Кабмін вирішив відкрити монополії внутрішній ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін вирішив відкрити монополії внутрішній ринок

Енергетика
1040
Перший крок до демонополізації українського газового ринку зроблений. Кабінет міністрів дозволив виробникам азотних мінеральних добрив закуповувати природний газ у закордонних компаній. У НАК "Нафтогаз України" побоюються, що це може розбалансувати всю схему газових поставок. А експерти вважають, що рішення відкриває український ринок для російського "Газпрому".
Виробники азотних мінеральних добрив одержали можливість закуповувати імпортний природний газ прямо в добувачів, повідомили вчора в Міністерстві промислової політики. Список підприємств Кабінет міністрів затвердив на засіданні в минулу середу. За словами джерела Ъ в уряді, зараз готується до підписання відповідна постанова. Уже відомо, що в список увійшли всі найбільші підприємства галузі - концерн "Стирол", Одеський припортовий завод, Сіверськодонецьке об'єднання "Азот", "Азот" (Черкаси), "Дніпроазот" і "Рівнеазот".
"Ціль рішення - поліпшити фінансово-економічні показники роботи хімічних підприємств, зберегти конкурентоспроможність міндобрив вітчизняного виробництва і створити умови для впровадження сучасних енергозберігаючих технологій розвитку підприємств", - говориться в повідомленні Мінпромполітики. Гендиректор черкаського "Азоту" Андрій Коваль, чиї слова наводить прес-служба компанії, говорить, що зараз "Азот" працює з нульовою рентабельністю, а демонополізація ринку здатна поліпшити ситуацію. "Якщо з'явиться можливість укласти більш вигідні контракти на газ, наприклад з російськими комерційними структурами, це дозволить виробникам вижити в сьогоднішні нелегкі часи, - вважає почесний голова наглядової ради 'Стиролу' Микола Янковський. - Але поки переговорів з можливими постачальниками ми не вели".
Щорічно хімічний комплекс України споживає 7-8 млрд кубометрів природного газу. Для порівняння, загальний обсяг споживання країни становить 76 млрд кубометрів, 55 млрд із яких імпортуються. Зараз хімічні підприємства закуповують газ у НАК "Нафтогаз України". Закупівля імпортного газу підприємствами буде можлива у випадку, якщо вони домовляться про більш низьку ціну, ніж в НАК, уточнило джерело в Кабінеті міністрів.
В "Нафтогазі" урядову постанову розкритикували. "На підставі підписаного 3 жовтня 2008 року на міжнародному рівні меморандуму між прем'єр-міністром України і Росії 'Щодо співробітництва в газовій сфері', НАК 'Нафтогаз України' визначений як єдиний імпортер газу в Україну, - відзначає прес-служба 'Нафтогазу'. - Цей документ є підставою для укладання відповідних зовнішньоекономічних контрактів між компанією і ВАТ "Газпром", і саме ці компанії визначають баланс газу для своїх країн". Закупівля будь-яких обсягів газу за межами існуючих контрактів виробниками азотних добрив приведе до порушення газового балансу, ускладнення виконання контрактів і порушення положень міжурядового контракту, заявили в "Нафтогазі". По суті, рішення Кабміну створює можливість для виходу на ринок "Газпрому", додає джерело, близьке до НАК.
У прес-центрі "Газпрому" коментувати постанову уряду відмовилися, поки з нею не ознайомляться юристи компанії. А джерело в "Газпром збут Україна" висловило сумнів у тому, що документ дійсно демонополізує імпорт газу в Україну. "Сьогодні навіть 'Газпром збут Україна' купує газ в 'Нафтогазу', а не прямо в 'Газпрому', - відзначив він. - Складно повірити, що українська сторона добровільно відмовиться від держмонополії на імпорт і пустить 'Газпром збут Україна' на ринок". "Газпрому" буде вигідно знизити вартість продажу газу хімічним підприємствам в обмін на можливість виходу на український внутрішній ринок, вважають експерти.
"Недоотримана вигода буде мінімальною, при цьому монополія вийде на український ринок, як вона робить в усьому світі", - говорить аналітик ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн. Він також нагадує, що "дочки" "Газпрому" зараз продають газ споживачам в Італії, Угорщині і Хорватії. Закріпитися на внутрішніх ринках цих країн компанія змогла завдяки тому, що продавала паливо за нижчими цінами, ніж раніше.
Конкурувати з "Нафтогазом" на внутрішньому ринку "Газпрому" буде нескладно, вважає заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев. "'Нафтогаз' нараховує 137,49 грн так званих видатків імпортерів на кожну тисячу кубометрів. Якщо заводи будуть закуповувати прямо в ' Газпром-Експорту', ціна буде меншою, оскільки в неї не будуть включені ці видатки. Таким чином, мінімальна економія заводів складе $130-140 млн на рік", - підрахував Рябцев.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас