Джерело: Газпром офіційно повідомив "Нафтогазу України" про можливість штрафних санкцій за недобір газу у березні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джерело: Газпром офіційно повідомив "Нафтогазу України" про можливість штрафних санкцій за недобір газу у березні

Енергетика
1030
Російський "Газпром" минулого тижня направив Національній акціонерній компанії "Нафтогаз України" офіційне повідомлення про недобір природного газу в березні в порівнянні із застереженими в контракті обсягами і можливість виставляння відповідних штрафних санкцій, повідомило інформоване джерело в російських газових колах.
Джерело в уряді Україні підтвердило, що "Нафтогаз" "дійсно одержав документ схожого змісту від "Газпрому". У той же час він підкреслив, що поки не ідеться про вже пред'явлені штрафні санкції. За його словами, українська компанія представила російським партнерам свої аргументи. Згідно з ними, постачання газу в Україну в березні в менших обсягах, ніж це застережено в контракті, не є недобором з боку "Нафтогазу".
За інформацією обох сторін, це питання може бути обговорене під час переговорів на поточному тижні.
Раніше українська сторона офіційно заявляла про зацікавленість у скороченні законтрактованих обсягів імпорту в 2009 році з 40 млрд кубометрів до 33 млрд куб. м.
Зокрема, на січень контракт на постачання передбачав постачання 1 млрд куб. м газу, але реально "Нафтогаз" відібрав і оплатив лише 549 млн куб. м, у лютому - близько 1,1 млрд куб. м з, що планувалися 2 млрд куб. м, у березні - близько 0,95 млрд куб. м при плані 2 млрд куб. м.
Контракт на постачання містить норму, згідно з якою у випадку невибрання покупцем місячного обсягу постачання газу, що перевищує 6% місячного обсягу постачання, покупець оплачує продавцеві штраф у розмірі 150% вартості всього невибраного обсягу природного газу, якщо факт невибрання мав місце протягом жовтня-березня, і 300% - іншим часом.
В. о. голови правління "Нафтогазу України" Ігор Діденко пояснив, що в січні-березні "Газпром" спочатку виставляв рахунки на більші обсяги газу, але робочі консультації приводили до того, що рахунки коректувалися. "Таким чином, що стосується штрафних санкцій, ми сподіваємося, і небезпідставно, що санкції до нас застосовуватися не будуть", - сказав він 7 квітня.
Заступник голови правління "Газпрому" Валерій Голубєв 9 квітня заявив, що "Газпрому" складно застосовувати принцип take or pay ("бери або плати") у ситуації з поставками газу в Україну. За його словами, рішення про виставляння штрафів за невибрання газу "приймається щомісяця залежно від конкретних умов".
Він відзначив, що Україна в цей час не в змозі платити за своїми поточними зобов'язаннями, не те що штрафи. В.Голубєв додав, що виставляння штрафів також негативно позначиться на бухгалтерській звітності "Газпрому" і особливостях валютного контролю над його операціями.
При цьому, за даними "Нафтогазу", транзит природного газу через територію України в країни Європи в січні-березні 2009 року склав лише 57% від передбаченого в контракті на транзит: 16,4 млрд кубометрів замість 28,4 млрд кубометрів.
У той же час контракт на транзит, за заявами секретаріату президента України, не має аналогічної норми і не дає "Нафтогазу України" можливості виставляти штрафні санкції.
У першому кварталі російський газ поставлявся в Україну за максимальною ціною $360 за 1 тис. кубометрів. У наступні періоди ціна буде знижуватися, ідучи за динамікою цін на нафтопродукти. За попередніми розрахунками "Газпрому", у другому кварталі ціна складе $280 за 1 тис. кубометрів. Уряд України прогнозує, що середньорічна ціна в 2009 році буде значно нижчою - $228,8 за 1 тис. куб. м.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас