"Ъ": Конституційний суд готовий підвищити голос на президента — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Конституційний суд готовий підвищити голос на президента

1576
Стали відомі подробиці закритого засідання Конституційного суду в справі, у якій президент Віктор Ющенко просить визнати порушенням Конституції той факт, що після формування в парламенті коаліції фракцій БЮТ, "Наша Україна-Народна самооборона" і блоку Литвина главі держави не було подано подання на призначення прем'єр-міністра. Відкрите слухання по цій справі в Конституційному суді пройшло на початку квітня, а вже в минулу середу відбулося перше рейтингове голосування.
"Дев'ять суддів проголосували проти того, на чому наполягає президент, шість – підтримали вимогу Віктора Ющенка. Ще троє суддів на засідання не прийшли і, таким чином, у голосуванні не брали участь", - розповів співрозмовник у Конституційному суді.
Нагадаємо, подання із проханням невідкладно розтлумачити деякі нюанси формування уряду президент направив у КС у середині лютого. У документі вказувалося, що відповідно до ч. 8 ст. 83 основного закону коаліція депутатських фракцій у Верховній раді повинна внести президентові пропозиції по кандидатурі прем'єр-міністра, а також щодо кандидатур до складу Кабінету міністрів. Під час усних слухань справи представник президента в КС Марина Ставнійчук не стала приховувати, що ціль президента – знайти привід для дострокового розпуску Верховної ради VI скликання: "Розпуск парламенту саме і є тою формою відповідальності, яка наступає в тому випадку, коли не сформований уряд".
"Голосування, яке відбулося в Конституційному суді в середу, показало, що в президента практично немає шансів виграти справу", - заявило джерело. Як відомо, рішення КС вважається прийнятим, якщо за нього проголосували мінімум 10 з 18 суддів. За словами джерела, затягувати з винесенням рішення за поданням президента в КС не хочуть.
"Ті дев'ять суддів, що голосували проти, зараз уживають максимум зусиль для залучення на свій бік насамперед тих суддів, яких не було на засіданні", - сказало джерело.
Один з юристів БЮТ, народний депутат Віктор Швець "очікував від КС чогось подібного". "Точною інформацією про події в Конституційному суді я не володію, але із правової точки зору було очевидно, що президентові не варто сподіватися на позитивний результат", - сказав він. Іншої думки дотримується народний депутат фракції Партії регіонів Юрій Мірошниченко: "Президент має всі підстави вважати, що процедура легітимізації уряду не дотримана. Сьогодні взагалі незрозуміло, кого представляє цей уряд".
Олександр Свириденко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас