"Газпром" не визнає відсутність претензій до "Нафтогазу" щодо транзиту газу в січні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" не визнає відсутність претензій до "Нафтогазу" щодо транзиту газу в січні

Енергетика
337
З технічної угоди між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" про умови здавання-приймання природного газу на прикордонних газовимірювальних станціях для транзиту його через територію України було викреслено пункт про відмову від взаємних претензій щодо виконання газових контрактів у період з 1 січня 2009 року.
Про це свідчить копія техугоди, текст якої має у своєму розпорядженні "Дзеркало тижня".
У документі викреслено останню фразу: "При цьому сторони підтверджують, що вони не мають жодних взаємних претензій щодо виконання в період із 1 січня 2009 року контрактів, зазначених у п.9.3 даної технічної угоди".
Включення цього пункту до техугоди означало б відмову "Газпрому" як від поданого до Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма позову до "Нафтогазу", так і від усіх можливих подальших претензій за пунктами, чітко не врегульованими у контрактах.
Нагадаємо, прохання про арбітраж щодо транзиту російського природного газу через територію України було подане "Газпромом" до Стокгольмського арбітражу ще 16 січня, тобто до підписання газових угод 19 січня.
На думку "Газпрому", "Нафтогаз" не лише "не дотримувався юридичних зобов’язань щодо транзиту природного газу через територію України в Європу", а ще й вилучав транзитний газ. У проханні про арбітраж "Газпром" просить, зокрема, визнати вилучення відібраного газу триваючим порушенням довгострокового контракту, зобов’язати відповідача повернути позивачу відібраний газ (або його еквівалент) і стягнути зазнані позивачем збитки, які оцінює в 100 тис. євро.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас