США виступлять супротивником альтернативної світової валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США виступлять супротивником альтернативної світової валюти

Казна та Політика
1328
Вплив США занадто великий, щоб вводити альтернативну долару резервну валюту. Таку думку висловив заступник директора Інституту світової економіки та міжнародних відносин Національної академії наук України Валерій Новицький.
На його думку, Америка виступить головним супротивником введення альтернативи долару як резервної валюти. Експерт вважає, що, незважаючи на продовження кризи і підрив упевненості в доларі, ця валюта в найближчому майбутньому збереже свій статус.
При цьому на велику перспективу В.Новицький допускає можливість перегляду пріоритетів у валютному кошику резервів країн за умови подальшого незадоволення доларом.
На думку керівника інформаційно-аналітичного центру "Форекс-Клуб" Миколи Івченка, альтернативою долару може стати євро, яке в сукупному резервному фонді всіх країн займає до 30%, що є другим за розміром показником після долара (більше 60%).
Однак, на думку М.Івченка, якщо розглядати євро в ролі резервної валюти, то в нього також є низка недоліків. "Статус резервної валюти передбачає, що більшість товарів продається за неї рідну, нафта повинна котируватися за її курсом, а також метали. І ще - нова резервна валюта повинна прийняти удар на себе по всіх основних розрахунках. Це поки не під силу євро", - говорить експерт. Хоча б тому, що в емісійній політиці країни Європи програють США. "Навіть подивитися на дисконтні ставки – американці знизили її майже до нуля – до 0,25%, а в країнах Європи вона залишається на рівні 1,25%", - відзначає М.Івченко.
Тому, за його словами, у найближчі 10-15 років долар буде залишатися основною резервною валютою в країнах світу.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас