Тимошенко: Уряд України прийняв пакет антикризових постанов для співробітництва з МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко: Уряд України прийняв пакет антикризових постанов для співробітництва з МВФ

Казна та Політика
1030
Уряд України прийняв пакет антикризових заходів, які у вівторок не були законодавчо затверджені парламентом, заявляє прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.
"Я впевнений у тому, що цей пакет антикризових постанов, які сьогодні прийняв уряд, дають можливість збалансувати фінансову систему України, дають можливість країні бути більш сильною перед викликами світової фінансово-економічної кризи. І, безумовно, сподіваюся на те, що прийнятий пакет рішень також буде в основі чергового перегляду програми співробітництва між Україною і МВФ", - сказала прем'єр на прес-конференції у вівторок.
Зокрема, за її словами, постанови стосуються внесення змін у державний бюджет зі скороченням видаткової частини, збільшення ціни на газ і електроенергію для споживачів їх великих обсягів, забезпечення рівних умов для всіх платників у Пенсійний фонд, зі збалансування бюджету НАК "Нафтогаза України", з легалізації платних послуг, а також з рекапіталізації банків, у яких були введені тимчасові адміністрації.
Тимошенко підкреслила, що уряд більше не буде подавати в парламент аналогічні законопроекти, хоча шлях реалізації антикризових заходів через закони був би більш швидким.
При цьому вона не уточнила подробиць ухвалених рішень.
Голова місії МВФ в Україні Джейла Пазарбазіоглу назвала ухвалені рішення "важкими", відзначивши при цьому, що вони спрямовані на те, щоб зробити більш оптимістичними можливості України з виходу із кризи.
Як повідомлялося, прем'єр Тимошенко наприкінці березня заявила, що для поновлення переговорів про одержання другого траншу кредиту необхідно прийняти чотири закони. Верховна рада схвалила тільки два з них - про підвищення акцизів на алкогольні і тютюнові вироби, а також дизельне паливо.
У той же час урядова коаліція не змогла провести ще два закони - про внесення змін у держбюджет і збільшення доходів Пенсійного фонду. Перший розкритикував президент і його секретаріат за спробу уряду включити в нього фактично пряме емісійне фінансування національних акціонерних компаній, збільшити відрахування від Національного банку, а також покласти на Аграрний фонд невластиві йому функції з постачання аграріїв мінеральними добривами та дизельним паливом.
Крім того, цей законопроект передбачає фінансування "Нафтогазу" різниці між ціною закупівлі імпортного природного газу і його продажу для теплокомуненерго і бюджетним установам з держбюджету-2009 за рахунок надходжень податків від самого НАК при розмитненні газу, що належав RosUkrEnergo.
Що стосується закону про збільшення перерахувань у Пенсійний фонд приватними підприємцями, то його відмовилася підтримати група "За Україну" із фракції НСНУ. Вона аргументувала свою позицію тим, що при доопрацюванні цього законопроекту уряд відмовився від початкової пропозиції обмежити виплати пенсії в країні 12 прожитковими мінімумами.
Практичне здійснення процесу рекапіталізації банків, під яку в держбюджеті-2009 передбачено 44 млрд грн, також кілька разів відкладалося через неузгоджені питання, що зберігаються між урядом і Нацбанком.
Національна комісія регулювання електроенергетики вже ухвалювала рішення щодо підвищення з 1 квітня втричі тарифу на електроенергію для населення при споживанні понад 400 кВт *год на місяць. Однак під тиском уряду це рішення на минулому тижні було скасовано.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас