Стихійних торговців обкладуть даниною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стихійних торговців обкладуть даниною

1271
Державний комітет з підприємництва і регуляторної політики має намір звернутися до столичної прокуратури із проханням припинити незаконну діяльність КП "Київські ринки". Поштовхом до цього стали масові скарги підприємців - власників МАФів, з яких, окрім податків і плати за оренду землі, з недавнього часу почали стягувати ще й ринковий збір.
За словами чиновників КМДА, у столиці налічується 92 місця стихійної торгівлі, на яких продукти харчування реалізуються із землі. Саме їх і повинно взяти під контроль створене міськрадою в січні КП "Київські ринки". У березні мер Леонід Черновецький підписав розпорядження, що пропонує КП розмістити в цих місцях стандартні торговельні конструкції та забезпечити їх обслуговування: прибирання, вивіз сміття, установку біотуалетів, а Київзему - почати процес оформлення документів для землевідведення.
Як повідомив директор КП "Київські ринки" Леонід Іскрак, на сьогодні компанія встигла обладнати лише два невеликі ринки полиху виходів зі станції метро "Житомирська", а в Головкиївархітектурі готуються паспорти ще на вісім торговельних майданчиків у Подільському і Святошинському районах. До кінця квітня планується створити близько 30 нових об'єктів.
"Комунальне підприємство не фінансується з міського бюджету, тому розраховує лише на інвестиції від підприємців. Для них вигідно перейти в наше КП, тому що це буде означати їх легалізацію, а отже, захистить від поборів безлічі контролюючих органів. Більшість бізнесменів це розуміють і готові співробітничати з нами. Але деякі хочуть зберегти самостійність, не усвідомлюючи втім, що сьогодні це зробити неможливо", - розповів він.
За словами Іскрака, найближчим часом компанія має намір укласти договори з торговцями, згідно з якими вони будуть зобов'язані профінансувати створення стандартних торговельних конструкцій або передати на баланс КП власні МАФи, одержавши натомість можливість працювати в них кілька років. Також з підприємців припускають стягувати ринковий збір, надходження від якого планується направляти на розвиток інфраструктури ринків.
Самі торговці не в захваті від нових ідей мерії. Як розповіла приватний підприємець Подільського району Реґіна Кучеренко, з її наметів, розташованих поблизу станції метро "Тараса Шевченка", ринковий збір беруть уже тижня три.
"Ми платимо контролерам КП 5,1 грн. на день із кожного намету, а бабусі, що торгують із землі, - 2,55 грн. Керівництво підприємства визнає, що статусу ринку в даної території немає, як і землевідведення на цю ділянку. Тому ми не будемо підписувати договір із КП, а хочемо дочекатися легалізації Київрадою нашого права на самостійне ведення бізнесу", - розповіла Кучеренко.
За її словами, після установки дешевих конструкцій поблизу станції метро "Житомирська" комунальники почали стягувати з торговців 50 грн. на день, що для більшості з них є великою сумою.
"Тим більше, що апетит приходить під час їжі: немає ніяких гарантій, що надалі компанія не встановить за оренду своїх місць ще більшу плату", - додала вона. Представник торговців ритуальною атрибутикою Олеся Небрат розповіла, що розпорядження Леоніда Черновецького припускає створення ринків і біля входів на чотири міські цвинтарі.
"У 2001 році мер Києва Олександр Омельченко підписував відповідне розпорядження щодо їх організації. Торговельні конструкції були встановлені за гроші підприємців, а спецкомбінат "ПКБО" брав з нас ринковий збір, хоча не мав землевідведень на ці ділянки, що стало приводом для перевірки прокуратури. Тепер же співробітники КП "Київські ринки" запропонували підписати типові договори, згідно з якими ми зобов'язані безоплатно передати у власність підприємства торговельні конструкції та щомісяця платити за його послуги 560 грн. Ми розуміємо, що надалі воно призначить будь-яку ціну за оренду торговельного місця, і погоджуватися із цим не маємо наміру", - говорить Небрат.
За інформацією ВТ "Правозахист", що представляє інтереси власників МАФів, за десятками зазначених у розпорядженні мера адрес, за якими вирішено облаштувати торговельні ряди, нині перебуває велика кількість кіосків, ларьків і наметів приватних підприємців, які по 10-15 років легально працюють як самостійні господарські одиниці, оплачуючи при цьому податки і вартість оренди землі.
"Тепер же з них вимагають платити ще й ринковий збір, увійти до складу КП і профінансувати будівництво нових конструкцій, які належати їм не будуть. Це нагадує діяльність Київського інвестиційного агентства, з яким судиться маса підприємців", - відзначив глава правління ВТ "Правозахист" Віталій Андрєєв.
Глава Держкомпідприємництва Олександра Кужель заявила, що цього тижня подасть заяву до прокуратури із проханням припинити незаконну діяльність комунального підприємства.
"Думаю, столичним депутатам доведеться скасувати своє рішення про створення КП "Київські ринки". Тільки окремі рішення міськради про присвоєння певної території статусу ринку можуть давати адміністрації цього ринку право на стягнення ринкового збору", - пояснила Кужель. Згодна з нею і член комісії Київради з питань торгівлі та підприємництва Наталя Новак, яка додала, що процес землевідведення вільних ділянок під нові ринки може тривати не менше року.
"Але більшість із зазначених у розпорядженні мера ділянок уже зайняті МАФами, а виходить, не можуть бути передані комунальному підприємству", - резюмувала депутат.
Марк Красногорський
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас