Валерій Литвицький: "Давайте без криків і соплів" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валерій Литвицький: "Давайте без криків і соплів"

Казна та Політика
1869
Як розвиватимуться відносини із МВФ, з огляду на те, що Рада так і не проголосувала за решту законопроектів, що входять в антикризовий пакет?
Не треба видавати крики і розпускати соплі із приводу того, що три законопроекти поки не пройшли. Україна продемонструвала прогрес у роботі з фондом, інакше він не повернув би свою місію. Пройдено значну частину шляху, є практика одержання першого траншу кредиту МВФ. І не треба впадати в істерію. Крім законодавчих шляхів відновлення бюджетної пропорції існують й інші. Тому перспектива для співробітництва із МВФ не закрита. Крім того, у нас же є 24,7 млрд. валютних резервів, ми знаємо, які платежі необхідні в найближчому майбутньому, які обсяги інтервенцій і скільки нам потрібно в другому кварталі. Підстав для побоювання немає ані в Нацбанку, ані в інших.
Наскільки реальне об'єднання двох траншів кредиту МВФ, як того хоче уряд?
Я не дуже вірю в об'єднаний транш, але другий транш кредиту повинен був становити більше 1,8 млрд. доларів.
Є очевидні причини, щоб кредит був більшим?
Програма МВФ stand-by з надання Україні кредиту на 16,5 млрд. доларів була затверджена ще в листопаді, а всю глибину кризи ми зрозуміли тільки нещодавно.
І враховуючи те, що криза найглибша, можливо, варто задуматися і про відновлення програми МВФ. Я б не виключав постановки питання доступу України до більшого фінансування. Крім того, необхідна практична підтримка МВФ, з огляду на те, що в Україні рік виборів і законодавчих рішень особливо складний для будь-якої влади - діючої або сил, які претендують нею бути.
За словами Юлії Тимошенко, попередній транш кредиту, наданий Україні, не витрачений. Чи є в такому випадку гостра необхідність одержання наступних траншів?
Цікаво, а прем'єр уже зрозуміла, яку дурість її представники іноді пропонують на загальний огляд? Як ми можемо витрачати гроші МВФ, якщо в нас своїх було 38 млрд. доларів, залишилося 24,7 млрд., з них 4,5 млрд. доларів грошей МВФ. От коли із усього залишиться 4,5 млрд. доларів, тоді й будемо витрачати гроші МВФ. А поки витрачаємо свої. Вони ж усі в одному гаманці.
Одна із принципових вимог МВФ до уряду - рекапіталізація проблемних банків. Чи розроблена вже остаточна схема рекапіталізації?
Сама схема ще в процесі розробки. Мова не йде про десятки банків - їх можна буде перерахувати на пальцях. Але у МВФ вважають, що ми добре пройшли діагностику. Крім того, і ми, і вони, вважаємо, що рекапіталізації немає альтернативи, і її не можна відкладати.
Чи висунув МВФ якісь нові вимоги до України під час своєї поточної місії?
Вимоги досить гнучкі. Сьогодні середній курс на валютному ринку - 7,92. Валютна позиція гарна, що в розмові із МВФ чималий плюс. В 98-99-х роках кредити видавалися тільки під реформи. А зараз програма МВФ розрахована на два роки. Я хотів би, щоб ці два роки підтримки платіжного балансу за рахунок ресурсу МВФ були використані для структурних реформ. Ми раніше за інших увійшли в спад - виходить, у нас є шанс раніше за інших почати підніматися. Тому потрібно використати підтримку МВФ для розгортання тих реформ, які півдесятиліття стояли на порядку денному.
Щойно місія МВФ повернулася в Київ, долар трохи впав. Чи буде він падати і далі?
Що буде з доларом, я не знаю, все залежить від того, як пройде рекапіталізація банків, від співробітництва із МВФ і від того, чи не буде відновлюватися пороття Нацбанку з боку неврівноважених політиків. Якщо все буде добре, можна прогнозувати стійкий курс долара на тому рівні, що ми спостерігаємо зараз. А що буде із гривнею, залежить від того, яким чином буде переглянуто бюджет і яка буде глибина спаду економіки.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас