Карти, гроші, два відсотки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Карти, гроші, два відсотки

Кредит&Депозит
4463
За даними Національного банку, загальний обсяг депозитів у національній валюті в березні скоротився на 1,1% - до 175 млрд. грн., а з початку року зниження склало 12,8%. Банки всіма силами намагаються повернути кошти громадян або хоча б сповільнити їх відтік, вигадуючи нові депозитні продукти за покращеними умови за тими що вже є.
Хоча тенденція до відтоку депозитів з банківської системи тривала й у березні, її темп скоротився. Проте, як відзначив глава департаменту аналітики Astrum Investment Management Юрій Бєлінський, при загальному скороченні відтоку депозитів у березні порівняно з лютим втричі, у фізичних осіб скорочення в березні відбулося тільки вдвічі, що може означати менш оптимістичне відношення населення до банків. "Тенденція до відтоку депозитів з банківської системи буде зберігатися ще як мінімум до кінця другого кварталу, а внесків фізосіб - аж до кінця року",- вважає він.
Банки з таким розвитком подій не згодні, вони готові боротися за клієнта. Як уже писали "ЭИ", значну частину нововведень фінустанови орієнтують на позичальників, стимулюючи їх вчасно погашати заборгованість, але залученню коштів на депозити з початком кризи теж приділяють увагу. Як засвідчило опитування, практично в кожному банку існує декілька "антикризових" продукти.
Наприклад, з 1 квітня VAB Банк підвищив до 14% річних ставку на залишок коштів за картковими рахунками, оформленими в VAB, для всіх клієнтів, які одержують пенсії та соціальні виплати через банк. Відсотки на залишок нараховуються щодня, виходячи з фактичного залишку грошей на рахунку.
У банку "Фінанси та кредит" з 25 березня клієнти-фізособи можуть придбати валюту для розміщення на депозитний внесок у доларах США за курсом НБУ на день проведення операції. Термін розміщення депозиту становить 3 місяці, відсоткова ставка - 11% річних. За словами заступника начальника управління продажів продуктів роздрібного бізнесу Людмили Радченко, основною перевагою розміщення внеску є можливість покупки валюти за курсом, що істотно відрізняється від комерційного.
Банк "Хрещатик" для клієнтів, які переоформляють депозит "Оберіг" або "Скарбничка", розробив програму "12 кроків довіри", за якою до базової відсоткової ставки на рівні 20% річних у гривні додається додатковий відсоток, у результаті чого при переоформленні депозиту на рік ставка зростає до 32%.
У банку "Контракт" діє бонус-акція для внесків з терміном розміщення від трьох місяців до півроку: банк додає клієнтові 2,0% річних до ставки, що діє на момент переоформлення. А для коротких грошей (30-89 днів) діють депозити з підвищеними процентними ставками - 22,5% річних у гривні і 12,5% у доларах.
"СЕБ Банк" у березні проводив акцію за внеском "СЕБ - Свобода", що, крім підвищеної відсоткової ставки, мав інші переваги: відсутність мінімального первинного внеску, відсутність обмежень за сумами поповнень, можливість зняття коштів з рахунку без будь-яких штрафних санкцій. Тобто внесок фактично був продуктом до запитання, що виводило його з-під дії мораторію на дочасне розірвання депозитних договорів.
"Ще одним інструментом залучення можна назвати надання додаткової послуги "Страхування життя вкладника", що надається з 5 березня,- розповідає Ольга Черниш, начальник відділу розвитку пасивних операцій, департамент розвитку банківських продуктів і управління проектами "СЕБ Банку".- Всі страхові платежі за вкладника оплачує банк, тому страхування життя від нещасного випадку проводиться за спрощеною процедурою і зовсім безкоштовно. З початку березня багато наших клієнтів скористалися цією послугою".
У "Ерсте Банку", за словами Світлани Черкай, заступника голови правління, продовжена акція за короткочасними (3 місяці) депозитами для фізосіб "Святковий", ставки за яким у гривні - 20%, доларах США - 9,5% і у євро - 9%. Внесок можна поповнювати і щомісяця одержувати нараховані відсотки на поточний або картковий рахунок.
"Також у банку діє низка програм лояльності для клієнтів різних категорій (пенсіонери, моряки, зарплатні клієнти), за обігом яких можливе встановлення підвищеної процентної ставки за будь-яким депозитним продуктом",- розповідає вона. Крім того під програми лояльності потрапляють клієнти нових відділень і клієнти, які ухвалили рішення щодо розміщенні внеску повторно.
В Укрсиббанку за вкладом до запитання "Активні гроші" діють обновлені умови - прогресивна ставка нарахування відсотків. "Якщо вкладник не знімає кошти з рахунку протягом певного часу, ставка за його внеском збільшується,- пояснює Сергій Наумов, голова правління банку.- А за картковим рахунком "Активні гроші" скасована комісія за зняття коштів готівкою". За його словами, останнім часом помітний відчутний приплив коштів саме на накопичувальні рахунки.
Діамантбанк пропонує розміщати внески на термін від 7 днів (внесок "Зручний"). "За умовами цього внеску він автоматично пролонговується після закінчення певного періоду (7, 14, 30 і більше днів), при цьому процентна ставка щораз збільшується,- уточнює Лариса Корінь, директор департаменту пасивних операцій Діамантбанка.- Однак вкладник може забрати свої кошти в останній день періоду, що фактично дорівнює даний депозитний внесок до поточного внеску".
Про популярність такого типу банківських продуктів свідчить і той факт, що протягом останніх п'яти місяців більше 24 тис. приватних вкладників розмістили свої кошти в банку "Форум" на вкладі до запитання "Вільний Рух", причому загальна сума вкладень склала понад 1 млрд. грн., що є рекордним показником.
За словами виконавчого директора з розвитку і маркетингу індивідуального бізнесу банку "Форум" Бартоша Бжозовскі, успіх внеску пояснюється його відповідністю запитам ринку: зберігати гроші, одержувати доход, користуватися рахунком у будь-який момент. "Вкладники можуть зняти гроші за допомогою картки "Вільний Рух" навіть вночі - пішов у банкомат і зняв",- говорить він.
Більше того, в "Форумі" розробили новий продукт, що, за словами члена правління з роздрібного банківського бізнесу Кшиштофа Кужьбіка, не має аналогів не тільки в Україні, але й у Європі.
Про деталі банкір поки замовчує - презентація продукту запланована наступного тижня - але впевнений, що у найкоротший час аналогічні внески з'являться в інших українських банках.
Ольга Галицька
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас