Антимонопольний комітет впіймав Фірташа на слові — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Антимонопольний комітет впіймав Фірташа на слові

Енергетика
3493
Антимонопольний комітет завершив перевірку інформації про те, що скандальна компанія-газотрейдер установила контроль над більшістю українських газопостачальних підприємств (міськ- і облгазів). Розслідування тривало близько двох місяців.
Необхідність перевірки виникла відразу ж після того, як співвласник RosUkrEnergo Дмитро Фірташ привселюдно оголосив, що його компанія контролює 75% внутрішнього ринку газу в Україні.
На початку року співвласник скандального газотрейдера Дмитро Фірташ повідомив: "Потрібно розуміти, що RosUkrEnergo придбала контрольні пакети українських облгазів і контролює 75% обсягу продаваного газу в Україні (майже 50 мільярдів кубометрів газу на рік). Газ реально продає не "Нафтогаз України", а облгази". Навколо цієї заяви відразу піднявся галас. Антимонопольний комітет повідомив, що з 2006 року ніхто не звертався за дозволом на придбання більше 25% акцій будь-якого із українських облгазів. А, згідно із заявою комітету, концентрація акцій без його схвалення веде до конкурентно-фінансових санкцій.
Щоб перевірити слова Фірташа, АМКУ відправив запити RosUkrEnergo і всім 52 облгазам щодо структури їх активів. Як повідомив перший заступник голови відомства Юрій Кравченко, комітет одержав повну інформацію від газотрейдера і його власників. "І за результатами аналізу ситуації та отриманих даних ми не встановили факт здійснення цією структурою контролю над українськими облгазами", - сказав Кравченко.
І це при тому що про непрямі свідчення відношення RosUkrEnergo до деяких газопостачальних підприємств говорилося не один раз. Зокрема, в 2007 році в наглядові ради низки компаній були призначені представники "УкрГаз-Енерго" - спільного підприємства скандального газотрейдера і "Нафтогазу України".
У самій RosUkrEnergo офіційно коментувати факт контролю над облгазами відмовилися. У той же час джерело, близьке до компанії, відзначило: "RosUkrEnergo ніколи не робила заяв по цій темі. Це були слова Фірташа, і він повинен відповідати". В Group DF (управляє активами бізнесмена) на запит "Дела" повідомили: "У нас немає коментарів щодо інформації, що згадується".
Радник прем'єр-міністра Сергій Пашинський дав своє пояснення того, чому слова Фірташа розійшлися з результатами офіційної перевірки: "Він не володіє 75% облгазів. Якісь облгази дійсно перебувають в управлінні Фірташа, але їх діяльність чітко регламентована. Думаю, своєю заявою він просто хотів налякати уряд".
Максим Асауляк
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас