Латвія і ЄБРР підписали меморандум про продаж 25%+1 акції Parex banka за 84,7 млн євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Латвія і ЄБРР підписали меморандум про продаж 25%+1 акції Parex banka за 84,7 млн євро

Валюта
229
Латвія і Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄББР) у четвер підписали меморандум про продаж ЄБРР 25% + 1 акції приналежного державі Parex banka.
Як повідомив кореспондент агентства BNS з місця події, договір підписали прем'єр-міністр Латвії Валдіс Домбровскіс (Valdis Dombrovskis), президент ЄБРР Томас Миров (Thomas Mirow), голова правління Parex banka Нілс Мелнгайліс (Nils Melngailis) і голова правління Агентства приватизації Латвії Артур Грантс (Arturs Grants).
ЄБРР заплатить за цей пакет акцій 59,5 млн латів (84,66 млн євро). Крім того, ЄБРР видасть латвійському банку субординований кредит у розмірі 22 млн євро.
Як повідомив журналістам Т.Миров, загальні інвестиції ЄБРР, вкладені в Parex bankа, досягнуть 100 млн євро.
"Особливо сподіваємося, що буде успішним співробітництво в сфері реструктуризації Parex banka, оскільки зараз це - першорядне завдання", - сказав він, підкресливши, що реструктуризація Parex banka стане основою для залучення стратегічного інвестора, оскільки нинішня структура акціонерів - це тимчасове рішення, а в майбутньому слід залучити інвестора.
Прем'єр Латвії відзначив, що обговорив із президентом ЄБРР можливості підключення ЄБРР до кредитування латвійської економіки, у тому числі через Parex bankа.
Т.Миров також повідомив, що банк розглядає можливість і інших угод у регіоні і веде переговори з балтійськими банками.
"Що стосується вкладень в інші банки балтійського регіону, ми перебуваємо на різних етапах переговорів з низкою банків", - сказав він, відзначивши, що це може бути не тільки купівля акцій, але й поновлення кредитування або інша допомога.
Parex - другий за розміром активів банк у Латвії. У середині жовтня 2008 року почався відтік вкладів з Parex, після чого він звернувся до влади Латвії за допомогою в подоланні фінансових проблем. Уряд 5 грудня підписав угоду з найбільшими акціонерами банку Валерієм Каргіним і Віктором Красовицьким про передачу державі 84,83% акцій.
Рішення про купівлю акцій Parex banka правління ЄБРР прийняло 7 квітня, а 14 квітня латвійський уряд підтримав проекти договорів з ЄБРР.
Курс лата "прив'язаний" до євро в співвідношенні 0,7028 лата за євро.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас