Газпром: Припинення транспортування туркменського газу не позначиться на споживачах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром: Припинення транспортування туркменського газу не позначиться на споживачах

Енергетика
479
Управління інформації ВАТ "Газпром" повідомило сьогодні про те, що припинення транспортування туркменського газу в Росію не позначиться на постачаннях газу споживачам компанії. За деякими даними, на ремонт газопроводу, який був побудований ще під час СРСР, може знадобитися близько трьох діб.
У поширеному сьогодні прес-релізі говориться про те, що сьогодні вранці "Туркменгаз" проінформував "Газпром" про те, що 9 квітня о 01:32 відбувся розрив із загорянням на 487 км газопроводу Давлетбат - Даріялик, між двома останніми компресорними станціями "Ільяли" і "Дерьялик", недалеко від туркмено-узбецького кордону. Починаючи із цього часу, транспортування туркменського газу в Росію не здійснюється.
За даними російської компанії, у цей час Туркменія, яка є найбільшим постачальником середньоазіатського газу Газпрому, вивчає можливості якнайшвидшої ліквідації аварії, а також подачі газу через незадіяні раніше нитки газопроводу "Середня Азія – Центр (САЦ)".
Перша черга системи газопроводів САЦ була побудована в 1967 році. На момент закінчення першої черги будівництва, САЦ був найбільшим у світі газопроводом. Розвиток САЦ тривав аж до 1985 року. У результаті була збудована багатониткова система магістральних газопроводів і газопроводів-відводів із щорічною пропускною здатністю 80 млрд. куб. м. Сьогодні по ній здійснюється транзит значних обсягів середньоазіатського газу по території Росії в Україну відповідно до міжнародних угод. Щодоби через замірний вузол на КС "Дерьялик" на експорт відправляється від 80 до 120 млн куб м газу.
Угода про співробітництво в газовій галузі на 25 років була підписана Росією і Туркменістаном 10 квітня 2003 року. У рамках Угоди ТОВ "Газпром експорт" (100% дочірнє товариство ВАТ "Газпром") і ГТК "Туркменнафтогаз" уклали довгостроковий контракт купівлі-продажу туркменського природного газу на період дії Угоди. Відповідно до міжурядових угод, "Газпром" забезпечує транзит туркменського газу по території Росії. Крім того, "Газпром" виконує функції оператора транзиту туркменського газу по території Узбекистану і Казахстану.
Нагадаємо, що на початку цього місяця Газпром обмежив постачання газу на Балкани через вибух на магістральному газопроводі в Придністров'ї. За попередніми даними, причиною вибуху стало зношування труби.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас