"Ъ": Держбанки поділяться прибутком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Держбанки поділяться прибутком

Казна та Політика
1044
Кабінет міністрів оприлюднив постанову №315 від 8 квітня, якою затверджені базові нормативи відрахувань у держбюджет дивідендів за 2008 рік компаніями з держчасткою у капіталі. Обсяг дивідендів зменшений з 30-40% чистого прибутку до 15% для підприємств, підконтрольних Міністерству палива та енергетики і Міністерству транспорту та зв'язку. На колишньому рівні збережені нормативи "Укртелекому", "Укрбуду", компаній Міністерства охорони здоров'я і Міністерства з питань житлово-комунального господарства (по 30%); підприємств Міністерства вугільної промисловості (40%); Міністерства промислової політики і Національного космічного агентства (по 35%); підприємств Міністерства аграрної політики (35% – м'ясне і молочне тваринництво, птахівництво; 40% – змішане сільське господарство).
На відміну від 2008 року, не передбачені окремі норми виплати дивідендів для "Укргідроенерго" (раніше – 15%) і Дністровської ГАЕС (раніше – 0%). Тепер вони будуть платити нарівні з іншими компаніями, підконтрольними Мінпаливенерго, - 15%. Державним Ощадбанку та Укрексімбанку необхідно буде заплатити дивіденди на рівні "інших компаній" – 25% (у минулому році – 0%). За даними Нацбанку, чистий прибуток Ощадбанку в 2008 році – 305,8 млн грн, Укрексімбанку – 622,1 млн грн.
Обсяг дивідендів держбанків складе 232 млн грн. Це майже 20% від суми дивідендів, яку необхідно одержати в бюджет у нинішньому році, - 1,1657 млрд грн. Згідно із законом "Про держбюджет на 2009 рік", дивіденди повинні бути виплачені до 1 червня. "Це не наша ініціатива, а міністерств. В умовах кризи міністри намагаються захистити свої підприємства, але не всім це вдається", - сказало джерело у Фонді держмайна. Прес-секретар Мінпаливенерго Фент Ді заявив, що йому необхідно ознайомитися з текстом постанови, і попросив передзвонити в понеділок. У прес-службі Ощадбанку повідомили, що керівництву банку поки невідомо про необхідність виплатити дивіденди за 2008 рік, однак у випадку появи такої вимоги банк готовий її виконати.
Можливі недонадходження внаслідок зниження обсягу дивідендів підприємств Мінтрансу і Мінпаливенерго будуть компенсовані очікуваними виплатами держбанків, впевнений директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. "Якщо врахувати зниження прибутковості підприємств через кризу, таке рішення виглядає логічним, - говорить пан Юрчишин. - А що стосується вижимання грошей з боку банків, то це вписується в економічну стратегію уряду".
Експерти вважають, що зниження виплати дивідендів позитивно відіб'ється на реальному секторі економіки. "Компанії з держчасткою власності і так перебувають у гіршому становищі, ніж приватні. Держава вилучає в них дивіденди, не замислюючись, що внаслідок цього вже близько 90% компаній стали збитковими", - підкреслює директор Міжнародного інституту приватизації, власності та інвестицій Олександр Рябченко. Але таке зниження – з 30-40% до 15% – необхідно проводити для всіх компаній. "Складається враження, що одні міністерства зуміли добре пролобіювати інтереси своїх компаній, а іншим це не вдалося", - відзначає пан Рябченко.
Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас