ОПЕК скоротила експорт нафти у США, Бразилія і Росія нарощують постачання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК скоротила експорт нафти у США, Бразилія і Росія нарощують постачання

Енергетика
304
У той час як країни ОПЕК зробили рекордне скорочення видобутку нафти, Бразилія, Росія і США збільшили виробництво, що привело до повернення вартості нафти до рівня нижче $50 за барель.
Обсяг нафти, імпортованої США із країн ОПЕК, скоротився в січні 2009 року на 818 тис. барелів на добу (б/д), або 14%, - до 5,02 млн б/д, свідчать дані міністерства енергетики США.
У той же час імпорт із Бразилії збільшився більш ніж удвічі - до 397 тис. б/д, з Росії - майже вдесятеро - до 157 тис. б/д. Ця тенденція збереглася й у лютому, і в березні.
Аналітики, опитані Bloomberg, прогнозують, що ціна нафти в четвертому кварталі 2009 року складе в середньому $61 за барель, у порівнянні із прогнозом $50 за барель на другий квартал.
Однак, згідно з котируваннями ф'ючерсних контрактів, ринок схиляється до думки, що вартість нафти може впасти нижче $40 за барель до 14 травня.
"ОПЕК проробила гарну роботу, що дозволило втримати вартість нафти близько рівня $50 за барель, однак їй доведеться скоротити видобуток ще більш значно, щоб підштовхнути ціни до подальшого зростання, - відзначає старший віце-президент енергетичного підрозділу MF Global Inc. у Нью-Йорку Джон Кільдуфф. - Ми, імовірно, почуємо нові заклики до країн, що не входять в ОПЕК, про збільшення співробітництва в плані скорочення видобутку".
У цілому обсяг імпортованої США нафти скоротився в січні на 148 тис. б/д, у той час як видобуток збільшився на 153 тис. б/д. Таким чином, запаси нафти в США ростуть в умовах тривалого скорочення споживання на тлі економічного спаду.
Середній обсяг споживання нафти в США за три тижні, що завершилися 3 квітня, склав 18,9 млн б/д, що на 4,4% нижче від рівня аналогічного періоду минулого року і є мінімальним рівнем з жовтня 2008 року. Запаси нафти в США збільшилися з 30 березня по 3 квітня на 1,65 млн барелів. Запаси нафти в цей час на 12% вищі від середнього рівня за п'ятирічний період і здатні забезпечити продажі з урахуванням поточних темпів попиту протягом 25,4 дня в порівнянні з 22,1 дня роком раніше.
Вартість травневих ф'ючерсів на WTI під час електронних торгів Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) знизилася до 10:27 мск у вівторок на $0,85 (1,7%) - до $49,2 за барель.
Як повідомлялося раніше, ОПЕК на засіданні 15 березня у Відні залишила квоти на видобуток нафти без змін до травня. Країни-члени організації прийняли рішення скоротити видобуток з 1 січня 2009 року на 4,2 млн барелів на добу в порівнянні з реальним рівнем видобутку у вересні, який становив 29,045 млн барелів на добу.
Опитування представників нафтових компаній, а також аналітиків, проведене Bloomberg, показало, що в березні країни ОПЕК зменшили видобуток на 1,2% - до 25,06 млн барелів.
Росія збільшила експорт нафти на 6,3% у лютому і на 2,2% у березні, Бразилія - подвоїла експорт у кожному із цих місяців.
Міністр нафти Алжиру Шакіб Хеліл заявив 17 березня, що був розчарований тим, що Росія не зменшила видобуток, щоб підтримати ціни на нафту. Постачальникам необхідно, щоб нафта коштувала порядку $60-75 за барель, щоб підтримувати розробку родовищ, що вимагають високих витрат, заявив міністр нафти Саудівської Аравії Алі ан-Нуеймі.
У січні Росія і Бразилія заробили на постачаннях нафти в США $23,2 млн за день. Ця сума розрахована на основі середньої ціни нафти на NYMEX $41,92 за барель.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас