Гра в позитив — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гра в позитив

Фондовий ринок
1244
На поточному тижні Держкомстат почав публікувати статистику за березень і перший квартал поточного року, Світовий банк погіршив свій макроекономічний прогноз щодо Україні, місія МВФ відновила свою моніторингову діяльність у нашій країні, а фондовий індекс ПФТС за тиждень виріс ще на 13%.
У вівторок 7 квітня Державний комітет статистики оприлюднив інформацію щодо березневої інфляції та з початку року.
За даними Держкомстату в березні зростання споживчих цін в Україні, порівняно з лютим поточного року сповільнилося на 0,1 процентний пункт, склавши 1,4%, за підсумками першого кварталу інфляція в Україні досягла 5,9%, а середньорічна інфляція знизилася на 2,8 процентних пункти - до 18,1%.
За місяць найбільше подорожчали предмети домашнього побуту і побутова техніка, де зростання цін склало 2,8%. Значно підвищилися ціни в сфері охорони здоров'я - на 2,6%, причому фармацевтична продукція, медичні товари і устаткування подорожчали на 3,2%, а амбулаторні послуги - на 2,1%.
Продукти харчування в березні показали середнє зростання цін на 1,4%.
Зокрема хліб і хлібопродукти подорожчали на 2,2%, масло - на 2,5%, фрукти - на 2,4%, м'ясо і риба - на 1,2%. У той же час яйця подешевшали на 5,9%, молоко - на 0,9%, а овочі - на 0,7%. Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби за березень виросли на 2,4%.
З початку року в нашій країні вже простежується певна тенденція до зниження інфляції, так якщо в січні вона становила 2,9%, то в лютому понизилася майже вдвічі до 1,5%, а в березні ще дещо знизилася до 1,4%.
Коментуючи цінові підсумки березня ЗМІ, керівник групи радників глави НБУ Валерій Летвицький відзначив, що гальмування цінової динаміки набуває ознак тренда, при цьому стагфляційна перспектива ще на крок віддалилася, а ціни рухаються в такт із ослабленням економічної активності, однак не виправдалися очікування більш істотного гальмування інфляції.
"Високою є база порівняння. Після лютневої паузи в Україні знову споживчі ціни зростають швидше, ніж у Росії, що є головним ринком нашого експорту - 1,4% проти 1,3%. Інфляція споживчих цін усе ще є занадто високою. Її березневий показник на 0,6% вище, ніж середній для цього місяця у 1997-2008 р. (0,8 %). Споживчі ціни в березні зростали швидше, ніж у лютому, лише двічі: у 2005 і 2008 роках", - відзначив радник глави НБУ.
За оцінкою Валерія Литвицького на вповільнення інфляції сприяло посилення гривні в лютому-березні: середньозважений курс гривні до долара, після січневого ослаблення до 8,09 грн/$1, у лютому і березні підсилювався відповідно до 7,97 і 7,96 грн/$1.
Також важливу роль у протидії зростанню цін зіграла й жорсткість монетарної політики: у березні монетарна база зросла лише на 0,8%, але грошова маса скоротилася на 1,5%.
Значно підсилився монетарний фактор у боротьбі з інфляцією і у квартальному аспекті.
Якщо в першому кварталі минулого року грошова маса збільшилася на 5%, то в першому кварталі поточного року вона скоротилася на 10,1%, при цьому частково дезинфляційний ефект від цих заходів уже був отриманий у березні, а основний очікується в червні-вересні.
Серед факторів, що підтримують зростання інфляції, радник глави НБУ відзначив високий рівень, що зберігається, інфляційних побоювань, про які свідчить триваючий відтік депозитів. За даними В.Литвицького, з початку року депозити фізичних осіб зменшилися на 9,8%, тоді як у цей же період минулого року вони зросли на 9,2%.
Крім того, позначається й вплив вторинної інфляції після щорічного (з 2006 року) подорожчання цін на енергоносії, особливо на газ, а значить потенційно значне зростання тарифів у ЖКГ.
Керівник групи радників глави НБУ вважає, що для стримування інфляції владі України доцільно запобігти надлишковому нарощуванню ліквідності інструментами рефінансування, утримувати робочі ставки рефінансування та інших операцій Нацбанку відповідно до інфляційного тренда, а також підсилити стерилізаційні заходи в активній фазі рекапіталізації банків.
Крім цього, на думку В.Литвицького варто втриматися від значного разового підвищення тарифів на газ та інші комунальні послуги і посилення податкової агресивності в акцизній політиці.
Незважаючи на певну позитивну динаміку зі зниженням інфляції у нас в країні, поки дійсно зарано говорити про яку-небудь економічну стабілізацію в Україні, тим більше що основними факторами, які сприяють згасанню інфляційних процесів, стали адміністративні заходи, що істотно обмежують можливості для поновлення економічного зростання і у перспективі потенційно провокуючу депресію в економіці.
Загалом, і в лютому і у березні, в умовах активно "стискальної" економіки основними способами боротьби з інфляцією стали монетарні дії з боку НБУ і адміністративне обмеження зростання тарифів у ЖКГ, посилені зниженням купівельної спроможності населення і падінням платоспроможного попиту з боку реальної економіки при наявному дефіциті ліквідності в країні.
Світовий банк (МБ) на поточному тижні значно погіршив свій прогноз щодо ВВП України в 2009 році, понизивши падіння українського ВВП із -4% до -9%.
За оцінками МБ, ВВП України знизиться на 9% в 2009 році, досягши номінального розміру в 990,6 млрд. гривень, причому для України зберігаються ризики подальшого погіршення цього прогнозу у випадку, якщо зовнішнє середовище буде й надалі погіршуватися.
Світовий банк також підвищив свій прогноз інфляції в Україні з 13,6% до 16,4% в 2009 році.
У 2010 році за розрахунками МБ інфляція в Україні складе 10%, а в 2011 знизиться до 7,9%.
Внутрішній попит, на думку МБ, різко скоротиться в 2009 році, тоді як внесок чистого експорту буде позитивним через швидке скорочення імпорту, а профіцит поточного рахунку за підсумками 2009 року складе 0,3% від ВВП.
Зростання реального ВВП, за прогнозами МБ почнеться у 2010 році, склавши 1%, у 2011 збільшиться до 3,5%.
Номінальний ВВП України в 2010 році складе 1 103,5 млрд. гривень, а у 2011досягне 1 252,9 млрд. гривень.
У 2010 році профіцит поточного рахунку, за даними МБ, прогнозується на рівні 0,5% від ВВП, а у 2011 році дефіцит на рівні 0,6%.
Таким чином, рахунок поточних операцій прогнозується відносно збалансованим протягом 2009-2011 років, а за умови повної реалізації угоди з Міжнародним валютним фондом, платіжний баланс буде профінансований.
Держкомстат на початку квітня зменшив номінальний розмір ВВП в Україні у 2008 році на 639 млн. грн. до 949,864 млрд. грн., при цьому темпи зростання реального ВВП у 2008 році залишилися колишніми - 2,1%.
Виходячи з базового розміру номінального ВВП за версією Держкомстату в 949,86 млрд.грн. і оцінки зробленої Світовим банком за очікуваним розміром номінального ВВП у 990,6 млрд. гривень, річної інфляції більш ніж на 16% з падінням ВВП на 9%, реальні втрати української економіки у 2009 році складуть майже 100 млрд. грн.
Президент України В. Ющенко вважає даний прогноз надмірно песимістичним і думає, що падіння українського ВВП у 2009 році буде до 8%, при інфляції у 16-17%, а розмір номінального ВВП виявиться на 25-30 млрд., більше, ніж очікують у Світовому банку.
Настільки істотні розбіжності в макроекономічних прогнозах, підготовлених міжнародними фінансовими організаціями і очікуваннями української влади (особливо українського уряду), Міністерство економіки пояснює, насамперед, розходженням у методологічних підходах під час проведення макроекономічної оцінки.
Зокрема, Міністр економіки Богдан Данилишин підкреслив, що жодна міжнародна фінансова організація, що займається прогнозуванням, як у другій половині 2008 року, так і у січні - початку лютого 2009 року, не змогла дати реальних прогнозів для того або іншого регіону або країни, зокрема для найбільш економічно розвинених країн.
Б. Данилишин очікує, що до кінця квітня Міністерство економіки вже зможе повністю оцінити ситуацію в окремих сегментах економіки і підготує свій реальний прогноз щодо перспектив на перше півріччя 2009 року, основних тенденцій до кінця поточного року і середньостроковий прогноз розвитку економічної ситуації в Україні на період до 2013 року.
У свою чергу український Держкомстат вирішив не поспішати з публікацією агрегованих даних за результатами роботи української економіки з початку поточного року і оприлюднить результативні дані щодо змін ВВП за перший квартал 2009 року тільки в середині травня.
Півторамісячна затримка з публікацією агрегованих результатів, можливо, дозволить Держкомстату більш ретельно і об'єктивно провести розрахунок реального показника зміни ВВП за квартальний період і вивести його точне номінальне значення, проте, навряд чи підсумкова інформація зможе потішити українську і світову громадськість.
При падінні ВВП тільки за січень-лютий на рівні 20% і ймовірно також не дуже вражаючих березневих результатах роботи української економіки, реальні втрати українського ВВП у першому кварталі до аналогічних показників минулого року з урахуванням річної інфляції скоріш за все складуть близько 30 млрд. грн.
З 9 квітня місія МВФ під головуванням Джейли Пазарбазіоглу відновила свою роботу в Україні і якщо моніторингова діяльність МВФ одержить позитивну оцінку Правління Міжнародного валютного фонду, тоді Україна може розраховувати на черговий транш обсягом у $1,845 млрд. зі стабілізаційного кредиту $16,4 млрд., але ймовірно одержить його вже у травні.
На поточному тижні місячна оптимістична ейфорія на світових біржових ринках, у результаті якої загальносвітова капіталізація виросла в середньому на 20-25%, почала поступово давати збій, а фондові спекулянти усе більше почали замислюватися про можливості фіксації прибутку.
Основним приводом для гальмування стрімкого цінового зростання на фондових біржах на початку тижня стали чергові побоювання від міжнародних фінансових організацій і фондових експертів, що потенціал падіння світової економіки далеко не вичерпаний і може протривати ще кілька кварталів, а обсяг світових "токсичних" активів виросте як мінімум удвічі до 4 трлн. доларів.
Разом з тим, поки на світових ринках у цілому як і раніше домінує висхідний тренд.
Український біржовий ринок також у першій половині тижня трохи зменшив свій спекулятивний азарт, показавши у вівторок 7 квітня падіння більш ніж на 3%, однак до кінця тижня зумів повністю компенсувати своє одноденне падіння і у цілому за чотири дні тижня виріс на 13%.
Проте, характерною рисою для нинішньої ситуації в ПФТС, є те, що настільки стрімке цінове зростання, у результаті якого тільки індекс ПФТС із 20 березня виріс на 35%, фактично не підкріплений нормальною ліквідністю і відбувається на досить незначних торговельних обсягах, які становлять за сесію всього кілька мільйонів гривень.
Для порівняння в лютому 2007 року, коли в ПФТС також відбулося цінове ралі, а індекс ПФТС виріс більш ніж на 23%, середньоденний обсяг торгів на ринку акцій був у 3-5 разів більше, становлячи близько 20 млн. грн.
Настільки незначні обсяги торгів у ПФТС із ринковим зростанням за ризиковими інструментах відразу на десятки відсотків, у випадку наростання негатива на зовнішніх ринках, істотній активізації продавців і відсутності реальних інвесторів із середньостроковими інвестиційними стратегіями визначають цілком можливе фронтальне корегування цін за найбільш ліквідними українськими паперами аж до березневих рівнів.
На поточному тижні Рада директорів фондової біржі ПФТС затвердила рішення індексного комітету біржі внести зміну до складу індексного кошика ПФТС, замінивши в ній акції ВАТ "Київенерго" на акції ВАТ "Донбасенерго". Розрахунок нової бази індексу ПФТС у складі колишніх 19 акцій українських емітентів і знову включених в індекс акцій ВАТ "Донбасенерго" буде проводитися у період з 15 квітня по 14 жовтня 2009 року.
На поточному тижні торговельна активність на ринку акцій у ПФТС, виявилася набагато меншою, ніж була попереднього тижня.
Якщо минулого тижня торгівля акціями склала 66 млн. грн., то за 4 дні звітного тижня акцій наторгували всього на 17,5 млн. грн.
При цьому торговельний обіг цінними паперами другого ешелону виявився значно меншим, ніж торгівля "блакитними фішками", а частка торгів акціями індексного кошика ПФТС досягла 88,39%, при їхній ринковій частці на попередньому тижні у 58,63%.
З попередньої п'ятниці індексний кошик ПФТС додав у вазі ще 32,34 пункту (+13,06%), а фондовий індикатор підвищився з 247,54 індексних пункту на 3 квітня, до значення у 279,88 індексних пункту, станом на 9 квітня. Тижнем раніше індекс ПФТС виріс на 23,90 % або 10,69 індексних пункту.
З початку тижня в ПФТС пройшли торги цінними паперами всього на 24,37 млн. грн., з яких 17,48 млн. грн. (71,73%) склала торгівля акціями.
Тижнем раніше обсяг торгів у ПФТС був у десять разів більше, досягши 247,50 млн. грн., з яких 57,25 млн. грн. або 24,03% від загальної торговельної маси біржі наторгували на ринку акцій. За тиждень загальний попит на покупку акцій у ПФТС підвищився майже на 4 мільйони гривень, склавши 40,53 млн. грн. (+10,83%), а пропозиція на продаж акцій збільшилася до 61,12 млн. грн. (+1,38%).
Лідерами торгів на ринку акцій стали цінні папери ВАТ "Укрсоцбанк".
З 6 по 9 квітня з акціями фінансової установи в ПФТС було проведено 35 угод на 2,28 млн. грн., а котирування в ПФТС мають вигляд: на покупку акцій - 0,134 грн. (+30,73%) за акцію, на продаж - 0,138 грн. (+28,37%) за акцію. Остання угода пройшла за ціною 0,14 грн. (+30,99%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій емітента перебуває у діапазоні 2,99%.
Друге місце посіли цінні папери генеруючої компанії ВАТ "Центренерго" (обсяг торгів - 2,0 млн. грн.). З початку тижня з акціями енергокомпанії в ПФТС пройшло 57 угод, а котирування мають вигляд: на покупку акцій - 4,85 грн. (+24,36%), на продаж - 4,93 грн. (+22,03%). Остання угода була проведена за ціною 4,89 грн. (+23,17%) за одну акцію. Спред між кращими котируваннями досяг 1,65%.
Третіми стали цінні папери ще однієї генеруючої компанії ВАТ "Західенерго" (обсяг торгів - 1,99 млн. грн.). За тиждень із акціями даного "генератора" у торговельній системі відбулися 34 угоди, а котирування в ПФТС мають вигляд: на покупку акцій - 305,50 грн. (+13,15%), на продаж - 314,0 грн. (+12,54%) за акцію. Остання угода укладена за ціною 307,0 грн. (+11,23%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій становить 2,78%
На ринку корпоративних облігацій сукупний попит на покупку корпоративних бондів за тиждень підвищився на 0,12 млн. гривень до 337,81 млн. грн. (+0,04%), а загальна пропозиція на продаж склала 130,94 млн. грн. (+7,85%).
Лідерами тижня серед корпоративних боргових паперів стали облігації компаній "Євро Лізинг" (серія В) (обсяг торгів - 3,0 млн. грн.), "Севастопольенерго" (серія В) (обсяг торгів - 0,807 млн. грн.) і "Кіровоградобленерго" (серія В) (обсяг торгів - 0,516 млн. грн.).
На ринку ОВДП протягом тижня торги пройшли на 1,73 млн. грн.
У ПФТС за тиждень пропозиція на продаж держпаперів знизилася на 32,39% до 2,38 млн. грн., а попит на покупку досяг 8,11 млн. грн. (-2,99%).
Серед держпаперів торгувалися тільки ОВДП зі строком погашення 30.12.2009 р. (обсяг торгів - 1,726 млн. грн.).
На ринку облігацій муніципалітетів за тиждень попит на покупку виріс на 19,57%, склавши 0,55 млн. грн., а пропозиція на їхній продаж збільшилося на 64,41%, склавши 2,91 млн. грн.
За тиждень торги облігаціями міських рад у торговельній системі не відбулися.
Па видами цінних паперів, що торгуються у ПФТС тижневе лідерство повернув собі ринок акцій.
Протягом тижня акцій емітентів наторгували на 17,48 млн. грн. (71,73% - від усього тижневого обігу біржі). На попередньому тижні торгівля акціями досягла 66,26 млн. грн. або 26,77% від сукупного торговельного обігу ПФТС.
На друге місце змістився ринок корпоративних облігацій.
За тиждень торги бондами корпорацій пройшли на суму в 5,16 млн. грн., а їхня частка в загальній структурі торгів ПФТС знизилася до 21,18%. Минулого тижня корпоративних облігацій у ПФТС наторгували на 168,27 млн. грн., а їхня частка в загальних обігах біржі була 67,99%.
Третій рядок тижневого рейтингу торгів знову отримав ринок державних паперів.
На ринку ОВДП торги склали 1,73 млн. грн., а їхня частка в загальній структурі торгів ПФТС зайняла 7,09%. Тижнем раніше торговельний обіг на ринку держпаперів пройшов на 12,43 млрд. грн. або 5,02% від загального торговельного обігу біржі.
На ринку облігацій муніципалітетів торгів у звітний тиждень не було. Минулого тижня торги муніципальними облігаціями в ПФТС склали 0,227 млн. грн. або 0,09% тижневого обігу біржі.
З початку року індекс ПФТС втратив 21,54 пункту або 7,15%, понизившись із оцінки в 301,42 індексних пункту на 30 грудня 2008 року, до значення в 279,88 індексних пункту, станом на 9 квітня 2009 року.
Таблиця 1. Структура торгів цінними паперами в ПФТС (06.04.09- 09.04.09)*
Таблиця 2. Зміна котирувань за "блакитними фішками" за період (03.04.09 - 09.04.09)
У лідери тижня зі зростання котирувань ціни на покупку акцій серед представників індексного кошика ПФТС із урахуванням проведених угод можна поставити акції ВАТ "Райффайзен Банк Аваль", ВАТ "Укрсоцбанк" і ВАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча".
До закінчення тижня ціна на покупку акцій "Райффайзен Банк Аваль" підвищилася на 32,0%, склавши 0,132 грн. за акцію, на продаж виросла на 28,02%, склавши 0,133 грн. за акцію, остання угода з акціями фінансової установи була проведена за ціною 0,132 грн. (+32,30%) за одну акцію. З початку тижня з акціями емітента відбулося 30 угод на 1,84 млн. грн. Спред між котируваннями становить 0,38%.
На другому місці перебувають цінні папери ВАТ "Укрсоцбанк". Кращі біржові котирування акцій емітента в ПФТС на 9 квітня мали вигляд: на покупку акцій - 0,134 грн. (+30,73%), на продаж - 0,138 грн. (+28,37%) за акцію, остання угода була проведена за ціною 0,14 грн. (+30,99%) за одну акцію. Протягом тижня з акціями даного банку пройшло 35 угод на 2,28 млн. грн. Спред між котируваннями акцій досяг 2,99%.
Замикають ТОП-3 тижні серед "блакитних фішок" ПФТС, цінні папери ВАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча". Кращі котирування акцій мет. комбінату в ПФТС до кінця тижня склали: на покупку акцій - 0,778 грн. (+27,49%), на продаж - 1,111 грн. (+40,65%) за акцію. Остання угода була укладена за ціною 1,05 грн. (+43,84%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій перебуває в діапазоні 42,87%. З 3 по 9 квітня з акціями емітента була проведена тільки одна угода на 10,5 тис. грн.
Аутсайдерами тижня серед цінних паперів індексного кошика ПФТС стали акції ВАТ "Стірол".
Кращі котирування акцій емітента до закінчення тижня мали вигляд: на покупку - 20,80 грн. (-0,95%) за акцію, на продаж - 23,50 грн. (+3,30%), остання угода пройшла ще у березні за ціною 21,0 за одну акцію. Спред між котируваннями акцій хімічного концерну становить 12,98%.
Олег Морква, Генеральний директор ККА "ІНЕКО-ІНВЕСТ"
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас