Соєва ковбаса на курячих ніжках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Соєва ковбаса на курячих ніжках

Аграрний ринок
2387
Стрімке скорочення поголів'я великої рогатої худоби і свиней призвело до гострого дефіциту сировини у виробництві. Українцям загрожує перспектива задовольнятися курячо-соєвою ковбасою.
Виробництво м'яса в країні стрімко скорочується. Як заявив голова Національної асоціації виробників м'яса і м'ясопродуктів "Укрм'ясо" Володимир Попов, на сьогоднішній день частка імпортного м'яса при виробництві ковбасних виробів на вітчизняних м'ясокомбінатах досягає 70%. При цьому тільки за перші два місяці 2009 р. виробництво ковбасних виробів скоротилося на 18,7% - до 40,5 тис. т.
Що ж до м'ясопереробників, то вони в нинішній ситуації або зупиняють виробництво, або скорочують його обсяги. Експерти відзначають, що галузь вимагає держдотацій, які однак навряд чи зможуть урятувати виробників. Тільки за січень-лютий ц.р. виробництво яловичини і телятини скоротилося на 73,3% - до 2,1 тис. т, свинини - на 45,8%, до 13,8 тис. т.
У зв'язку зі скороченням поголів'я худоби з початку 2009 р. уже закрилися близько 27 з більш ніж 100 м'ясопереробних підприємств. "Укрм'ясо" же прогнозує в 2009 р. закриття 50% м'ясопереробників через дефіцит фінансів і сировини. За словами начальника інноваційного відділу громадської організації "Всеукраїнське об'єднання виробників м'ясопродуктів "Укрм'ясопродукт" Олександра Альшанова, зараз потужності переробних підприємств завантажені всього на 30%.
Виходом зі сформованої ситуації став імпорт. За даними "Укрм'ясопродукт", у 2008 р. в Україну було завезено м'яса ВРХ і птиці вдвічі більше, а м'яса свиней - утричі більше, ніж у 2007 р. "Взагалі ж за останній рік в Україну імпортовано близько 625 тис. т м'яса, причому не найкращої якості", - говорять в об'єднанні.
У той же час дефіцит яловичини загрожує не тільки Україні, але всій Європі. Як нещодавно повідомив глава Мінсільгоспу Росії Олексій Гордєєв, дефіцит яловичини очікується й у Росії найближчими роками.
За інформацією Українського клубу аграрного бізнесу, починаючи з 2004 р. виробництво яловичини у світі зростало і досягло найвищого рівня у 2008 р. Так, за даними Міністерства сільського господарства США (USDA) і FAS (Foreign Agricultural Service - департамент при Мінсільгоспі Сполучених Штатів), світове виробництво яловичини у 2009 р. знизиться до рівня 2007 р. і складе 58,9 млн. т.
Скорочення очікується за рахунок зменшення виробництва в країнах ЄС, Аргентині, Австралії, Росії та в інших країнах-виробниках, які не входять до десятки лідерів світового виробництва. Однак є надія на збільшення виробництва в Бразилії, Китаї та Індії.
Проте поки яловичини в Україні та у Європі вистачає, але лише за високими цінами.
Як сказав генеральний директор "Кримм'ясо" Віктор Павленко, на українському ринку буде присутня ковбаса з яловичини. "Але це буде дуже дорога ковбаса", - відзначає він. У той же час скорочення виробництва не стосується курячого м'яса. За даними Держкомстату, за перші два місяці 2009 р. виробництво м'яса і субпродуктів з домашньої птиці збільшилося на 10,6% - до 95,1 тис. т.
Вітчизняні птахівники успішно виходять на IPO, збільшують потужності та готуються нагодувати українською птицею всю Європу. На думку Віктора Павленка, у виробництві ковбасних виробів усе більше буде існувати ймовірність заміни різних видів м'яса на курятину.
Анастасія Арасланова
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас