Корупція в Росії й Україні - москалі поза конкуренцією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Корупція в Росії й Україні - москалі поза конкуренцією

Енергетика
2007
Найближчим часом очікується оприлюднення результатів перевірки діяльності компанії "Росукренерго" (RosUkrEnergo) рахунковими палатами України та Росії. Аудитор Рахункової палати Росії (РПР) Сергій Сухорев повідомив, що його українських колег у діяльності монопольного постачальника російського газу в Україну цікавить непрозорість ціноутворення на газ. "Для нас же це питання про формування цін повністю зрозуміле", - заявив Сергій Сухорев. Із цієї заяви можна зробити висновок, що ніякого криміналу російські аудитори Михайло Бесхмельніцин і Сергій Агапцов, відповідальні за перевірку "Росукренерго", шукати й не збиралися.
Україні не варто сподіватися на допомогу у викритті корупціонерів, тому що в нашого сусіда масштаби корупції, схоже, ще більші. І їх можна розглянути на прикладі російського монополіста з перекачування нафти акціонерної компанії "Транснафть".
З "Транснафти" вивели $ 2 млрд
У розпорядженні редакції опинилося Подання Рахункової палати Росії керівництву "Траснафти" за підсумками перевірки будівництва нафтопроводу Східний Сибір - Тихий океан (ССТО). Це грандіозний проект вартістю понад 320 млрд. рублів ($9,6 млрд за сьогоднішнім курсом). Перевірку "Транснафти" протягом усього 2008 року проводив аудитор Рахункової палати Михайло Бесхмельніцин, той самий, які проводив перевірку "Росукренерго". Рахункова палата виявила в "Транснафти" за період її керівництва колишнім президентом Семеном Вайнштоком (залишив компанію у вересні 2007 року) стандартні порушення правил проведення конкурсів, затримки у виконанні робіт, заміну матеріалів на дешевші без скорочення суми контракту та інший дріб'язок на суму в 5,9 млн. рублів.
Окрему товсту папку склали документи, зібрані аудиторами в період зміни керівництва компанії, коли замість Семена Вайнштока "Транснафту" очолив близький до Володимира Путіна Микола Токарєв. Багато працівників "Траснафти" у той момент сподівалися, що нове керівництво змінить розголос колосальних масштабів розкрадань, що процвітали за Вайнштока, але потім усе було спущено на гальмах. Не допомогло, за чутками, навіть бажання керівництва РЖД ще раз продемонструвати економічну неспроможність проекту.
Наявні матеріали засвідчують, що із шести переможців торгів на вибір підрядних організацій з будівництва ССТО п'ять були іноземними юридичними особами, зареєстрованими на Кіпрі і у Панамі з невідомими власниками. "Ці організації не мали технічних, трудових і фінансових ресурсів для реального ведення проектних і монтажно-будівельних робіт, - на умовах анонімності повідомило джерело в Рахунковій палаті РФ, знайомий з деталями перевірки. - І будувати нафтопровід на умовах субпідряду однаково довелося дочірнім і залежним від "Транснафти" організаціям за наказом керівництва компанії, причому за заниженими тарифами". Як свідчать документи, тільки тариф на перевезення вантажів був установлений в 5 разів нижче фактичної собівартості. Збитки дочірніх і залежних від АК "Траснафта" організацій від участі в роботах з будівництва ССТО, за оцінками, склали 3,1 млрд рублів.
Іншими словами, технологія виведення коштів з "Транснафти" у 2006-2007 р. виглядала в такий спосіб: кіпрські компанії з невідомими власниками одержували підряд від "Транснафти". Потім з головної контори випливав наказ у дочірні організації укласти з "кіпріотами" субпідрядний договір за зазначеними розцінками. За такими субпідрядними договорами дочірніми і залежними товариствами на підставі розпорядницьких листів АК "Транснафта" було виконано близько 1/3 всіх робіт на ССТО. Різниця між вартістю робіт для "кіпріотів" і підневільних виконавців (між договорами генпідряда і субпідряда) становила від 5% до 60%. У чию кишеню пішли три мільярди рублів, залишається невідомим.
Що в Сибіру, те й у Сочі
Найбільш нашумілим "виконавцем" робіт з ССТО стала кіпрська компанія ЗАТ "Краснодарбудтрансгаз". Новий президент АК "Транснафта" Микола Токарєв заявив у лютому 2008 року в інтерв'ю газеті "Відомості": "Краснодарбудтрансгаз" нічого, крім авторучки в кишені власника і вивіски, не мав. Це була поличкова компанія, її купили буквально перед початком проекту". Проте, ця фірма одержала від "Транснафти" матеріалів і устаткування майже на 30 млрд рублів плюс більше 7 млрд рублів авансів. У російських ЗМІ стверджували, що компанія пов'язана особисто з Семеном Вайнштоком. Нинішнє керівництво "Транснафти" пред'явило "Краснодарбудтрансгазу" позови на 31,6 млрд рублів, але порахувало за благо одержати хоча б 3 млрд, все інше зникло невідомо куди.
Аналогічна історія мала місце із проектними та дослідницькими роботами (БЕНКЕТ). Весь обсяг БЕНКЕТ виконувала потужна проектна організація ВАТ "Гіпротрубопровод" зі своїми традиційними субпідрядниками, а угоду "Транснафта" уклала зі скандально відомим ВАТ "ВНІІСТ", що за проставляння печаток на документах одержало посередницькі 20% від суми замовлення, або більше 20 млрд рублів. За деякими видами робіт різниця між генпідрядом і субпідрядом сягала до 95,9%!
Вся будівельна техніка закуповувалася Вайнштоком і його компаньйонами не прямо, а через лізингову компанію ТОВ "СДМ-лізинг", зокрема навіть обчислювальна техніка і меблі, усього на суму близько 20 млрд рублів. Абсолютною умовою всіх лізингових договорів був перехід техніки у власність лизингополучателя по закінченні строку лізингу. Але в договорах з "СДМ-лізинг" даний пункт відсутній!
Серед документів розслідування збитків "Транснафти" від діяльності Семена Вайнштока: невиставляння штрафних санкцій до підрядних організацій за зрив строків робіт, завищення вартості закуповуваного встаткування, завищення кошторисної вартості робіт, необґрунтоване подорожчання проектно-дослідницьких робіт та інше. Загальні втрати компанії оцінюються в розмірі близько $ 2 млрд.
Відзначимо, що аналогічним чином Семен Вайншток діяв на посаді директора держкорпорации "Олімпбуд", відповідальної за підготовку зимової Олімпіади-2014 у Сочі. Землю під будівництво (разом з людьми) і замовлення одержували фірми-одноденки, слідів яких відшукати не вдалося. Через міжнародний контроль за підготовкою до Олімпіади Володимир Путін був змушений уже через кілька місяців забрати з поля зору Олімпійського комітету настільки одіозну фігуру.
Рахункова палата Росії залишила собі шляхи для відступу
Російський "Коммерсантъ" цитує слова М. Бесхмельніцина: "Якщо не знайдеться бажаючих ініціювати нові перевірки, питання про можливі претензії до Семена Вайнштока, зважаючи на все, можна вважати закритим". Тим самим Рахункова палата Росії пропонує державі упокоритися з нанесенням бюджету збитків у розмірі близько $ 2 млрд, майже 20% від загальних витрат на будівництво ССТО.
Можна відзначити, що в російській верхівці є сили, не зацікавлені в остаточному закритті теми. За даними московських журналістів, у правоохоронні органи вже надійшов запит з Ради Федерації із проханням розібратися у вибірковості аудиторів при вивченні фактів діяльності Семена Вайнштока.
Відчуваючи хиткість аргументації результатів "перевірки", аудитори Рахункової палати в Поданні на адресу нинішнього президента ВАТ "АК Транснафта" записали: "Центру керування проектом ССТО" (ЦУП ССТО, дочірнє підприємство "Транснафта") пропонується "завершити заходи, спрямовані на усунення виявлених у ході внутрішніх перевірок порушень і встановлення розміру зазнаного матеріального збитку в рамках реалізації проекту будівництва ТС "ССТО" (ТС - трубопровідна система). Цей пасаж можна інтерпретувати так, що комерційний збиток "Транснафти" від діяльності Семена Вайнштока компанія повинна шукати сама. І якщо Микола Токарєв захоче, зробити це буде зовсім не важко.
Претензії до Дмитра Фірташа можуть з'явитися тільки в Києві
З великою ймовірністю Рахункова палата Росії ніяких претензій до українського співвласника "Росукренерго" Дмитра Фірташа не пред'явить. Неприємності в українського олігарха можуть виникнути тільки через боротьбу у вищих ешелонах київської влади. Уже оголошено, що компанії Дмитра Фірташа запідозрені в реалізації схеми, за якою споживачів змушували укладати договори з лівими посередниками, що продають газ за завищеними цінами. Перевірку цієї інформації проводить Нацкомісія регуляції електроенергетики (НКРЕ).
Висновок Рахункової палати України, швидше за все, буде витримано в невизначених тонах, що відповідають нинішньому стану україно-російських домовленостей щодо газу. Але там напевно залишать ниточки, за які за збігом обставин протиборчі політичні сили України будуть здатні жорстко посмикати один одного в переддень виборів.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас