Коли українські банки почнуть кредитувати? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли українські банки почнуть кредитувати?

Кредит&Депозит
7235
Ситуація у фінансово-банківській системі нагадує затишок перед буревієм. Причому злива може вибухнути у будь-який момент і принести з собою не тільки негативні результати. Що може вивести з коми процес кредитування. На початку тижня в Україні пролунав заклик максимально скоротити кількість неплатоспроможних банків, які тягнуть у безодню весь фінансовий корабель.
Таку думку висловив колишній заступник глави Національного банку України Олександр Савченко. За його словами, Україна наближається до критичної маси, що може спровокувати незворотну системну кризу в суспільстві. "Безнадійні банки повинні або реструктуризуватися, або ліквідуватися, а інші - купувати страховку уряду під міжбанківські операції в рамках установлених урядом лімітів”, - вважає Савченко. - Інакше падіння темпів зростання економіки може бути катастрофічним".
Урядовець-екс-чиновник НБУ б'є на сполох: мовляв, Україна впаде у кому, якщо найближчими місяцями не відновиться кредитування. Падіння ВВП у нинішніх умовах може перевищити і 20%. Більш оптимістичний у прогнозах на майбутнє директор Фінансової компанії “Фактор” Георгій Кононов. "Падіння ВВП за підсумками 2009 може скласти 10-12%, - говорить він. - Але головна причина - не припинення кредитування, а переведення економіки “у тінь”. За прогнозами директора компанії "Кредитсвіт" Любові Слободенюк, ВВП впаде всього на 8-10%.
Кількість банків, які дійсно перебувають на межі банкрутства, становить не більше 5% від усієї банківської системи України.
І все-таки у питанні необхідності догляду "проблемних" банків з Савченко згодні деякі представники фінансово-банківської системи. За словами директора компанії "Кредитсвіт" Любові Слободенюк, сьогодні більше 90% банків зіштовхуються із проблемами ліквідності.
Зміни у структурі банківського сектора України: об'єднання банків, націоналізація з наступним продажем, банкрутство/ліквідація, будуть доцільними і правильними, вважає експерт. Про злиття і поглинання, як про рятівний варіант для "проблемних" банків, говорить і заступник голови правління БГ Банку Сергій Тєлєгін. "Приєднавши непрацездатний банк до діючого, можна убезпечити від втрат вкладників і клієнтів цього банку і зберегти робочі місця у фінсекторі", - впевнений він.
У той же час деякі експерти вважають закриття банків недоцільним. "Кількість банків, які дійсно перебувають на межі банкрутства, становить не більше 5% від усієї банківської системи України", - стверджує директор Фінансової компанії “Фактор” Георгій Кононов.
Фінансова система, що втомилася від замороженого стану, потребує в русі. Тому й падінню, і зльоту нехай не банкіри, так економіка будуть однаково втішені.
Не зрушило банківську систему України з мертвої точки ані введення тимчасових адміністрацій, ані мільярдна підтримка. На підтвердження стратегічні помилки головної фінансової установи України.
Очевидно, що Національний банк України зіштовхнувся з подібною проблемою вперше і не дуже бажає з нею вовтузитися. "Держава повинна допомагати грішми своїх платників податків не всім банкам, а, у першу чергу - державним (таких усього два), у другу - великим системним, від яких залежить життєдіяльність цілих виробничих галузей і, якщо щось після цього залишиться - комерційним банкам, - говорить фінансовий аналітик компанії "Інтеркредит" Костянтин Киричук.
Тимчасова адміністрація для банку те саме що антибіотики, які можуть підтримувати вже певні функції, але ніяк не вилікувати організм зсередини. Банки з тимчасовою адміністрацією одержують додатковий перепочинок від виконання зобов'язань перед вкладниками - і це на додачу до вже заморожених на рахунках грошей, що перебувають у їх розпорядженні. Що ж до вкладників, то із введенням тимчасових адміністрацій вони практично втрачають надію у доступному для огляду майбутньому одержати вклад або гарантовану компенсацію (до 100 тис. гривень на один депозит).
Тимчасовий перепочинок
З початку економічної кризи в Україні не розорився жоден банк, тоді як тимчасові адміністрації введені у десяток фінустанов. Очевидно, що українській банківській системі необхідний поштовх.
Відновити міжбанківський ринок можна за рахунок гарантій уряду, сума яких повинна становити не менш п'яти млрд гривень.
Одним з найбільш можливих варіантів відновлення кредитування позичальників вважається поновлення міжбанківського кредитування. "Відновити міжбанківський ринок можна за рахунок гарантій уряду, сума яких повинна становити не менш п'яти млрд гривень, - говорить колишній заступник глави Національного банку Олександр Савченко. - Ліміти гарантій для кожного банку можна встановити на підставі результатів уже проведеного обов'язкового діагностичного аудита для найбільших і великих комерційних банків, добровільного - для всіх інших банків".
Ця ідея була зустрінута досить скептично представниками фінансового ринку, що вважають недоцільним втручання держави в ринок міжбанківського кредитування - індикатор вартості грошей у банківському секторі. Україна, на думку фінансового аналітика "Інтеркредит" Костянтина Киричука, не має коштів на гарантії міжбанку. "Добре, якщо валютних резервів НБУ вистачить на гарантування вкладів населення у держбанках, - пояснює він. - Фонд Гарантування вкладів фізичних осіб не даремно потихеньку виводить "проблемні" банки в тимчасові члени, розуміючи, що забезпечити 100 тис. гривень за кожним вкладом в збанкрутілих банках, він просто не в змозі". Незважаючи на гальмуючу діяльність першої банківської двадцятки, аналітик передрікають зменшення кількості малих фінустанов з українським капіталом.
Невтішний прогноз
Українці з легкістю переживуть тривалу перерву - два-три роки - в іпотечному, авто- і споживчому кредитуванні, впевнені експерти. Чого не скажеш про банки. "Деякі фінустанови можуть вижити, не даючи кредити під реальний відсоток, не маючи доступу до дешевих кредитних ресурсів, якими їх може "накачувати" або західний материнський банк, або рідна держава, пояснює фінансовий аналітик "Інтеркредит" Костянтин Киричук.
Реанімацію кредитування, впевнені експерти, необхідно починати через державні банки. "Зараз саме йдуть переговори про відновлення кредитування новобудов 70 - і вище відсоткової готовності через "Ощадбанк" і "Укрексімбанк" під 14,6% річних (у гривні), - інформує Костянтин Киричук. - Якщо цей проект здійсниться, початок буде покладено". Щоправда, масового кредитування не те, що авторинку - ринку вторинної нерухомості - цього року не буде, говорить він.
Взагалі ж взяти кредит можна буде не раніше літа-осені 2010 року, - через шість-вісім місяців після президентських виборів - коли держапарат зможе виконувати властиві йому регуляторні функції, вважає Киричук. З ним згодна і директор компанії "Кредитсвіт" Любов Слободенюк, яка вважає, що кредитування не відновиться до кінця 2009 року.
"Споживчі кредити з одного боку підстьобують попит, розвиваючи економіку, з іншого боку - неминуче нарощують імпорт, негативно впливаючи на торговельний баланс країни і ускладнюючи поточні проблеми, - говорить заступник голови правління БГ Банку Сергій Тєлєгін. - Тому масового споживчого кредитування очікувати найближчим часом не варто".
Поновлення ринку кредитування, на думку директора Фінансової компанії “Фактор” Георгія Кононова, відбудеться тільки після завершення переоформлення більшої частини раніше виданих кредитів.
Отже, в устрої фінансово-банківської системи України незабаром з'являться прогалини. Швидше за все, більшість фінустанов очікують поглинання і злиття, деяких приречуть на ліквідацію. І хоча фінансова картина обновиться, у питанні кредитування пожвавлення не буде. Затягніть паски, добродії! Чекати доведеться більше року.
Наталія Яковлева
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас