.09)*
Таблиця 2. Зміна котирувань за "блакитними фішками" за період (10.04.09 - 16.04.09)
У лідери тижня зі зростання котирувань ціни на покупку акцій серед представників індексного кошика ПФТС із урахуванням проведених угод можна поставити акції ВАТ "Єнaкієвський металургійний завод", ВАТ "Донбасенерго" і ВАТ "Укртелеком".
До закінчення тижня ціна на покупку акцій "Єнaкієвський металургійний завод" підвищилася на 38,89%, склавши 75,0 грн. за акцію, на продаж зросла на 38,60%, склавши 79,0 грн. за акцію, остання угода з акціями мет. заводу була проведена за ціною 75,05 грн. (+34,02%) за одну акцію. З початку тижня з акціями емітента відбулися 92 угоди на 3,84 млн. грн. Спред між котируваннями становить 5,33%.
На другому місці перебувають цінні папери ВАТ "Донбасенерго". Кращі біржові котирування акцій емітента на ПФТС на 16 квітня мали вигляд: на покупку акцій - 26,0 грн. (+29,97%), на продаж - 27,50 грн. (+25,0%) за акцію, остання угода була проведена за ціною 27,04 грн. (+25,58%) за одну акцію. Протягом тижня з акціями генеруючої компанії пройшло 49 угод на 2,58 млн. грн. Спред між котируваннями акцій досяг 5,77%.
Замикають ТОП-3 тижні серед "блакитних фішок" ПФТС, цінні папери ВАТ "Укртелеком". Кращі котирування акцій телекомунікаційної компанії на ПФТС до кінця тижня склали: на покупку акцій - 0,303 грн. (+21,0%), на продаж - 0,310 грн. (+21,57%) за акцію. Остання угода була укладена за ціною 0,31 грн. (+20,67%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій перебуває в діапазоні 2,48%. З 13 по 16 квітня з акціями емітента була проведена 31 угода на 1,27 млн. грн.
Аутсайдерами тижня серед цінних паперів індексного кошика ПФТС стали акції ВАТ "Авдієвський коксохімічний завод".
Кращі котирування акцій емітента до закінчення тижня мали вигляд: на покупку - 5,01 грн. (-1,76%) за акцію, на продаж - 5,44 грн. (-1,09%), остання угода пройшла за ціною 5,40 (+4,85%) за одну акцію. З початку тижня з акціями коксохімічного заводу було проведено 6 угод на суму 0,65 млн. грн. Спред між котируваннями акцій становить 8,58%.
Олег Морква, Генеральний директор ККА "ІНЕКО-ІНВЕСТ"
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас