Горілчаники йдуть на пиво — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Горілчаники йдуть на пиво

Казна та Політика
1113
Виробники алкогольних напоїв лобіюють підвищення акцизних ставок на пиво більш ніж в 2,5 рази вже цього року.
Новостворена асоціація виробників лікеро-горілчаних виробів "Укргорілка" лобіює підвищення акцизів на пиво. Відповідний законопроект уже поданий у парламент. Його автором виступив народний депутат від Партії регіонів, почесний президент компанії "Олімп" (одна зі співзасновників "Укргорілки") Павло Климець.
Проектом Климця передбачається збільшення акцизу з 1 липня 2009 року більш ніж в 2,5 рази - з 31 до 81 копійки за літр. З 1 січня 2010 року ставку пропонується підвищити до 1,01 гривні за літр. З початку 2011 року, якщо документ затвердять, вона буде розраховуватися залежно від міцності пива. Згідно з пояснювальною запискою, підвищення акцизу на першому етапі приведе до подорожчання пляшки в середньому на 30 копійок.
Наприкінці 2008 року парламент прийняв закон, що підвищує акциз на пиво з 1 липня 2009 року з 31 до 34 копійок. Однак горілочники стверджують, що на пиві держбюджет може заробляти значно більше. Так, голова асоціації "Укргорілка" Іван Жовнір стверджує, що якщо законопроект Климця знайде підтримку, то підвищення акцизів на пиво принесе в бюджет 922 мільйона гривень уже до кінця 2009 року.
У той же час розробка законопроекту стала своєрідною відповіддю на недавнє затвердження Верховною Радою поетапного збільшення акцизів на горілку. У такий спосіб виробники міцних напоїв намагаються уникнути падіння власних продажів через збільшення споживання "слабоалкогольки". "Акциз на пиво не піднімався вже протягом трьох років, а на горілку підвищується практично щороку", - пояснює Климець.
"Якщо уряд настільки стурбований поповненням бюджету за рахунок ставок акцизного збору, то як додаткове джерело ми пропонуємо підвищення ставок на пиво і міцні вина", - доповнює директор з правових питань лікеро-горілчаного заводу "Хортиця" Геннадій Васюков. Також він додає: існує ймовірність, що якщо акциз на пиво не буде піднятий, частина споживачів перейде на пиво, а "пивний алкоголізм у рази страшніший від горілчаного".
Виробники пива стурбовані наміром горілчаників пролобіювати підвищення акцизів на їхню продукцію. Зокрема, гендиректор "Славутич, Carlsberg Group" Петро Чернишов вважає, що підвищення ставок приведе до падіння продажів пива. "Горілчані компанії програють пивним ринкову конкуренцію. Споживачі все частіше віддають перевагу більш легким напоям, таким як пиво. Тому горілчаники діють не ринковими методами", - резюмував він.
Асоціація "Укргорілка" була створена наприкінці березня 2009 року. Її засновниками виступили компанія "Національні алкогольні традиції" (група компаній "Баядера"), "Олімп", "Союз-Віктан" і Nemiroff Холдинг. Офіційна мета асоціації - захист прав та інтересів учасників.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас