Світові продажі персональних комп'ютерів скоротились на 7,1% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові продажі персональних комп'ютерів скоротились на 7,1%

230
За оцінками дослідницької компанії International Data Corp за перші три місяці 2009 року поставки нових персональних комп'ютерів на світовий ринок скоротилися на 7,1% від торішніх показників за аналогічний період. Говорити про якесь відновлення поставок можна буде не раніше кінця року, впевнені в IDC.
Учора Gartner опублікувала аналогічний звіт. За оцінками цієї компанії, глобальні поставки ПК скоротилися мінімум на 6,6%.
Разом з тим, в IDC говорять, що на початку року компанія очікувала суттєво більш значного падіння попиту, тоді компанія прогнозувала спад мінімум на 8,2%. Причину розбіжностей IDC пояснює більшим, ніж очікувалося, попитом на американському ринку. Ринок США виявився більш сильним, тут попит знизився всього на 3,1% (за даними Gartner - менш ніж на 1%), тоді як у січні 2009 року аналітики говорили ледве не про 9% падіння.
"Виходячи з того, що саме США зараз перебувають у центрі фінансової кризи, а також керуючись трендами можливого розвитку рецесії, ми очікували значно більш істотного падіння по ринкові США і Канади. Компанія також очікує, що в найближчі квартали попит буде залишатися низьким, його показники не досягнуть результатів 2008 року", - говорить аналітик IDC Лорен Ловерде.
IDC відзначає, що продажі на найбільш великих ринках промислово-розвинених країн тягли вгору два фактори: сильна конкуренція і падаючі ціни на продукцію, а також зростаюча популярність дешевих ПК і нетбуків.
По більшості розвинених ринків, у тому числі й у США, лідером ринку продажів персональних комп'ютерів стала компанія Hewlett-Packard, яка навіть у США на ринку настільних систем обійшла свого споконвічного конкурента Dell. Частки двох компаній склали 27,6% і 26,3% відповідно. IDC говорять, що Dell трохи здала свої позиції в США тому що компанія зайнята реструктуризацією.
Третім за обсягами продажів постачальником стала тайваньська Acer, яка в США розпоряджалася 10,6% ринку. Далі ідуть Apple з 7,6% і Toshiba з 6,6%.
У загальносвітовому масштабі частка HP становить 20,5% ринку, тоді як частка Dell лише 13,6%. Згідно з даними аналітиків, у штучному вираженні HP збільшила за рік продажі на 2,9%, а от Dell втратила майже 16,7%. Гравцем №3 на світовому ринку ПК залишається вищезгадана Acer c 11,6%, за нею з 7% і 5,4% йдуть Lenovo і Toshiba.
IDC говорить, що поки вони не можуть погодитися із твердженням про те, що ринок ПК у першому кварталі вже досяг свого дна (про це вчора заявив CEO Intel Пол Отелліні - прим). "Я не думаю, що слова голови Intel слід трактувати в тому ключі, що з наступного кварталу слід чекати зростання. На наш погляд правильніше було б говорити про те, що гірше вже не буде", - говорить Ловерде.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас