В економіці США з'явилися "проблиски надії" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В економіці США з'явилися "проблиски надії"

Казна та Політика
938
Зниження процентних ставок за заставними, пожвавлення кредитування малого бізнесу, зростання акцій, - все це, можливо, говорить про те, що найгірше для фінансової системи США, імовірно, уже позаду. Однак, попереджає Білий дім, економіка все ще перебуває в найтяжчому стресі.
Білий Дім обіцяє додаткові кроки
Обама сказав у п'ятницю, що зниження ставок за іпотечними кредитами "сприяє стабілізації ринку житла", а обсяги кредитування малого бізнесу в рамках підтримуваної державою програми зросли на 20% у березні. Скорочення податків і нові інвестиції в інфраструктурні та енергетичні проекти також дають привід для оптимізму.
"Ми починаємо помічати прогрес, і якщо ми зуміємо утриматися, якщо не спасуємо, то, я абсолютно переконаний, ми зуміємо направити економіку в потрібне русло", - сказав він, відзначивши, що потрібно ще "багато чого зробити" для відновлення її зростання.
"Нам потрібно ще багато чого зробити, через кілька тижнів ви побачите додаткові дії адміністрації", - заявив президент журналістам після наради в Білому Домі з високопосадовими чиновниками в галузі економіки і фінансового регулювання.
Обама сказав зокрема, що економіка продовжує переживати "важкий стрес", триває скорочення кількості робочих місць.
Головний радник президента з питань економіки Лоуренс Саммерс також заявив у четвер, що "відчуття вільного падіння" економіки, швидше за все, припиниться в найближчі місяці.
Економісти, опитані Wall Street Journal у квітні, пересунули термін закінчення рецесії в США на вересень із жовтня, який вони називали ще місяць тому. Вперше з початку поточної кризи економісти не погіршили, а покращили свій прогноз.
Американські акції зросли на 25%, долар зміцнів
Надії на відновлення фінансового сектора призвели до зростання американського фондового індексу S&P500 уже більш ніж на 25% з 10 березня. Однак він як і раніше перебуває в мінусі, якщо брати за оцінку 1 січня.
Курс долара виріс минулого тижня до євро на 2,3% на тлі підвищення рівня оптимізму інвесторів відносно американської економіки.
Обґрунтованість оптимізму інвесторів буде протестована цього тижня квартальними результатами J.P. Morgan Chase, Citigroup та інших фінансових компаній.
Після ухвалення рішення щодо пом'якшення правил обліку інвестицій за поточною ринковою ціною (mark-to-market) обсяг списань банківських активів повинен знизитися. При цьому Citigroup, Bank of America, JPMorgan уже повідомили про поліпшення їх показників у січні-лютому, а Goldman Sachs навіть розглядає можливість розміщення акцій на кілька мільярдів доларів.
Ринок вважає, що всі найбільші банки США успішно зуміли пройти стрес-тести, проведені Мінфіном.
Останні дані про оберт роздрібних мереж дають тим часом боязку надію, що покупці із середнього класу починають потихеньку повертатися в магазини.
Мережа JC Penney повідомила про падіння продажів на 7,6%, але це виявилося небагато кращим від очікувань і дало підставу компанії знизити прогноз збитків на квартал з 20-30 центів до 5-10 центів. Роздрібна мережа Target повідомила, що починає бачити "підбадьорливі знаки" у продажах. У квітні компанія не очікує зниження продажів.
Обсяг продажів Wal-Mart хоча й збільшився на 0,6%, але виявився гіршими від очікувань. У той же час компанія припускає, що її прибуток за квартал буде поблизу верхньої межі прогнозу.
Дослідницька фірма ShopperTrak вважає, що минулого кварталу оберт роздрібної торгівлі впав на 2,8%, а в поточному знизиться на 2,4%.
Нагадуванням про сувору економічну реальність стали також дані про зростання дефіциту бюджету США за підсумками перших 6 місяців поточного фінансового року до $956,8 млрд проти $312,75 млрд рік тому. З жовтня минулого року доходи американської скарбниці впали на 13,6%, до $990 млрд, а видатки збільшилися на 33,5% до $1,95 трлн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас