"Ъ": НКРЕ готова підвищити тарифи на електроенергію на прохання уряду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": НКРЕ готова підвищити тарифи на електроенергію на прохання уряду

Енергетика
867
Голова Національної комісії регулювання електроенергетики Валерій Кальченко повідомив про намір комісії з 1 червня підвищити тариф на електроенергію для населення, що споживає більше 600 квт•г на місяць, в 3,1 рази – до 75,5-76 коп./квт•г. Планується збільшити і тариф на газ для населення, що використовує понад 2,5 тис. кубометрів на місяць (на 5%) і понад 6 тис. кубометрів (на 10%). Такі вимоги до НКРЕ висунула 14 квітня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. На її думку, ціни на електроенергію і газ повинні бути збільшені для "багатого населення, яке живе в великих будинках".
Пан Кальченко підкреслив, що підвищення тарифу не буде застосовуватися до населення, яке проживає в будинках, обладнаних електроплитами, і використовує електроенергію для опалення житла. Тариф також не поширюється на багатодітні сім'ї і сім'ї, що взяли на виховання від одного до чотирьох дітей.
"Якщо громадяни, які споживають великі обсяги електроенергії, будуть платити за економічно обґрунтованими тарифами, це дозволить додатково одержати 200-300 млн грн на рік", - сказав начальник відділу зв'язків із громадськістю НКРЕ Іван Слободянюк. Це в п'ять-сім разів менше, ніж могла одержати енергетична галузь, якби 2 квітня НКРЕ не скасувала своє ж рішення про підвищення тарифу на обсяг електроенергії понад 400 квт•г, – 1,5 млрд грн. Підвищення тарифу на електроенергію торкнеться 1-1,5% населення, розповіли Ъ в управлінні цінової політики в електроенергетиці НКРЕ. Нові ціни на газ також торкнуться 1% споживачів – близько 350 тис. домогосподарств.
"Підвищення тарифу дозволить залучити невеликі кошти, які суттєво не вплинуть на розвиток енергетичної галузі", - скептично оцінив ініціативу арбітражний керуючий компанії "Центренерго" Євген Луговський.
Інші учасники ринку закликають НКРЕ ще більше підняти тарифи. "Підвищувати тариф необхідно для всіх категорій населення, оскільки споживач повинен платити за електроенергію економічно обґрунтовану ціну. Зараз через низькі тарифи енергетика недоодержує 14 млрд грн: обленерго купують електроенергію по 40 коп./квт•г, а продають населенню по 24 коп./квт•г. У результаті основне навантаження по платежах лягає на промислові підприємства та об'єкти бюджетної сфери", - впевнений голова правління "Полтаваобленерго" Володимир Чернявський.
"Тарифи на газ для населення необхідно підняти до економічно обґрунтованого рівня. Хоча населення розраховується на 95%, тарифи однаково не покривають собівартості газу внутрішнього видобутку", - розповів прес-секретар НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський.
Марія Цатурян
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас