Мобільний перепис — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мобільний перепис

3256
Серійні номери всіх апаратів будуть внесені до спеціального реєстру. Телефони, куплені до 1 вересня 2009 року, легалізують автоматично. Устрої, що не потрапили до "білого списку", перейдуть у категорію нелегальних і будуть відключені операторами. Робиться це для боротьби із сірим імпортом і крадіжками телефонів. Продавці мобілок і мобільні оператори перепис у цілому вітають, але вказують на низку недоліків у механізмі реєстрації.
Паспортний стіл для мобілки
Більше 80% мобільних телефонів увозиться в Україну незаконно, говорить статистика Українського державного центра радіочастот. Із проданих у 2006 році 12 мільйонів мобілок лише 11% були офіційно оформлені. У 2007 році з 9,5 мільйона апаратів легальними були лише 7,6%. У 2008 частка "білих" телефонів у загальному обсязі продажів (7,9 мільйона устроїв) хоч і виросла до 16,5%, але однаково залишається краплею в морі "сірої маси" нелегального імпорту.
Державу не може влаштовувати сформована ситуація, адже, за оцінками УДЦР, тільки за рахунок несплати ПДВ при ввезенні мобільних телефонів бюджет втрачає 1-1,5 мільярда гривень на рік.
Для "відбілювання" мобільного імпорту Національна комісія регулювання зв'язку ввела новий порядок ввезення і реалізації мобільних телефонів. Новими правилами передбачена обов'язкова реєстрація серійних номерів всіх мобільних телефонів на території України.
Відразу варто підкреслити, що масового відключення нелегальних апаратів не буде. Всі мобільні телефони, підключені до мережі до 1 вересня 2009 року, будуть внесені в список легальних апаратів автоматично і абсолютно безкоштовно. Власникам мобілок нічого вживати не потрібно, серійні коди телефонів внесуть у базу самі мобільні оператори.
Тепер про саму процедуру "перепису". У кожного апарата є унікальний "паспорт" - IMEI (International Mobile Equipment Identity). Це серійний номер устрою з 15 цифр, у ньому зашифрований номер і модель телефону, номер партії і назва виробника.
Код свого телефону можна довідатися, набравши комбінацію *#06#. Також код IMEI зазначається на коробці, у якій апарат продається, і на корпусі самого телефону, під акумулятором.
Масова легалізація
З 28 березня, відповідно до нових правил, імпортер повинен протягом 10 днів зареєструвати IMEI-код кожного телефону із завезеної партії в Українському державному центрі радіочастот. Без цього одержати дозвіл на продаж телефонів буде неможливо. Апарати, завезені до 28 березня, дозволяється продавати без реєстрації до 30 червня. Після цієї дати реалізація незареєстрованних мобільних буде заборонена.
Оператори мобільного зв'язку також зобов'язані дати УДЦР список IMEI-кодів телефонних апаратів, що працюють у їхній мережі. Нагадаємо, всі мобілки, підключені до мережі до 1 вересня 2009 року, будуть уважатися легальними.
Якщо покупець придбав "сірий" телефон після 30 червня цього року, то протягом місяця оператор підключить такий апарат до мережі без проблем і внесе його до списку легальних. Після 30 липня оператор буде автоматично перевіряти наявність коду IMEI у загальній базі даних. Якщо код в "білому списку" відсутній", клієнт одержить СМС із проханням зареєструвати телефон. Якщо абонент цього не зробить, його відключать від мережі.
Реєстрація серійного коду телефону здійснюється Українським центром радіочастот безкоштовно. "Це можна зробити як письмово, так особисто, завітавши до УДЦР у Києві або до його регіонального представництва. У нас є філії у всіх регіонах", - повідомив глава Центра Павло Слободянюк. Також кожен українець має право самостійно ввести до 2 мобільних телефонів через кордон, але їх потрібно буде обов'язково вказати в податковій декларації та зареєструвати в УДЦР.
З 15 квітня почнеться тестування бази легальних телефонних апаратів. "Кожен покупець зможе перевірити правомірність продажу телефону шляхом відправлення смс-повідомлення на певний номер", - пояснив Слободянюк. Перевірити легальність своєї мобілки можна буде й на сайті Українського центра радіочастот.
Пристрій проти викрадення
Загальний перепис мобільних теоретично повинен вирішити й проблему крадіжок телефонів. Людина, яка постраждала від злодіїв, повинна написати заяву в міліцію і зазначити в ній код IMEI свого апарата. Міліція звернеться із запитом до оператора, а той зобов'язаний буде відключити апарат від мережі. За допомогою IMEI оператор може також відстежити і місцезнаходження апарата.
Код IMEI можна використати для пошуку украдених мобільних телефонів і зараз, однак цим рідко користуються. По-перше, якщо коробку, у якій продавався телефон, ви викинули, а сам телефон у вас украли, то п'ятнадцятизначний серійний номер вам довідатися нівідкіля. По-друге, найчастіше міліція не звертається до операторів із приводу кожної крадіжки, а користається із цієї можливості лише тоді, коли мова йде про затримання великих злочинців, а не кишенькових злодюжок.
У старих моделях телефонів код IMEI можна "перепрошити", визнають в УДЦР. Однак на нових апаратах захист серйозніший, і зробити це набагато складніше. До того ж такі "модифікції" є кримінально карними. Тому держоргани сподіваються, що масова реєстрація мобільних допоможе боротися зі злодіями: сенс крадіжки зникне, якщо заблокований телефон ніхто не купить.
"Якщо в користувача украли мобільний телефон - він звертається у МВС, повідомляє код IMEI - він заноситься до "чорного списку", і його, безумовно, не підключить жоден оператор зв'язку - проблема викрадення мобільних телефонів зникне", - упевнений замначальника Центра радіочастот Володимир Кириченко.
Подарунок від закордонної тітоньки
Що робити, якщо улюблена тітонька із Бразилії вирішила подарувати вам новенький iPhone або Vertu? Їй доведеться разом з апаратом надіслати вам всі документи, що підтверджують легальність покупки і самого телефону (чек, гарантійний талон і т.п.). Після цього з усіма цими документами ви можете піти до Центра радіочастот і безкоштовно зареєструвати телефон. Щоправда, є й бонус - протягом трьох місяців можна користуватися телефоном і без реєстрації.
Якщо ваша бразильська тітонька вирішить відвідати вас в Україні, то реєструвати свій власний апарат їй необов'язково. Іноземні громадяни, які використовують SIM-карту іноземного оператора на території України, можуть спілкуватися і без реєстрації.
Якщо турист користується карткою українського стільникового оператора, то протягом трьох місяців він може не турбуватися про реєстрацію. Після цього строку внести свій мобільний телефон у білий список все-таки доведеться. Для цього потрібно відіслати поштою до Центру радіочастот чек на телефон, зазначити його модель і код IMEI, а також додати копію митної декларації.
Оператори теж плачуть
Мобільні оператори вже помітили в новому порядку ввезення і продажу телефонів протиріччя і пророкують складнощі для споживачів. Покупець не повинен відповідати за незаконний імпорт телефону, відзначають оператори і вважають, що держава намагається перекласти на їхні плечі основні витрати, пов'язані із введенням нового порядку. Ці витрати в остаточному підсумку позначаться на вартості послуг для абонентів, попереджають вони.
Оператор продає клієнтові лише SIM-карту і послугу зв'язку, а не сам телефон, тому "кольори" апарата ("білий", "сірий", "чорний") мобільні компанії особливо не хвилюють. Природно, провайдери послуг мобільного зв'язку не зацікавлені у відключенні своїх абонентів, тому що при цьому оператор втрачає свій прибуток.
Але в першу чергу в новому порядку не зацікавлені самі покупці мобільних телефонів, адже нелегально завезені апарати коштують дешевше офіційних, тому що в їхній вартості не враховані податки і митні збори. У мінусі опиняться й аматори модних новинок, які офіційно не продаються в Україні, адже куплений за кордоном апарат доведеться реєструвати.
Всеукраїнський перепис серійних кодів допоможе боротися з "сірим" імпортом, упевнені й продавці мобільників, і держчиновники. За рахунок зниження нелегальних постачань виросте частка продажів офіційних телефонів і, відповідно, збільшаться податкові відрахування в бюджет.
За великим рахунком, від всеукраїнського мобільного перепису виграють тільки офіційні продавці мобільних телефонів, які збільшать свій доход за рахунок звуження "сірого" ринку, і держава, що одержить додаткові надходження в скарбницю.
Сергій Пасюта
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас