Прогноз: Зростання ВВП Китаю сповільнилось у І кварталі до мінімуму за майже 10 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прогноз: Зростання ВВП Китаю сповільнилось у І кварталі до мінімуму за майже 10 років

Казна та Політика
185
Економічне зростання у Китаї, імовірно, сповільнилося до мінімуму за майже десять років у першому кварталі 2009 року, позначивши тим самим найглибшу точку поточної кризи, повідомило агентство Bloomberg.
Валовий внутрішній продукт Китаю збільшився в січні-березні на 6,3% у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року, прогнозують опитані Bloomberg економісти. У четвертому кварталі китайський ВВП виріс на 6,8%.
Китай уже виділив на боротьбу з рецесією 4 трлн юанів ($585 млрд), і реалізація планів стимулювання економіки привела до зростання промислового виробництва в країні в березні вперше за 6 місяців, а також до збільшення обсягів банківського кредитування. Фондовий індекс Shanghai Composite злетів у понеділок до максимуму за 8 місяців.
"Про відновлення вже можна говорити з великою часткою впевненості, - відзначив головний економіст Credit Suisse по Азії Тао Дун. - Інвестиції в інфраструктуру здійснюються в повному обсязі, банківське кредитування в березні відновило зростання, а обсяги угод з нерухомістю злетіли по всій країні".
Міжнародні організації, включаючи Світовий банк, Азіатський банк розвитку та Організацію економічного співробітництва та розвитку, відзначили ознаки ефективності китайської програми стимулювання й опублікували прогнози прискорення зростання ВВП починаючи із другого півріччя.
"Неясно, чи зможе економічне зростання прискоритися із цієї точки, але очевидно, що воно стабілізувався", - вважає голова відділу досліджень Китаю Standard Chartered Plc у Шанхаї Стівен Грін.
Однак рецесія в інших країнах світу буде стримувати темпи відновлення китайської економіки, впевнені експерти.
"Знижувальна тенденція в експорті залишилася без змін. Китайський ВВП не зможе реалізувати весь потенціал зростання, поки не відновиться світова економіка", - стверджує представник агентства Fitch Ratings в Азії Джеймс Маккормак.
Офіційні дані уряду Китаю про динаміку ВВП будуть опубліковані 16 квітня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас