Депутати вирахували додану вартість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати вирахували додану вартість

Казна та Політика
1142
Верховна рада пропонує зобов'язати експортерів доводити чиновникам Державної податкової адміністрації (ДПАУ) факт перетинання товаром митного кордону та одержання грошей від партнерів-нерезидентів. Це необхідно, щоб скоротити суми відшкодування ПДВ за фіктивними заявками при псевдоекспорті. У Мінфіні вважають, що в ДПАУ є досить повноважень для боротьби зі схемами, а експерти побоюються, що нові норми ускладнять відшкодування ПДВ усім експортерам.
Учора народні депутати БЮТ Валерій Шаманов і Валерій Дубіль зареєстрували в Раді законопроект №4356 про внесення змін у закон "Про податок на додану вартість", яким пропонують розширити перелік підприємств, що не мають право на бюджетне відшкодування ПДВ. Від коментарів депутати відмовилися, але в пояснювальній записці до документа вони стверджують, що один зі способів мінімізації ПДВ - включення в ланцюжок постачальників товару підприємств, "що імітують госпдіяльність". Фактично вони, не здійснюючи експортних операцій, підписують договори купівлі-продажу, виписують податкові накладні і дають можливість посередникові-покупцеві продукції претендувати на незаконне відшкодування ПДВ.
Зараз ДПАУ має можливість оперативно виявляти податкові ями за допомогою розшифрування декларацій щодо ПДВ у розрізу контрагентів, але карати засновників компаній вона не може. Директор і бухгалтер фіктивної компанії часто є тією самою фізичною особою, яка або пропадає без вісти, або взагалі недієздатна, говориться в пояснювальній записці. Тому депутати запропонували відшкодовувати ПДВ тільки тим експортерам, які довели ДПАУ факт переміщення товару через кордон і на рахунках яких є кошти, перераховані нерезидентами-контрагентами за отримані товари, роботи або послуги. Податківці зможуть анулювати свідоцтва платника ПДВ непрацюючих компаній.
У Мінфіні не бачать необхідності в таких змінах, вважаючи, що в ДПАУ є всі можливості виявляти фіктивний експорт. За словами джерела у відомстві, діє норма Кримінального кодексу про притягнення до відповідальності осіб, що займаються фіктивною діяльністю. "Нехай поліпшують адміністрування, ефективніше організовують роботу податкової міліції та у судах доводять ведення незаконної діяльності, - сказало джерело. - Крім того, підприємства на митниці надають вантажо-митну декларацію, яка підтверджує постачання".
Директор департаменту податкової політики Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Артем Рудик впевнений, що запропоновані зміни ускладнять експортні операції і відшкодування ПДВ. "Захід є досить жорстким для несумлінних платників, але він ускладнить життя і реальним експортерам, яким потрібно буде доводити факт постачання товару, крім митниці, ще й податковій адміністрації, - сказав економіст. На його думку, ефективніше було б ввести в дію єдину для ДПАУ і Держмитниці базу даних і митне електронне декларування.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас