У Нацбанку прикинули, що банкам доведеться дати близько 20 мільярдів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Нацбанку прикинули, що банкам доведеться дати близько 20 мільярдів

Казна та Політика
1239
Національний банк України оцінює в 20 млрд. грн. обсяг необхідних коштів для рекапіталізації банків.
Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив виконувач обов'язків міністра фінансів України Ігор Уманський сьогодні журналістам у Кабінеті Міністрів.
“За оцінками Національного банку, ця сума становить близько 20 млрд. грн.”, - сказав Уманський, коментуючи прийняту вчора спільну постанову Кабміну і Нацбанку про спільні дії в сфері рекапіталізації системних банків України.
В. о. міністра підкреслив, що рішення про рекапіталізацію конкретного банку буде прийматися за результатами вивчення стану банку, його фінансового плану і плану фінансового оздоровлення. “Ми подивимося на банки, вивчимо їхній стан, фінплани, плани оздоровлення із залученням міжнародних експертів і за результатами цього вивчення будемо визначати остаточно суму можливого рефінансування”, - пояснив він.
За словами Уманського, рекапіталізація буде складатися із двох складових частин – участь держави в статутному капіталі, а також необхідне додаткове фінансування для підтримки ліквідності банку.
Насамперед, відзначив в.о. міністра фінансів, планується затвердити методику оцінки стану банку. За його словами, протягом місяця можуть бути визначені конкретні банки, у яких держава буде закуповувати пакет акцій.
“Близько місяця необхідно, щоб визначити ситуацію в банку і запропонувати уряду та Нацбанку остаточно затвердити розмір рекапіталізації”, - пояснив він.
При цьому Уманський підкреслив, що після завершення кризи держава буде виходити зі складу акціонерів рекапіталізованих банків. “Після фінансової кризи уряд вийде з банків і продасть свій пакет. Уряд не може і не повинен займатися банківським бізнесом”, - підкреслив виконувач обов'язків міністра фінансів.
Як повідомляв УНІАН, Кабмін на засіданні 14 квітня відкоригував спільну з Нацбанком України постанову, що стосується рекапіталізації комерційних системних банків, прийняту 2 квітня
15 квітня на засіданні Кабінету міністрів прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко повідомила, що сьогодні планується визначити перелік банків для рекапіталізації.
У Держбюджеті України на 2009 рік на рекапіталізацію банків закладено 44 млрд. гривень (1 дол. – 7,70 грн.). Ця сума, за узгодженням з Міжнародним валютним фондом, не буде включатися в суму державного боргу країни.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас