Експорт напруги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експорт напруги

Енергетика
1621
Вітчизняна електроенергія у першому кварталі поточного року виявилася дорожчою за європейську. Але всупереч цьому інтерес трейдерів до виробленої в Україні електрики меншим не стає. Якщо промисловість єврозони вийде з піку, перепродаж "мегаваттів" знову стане "золотою жилою" для транскордонних посередників.
В одному зі своїх інтерв'ю Дмитро Фірташ зізнався, що заплутану схему поставок російського газу через "Росукренерго" вигадав сам і запропонував керівництву "Газпрому" особисто. Але натхнення для народження цієї геніальної ідеї бізнесмен, мабуть, взяв у своїх колег енерготрейдерів з українсько-угорського кордону.
Посередницькі схеми з перепродажу української електрики в країни Східної Європи, вже давно реалізовані на практиці такими маститими торговцями, як Василь Бечварж і Ласло Капойі, не поступаються бізнес-фантазіям власника DF Group ані за розмахом, ані за обігом, ані за заплутаністю. Зовсім незабаром продемонструвати свої таланти на кордоні з Угорщиною зможе й Ринат Ахметов. Створивши стратегічний союз із місцевою компанією System Consulting, власник СКМ сам не проти заробити на торгівлі електрикою.
Але поточний рік трейдерам нічого гарного поки не обіцяє. На тлі того, що вартість електроенергії в країнах Європи за останні півроку обвалилася в три рази, український уряд вирішив продавати призначені для експорту "мегавати" з аукціону. Щоб роздобути доступ до потужностей "Бурштинського енергоострова", звідки експортується електроенергія, і, у випадку поновлення зростання цін на електрику в Європі, зірвати куш, трейдери зіграти за новими правилами погодяться, але на поточному спреді цін купівлі-продажу наварювати прибуток такими темпами, як це було попередніми роками, вже не вийде. Принаймні доти, поки економіка єврозони не вийде з рецесії.
Острів скарбів
Перепродаж української електроенергії найбільш прибутковий на східноєвропейському ринку. Саме в цьому напрямку між держкомпанією "Укрінтеренерго" і місцевими споживачами створено відразу кілька посередницьких структур, дуже схожих на гучного газового трейдера "Росукренерго". Всі ці компанії не виробляють електрики, але, закуповуючи її в Україні на кордоні, продають потім Угорщині, Словаччині, Польщі, Румунії.
Хоча ці покупці офіційно до України відношення не мають: Korlea Invest Holding AG "прописаний" у Швейцарії, а Emfesz Kft і System Consulting ZRt - в Угорщині, власники перших двох з них Василь Бечварж і Дмитро Фірташ є за фактом народження українцями. Та й без відповідних зв'язків у рідній країні вони навряд чи змогли б побудувати такий надприбутковий бізнес. Як відомо, де більші гроші, там і більша ворожнеча. Оливи у вогонь підливає й те, що української електрики мало, і далеко не всім бажаючим поторгувати нею вистачає.
У країни Східної Європи експортується українська електроенергія, вироблена на так званому енергоострові Бурштинській ТЕС, яка 1 липня 2002 року була синхронізована з об'єднаною європейською енергосистемою. Але експортний потенціал енергоострова становить лише 500-550 Мвт. Тому фактично вся конкуренція між трейдерами полягає в елементарній боротьбі за доступ до цих потужностей.
Якщо до 2006 року найбільшим покупцем української електроенергії у західному напрямку була трейдерська компанія System Consulting ZRt, контрольована екс-міністром промисловості Угорщини Ласло Капойі, то торік ситуація кардинально змінилася. Ключовим постачальникам на східноєвропейський ринок української електроенергії стала група компаній, які входять до Korlea Invest Holding Василя Бечваржа. При цьому в System Consulting, залишився на руках ігнорований "Укрінтеренерго" контракт на поставку української електрики до 2015 року, повна і беззастережна підтримка угорського держоператора MVM і величезне бажання повернути втрачені позиції.
Сьогодні компанії, які бажають заробляти на експорті виробленого на "Бурштинському енергоострові" електрики, перебувають у стані справжньої війни. Ними створено два протиборчі союзи. Зокрема "Укрінтеренерго" і Korlea Invest Holding AG у 2008 році створили спільний холдинг для торгівлі українською і європейською електроенергією безпосередньо в Європі. Тим часом System Consulting, зрозумівши, що втрачає вплив в Україні, пішла на союз із Донбаською паливно-енергетичною компанією Рината Ахметова (ДТЕК). 15 грудня минулого року сторони уклали річний контракт на покупку електроенергії з ТОВ "Східенерго".
З огляду на те, що українська компанія не має технічних можливостей для поставок виробленої нею електроенергії в країни Європи, зокрема в Угорщину, мова може йти тільки про серйозні наміри ДТЕК поторгувати енергією, вироблену на "Бурштинському острові". Що ж до експорту електроенергії власного виробництва, компанія Рината Ахметова зможе здійснити його тільки після об'єднання вітчизняних енергосистем з європейськими, що, за оцінками фахівців, може відбутися не раніше ніж через 5-10 років і вимагає колосальних інвестицій.
Змінити нинішнє співвідношення сил серед енерготрейдерів і підсилити вплив союзу Ласло Капойі та Рината Ахметова можуть прийняті українським парламентом у лютому зміни до Закону "Про електроенергетику". Тепер будь-який член енергоринка з ліцензією на поставку електроенергії зможе здійснювати її експорт, якщо виграє аукціон на право доступу до міждержавних передавальних потужностей. На думку аналітика ІК Dragon Capital Дениса Сакви, ці аукціони дозволять Україні як експортерові одержати вищу ціну за електроенергію. Але із приватних компаній чітко озвучила свої плани включитися в експорт електроенергії поки тільки ДТЕК.
Директор зі стратегії, злиття і поглинання ДТЕК Віталій Бутенко розповідає, що для здійснення поставок у рамках існуючих транскордонних мережевих і генеруючих потужностей "Бурштинського острова" необхідний мінімальний обсяг інвестицій. "Основні вимоги - це наявність ліцензії постачальника за нерегульованим тарифом та узгодження експортних поставок у Мінпаливенерго, НКРЕ і "Укренерго". Ну і, зрозуміло, подолання незаконної державної монополії "Укрінтеренерго", - пояснює він.
Іншими словами, компанія Рината Ахметова вплутується у важку боротьбу, намагаючись потіснити із західно-українського енергоострова структури, пов'язані з Василем Бечваржем. Цей розрахунок дозволить на момент об'єднання українських мереж з європейськими вже мати сформований пакет надійних споживачів під генеруючі потужності, енергоблоків "Східенерго". І тоді експорт електрики для ДТЕК стане настільки ж важливий, як сьогодні закордонні ринки збуту для "Метінвесту".
Основа для коктейлю
Рецепт одержання прибутку з виробленої в Україні електроенергії складається з великої кількості інгредієнтів і дозволяє насититися безлічі бізнесменів. Спочатку "Укрінтеренерго" домовляється про ціни на експортовану українську електроенергію з компаніями-контрагентами, виходячи з індикаторів європейських ринків, але показник чистого прибутку "Укрінтеренерго" абсолютно не інформативний, оскільки практично весь прибуток від експорту отримує ДП "Енергоринок". Потім свої гроші роблять трейдери. Вони купують електроенергію в "Укрінтеренерго" і перепродують її кінцевим споживачам у країни Східної Європи. Зокрема, серед інших покупців клієнтами часто виступають відомі компанії: ISD, Feni Industries, Audi, Volkswagen, Komterm, Samsung. Граючи на різниці цін купівлі-продажу, енерготрейдери в основному мають втрати хіба що на обслуговуванні банківських гарантій, кредитних ліній, одержанні та переоформленні ліцензій. Відповідно, при вдалій кон'юнктурі ринку збуту мають більшу маржу в сотні відсотків.
Наприклад, за інформацією, озвученою екс-міністром палива та енергетики Іваном Плачковим, у 2005 році компанія System Consulting купила в "Укрінтеренерго" електроенергії на $72 млн., а продала її за $266 млн. Польська компанія Zomar, витративши $18 млн., заробила $66 млн. Словацька Korlea Invest купила електроенергію за $7,3 млн., продавши її споживачам за $31,5 млн. Більш свіжі дані у липні минулого року озвучив ще один екс-міністр паливного відомства Юрій Бойко. За його інформацією, тільки за п'ять місяців 2008 року експортери заробили на українській електроенергії $190 млн.
Найбільший прибуток серед трейдерів одержала Korlea Invest. Її власник Василь Бечварж стверджує, що річний обіг його трейдерського холдингу становить $2 млрд., при цьому кожен третій кіловат Korlea Invest вироблено на "Бурштинському енергоострові". У цілому баланс сил виглядає у такий спосіб. Компанії, пов'язані з Korlea Invest, продають 45-95 Мвт у Словаччину і Румунію, а також 52 Мвт в Угорщину. При цьому значна частина електроенергії ними завозиться в Угорщину транзитом через Словаччину. Крім цього, компанія Василя Бечваража через Ukrenergy Holding AG, у якому має частку, здійснює угоду з придбання 50%+1 акція польської компанії Zomar S.A.
Обсяг продажу Korlea Invest тільки української електроенергії торік виріс із 1,249 млрд. квт-ч до 2,819 млрд. (у 2,3 рази). За приблизними підрахунками виходить, що чистий заробіток холдингу тільки на торговельних операціях з українською електрикою склав десятки мільйонів доларів. Звичайно, занести відповідну цифру до чистого прибутоку енерготрейдера неможливо, оскільки насправді компанія продає кінцевому споживачеві "коктейль", зібраний з потужностей, генерованих різними країнами. Крім того, 52% акцій Ukrenergy Trade Zrt належать "Укрінтеренерго", але факт наявності у портфелі дешевої української електроенергії істотно підсилив позиції Korlea на європейському ринку. Необхідно також урахувати, що в Україні електроенергія закуповується за долари, а в Європі продається за євро. Уже тільки на різниці валютного курсу маржа досягає 20-40%.
"Звіти Korlea Invest за 2008 рік поки не опубліковані, але в попередні роки компанія показувала низьку рентабельність на рівні 1-3% і чистий прибуток у $2-4 млн. Реально ж, маржа купівлі-продажу української електроенергії в країнах ЄС перевищувала 100%", - стверджує аналітик ІГ "Сократ" Сергій Невмержицький.
Вітер енергозмін
З кінця минулого року ситуація почала змінюватися. Прес-секретар Korlea Invest Андрій Комендо стверджує, що завдяки девальвації гривні закупівельна ціна на електроенергію істотно знизилася (до $60-61 за 1 Мвт-ч), але спад виробництва у Європі внаслідок кризи призвів до значного зниження обсягів споживання електроенергії та цін на неї. "Якщо у середині минулого року в Німеччині та Франції ціни на електроенергію, що поставляється рівним графіком (базова потужність), досягали 80-90 євро за 1 Мвт-ч, то тепер ціни обвалилися до 30-35 євро", - розповідає він. Таким чином, девальвація гривні лише пом'якшила втрати трейдерів.
За інформацією, яку має Сергій Невмержицький, європейські спотові ціни минулого місяця лише на 20% перевищували ціну електроенергії на оптовому ринку Україні. "За цим, на даний момент єдиним реальним імпортером нашої електроенергії є Угорщина, яка має нестачу власних генеруючих потужностей", - пояснює він.
Зараз закуповувати українську електроенергію стало невигідно, але відмовлятися від неї ніхто не збирається. Якщо промисловість єврозони знову почне працювати, то вартість "мегаваттів" стрімко піде вгору і доступ до енергопотужностей українського виробництва знову виявиться надприбутковим. Крім того, трейдери продовжують купувати українську електроенергію тому, що мають середньочасні контракти із чітко прописаними двосторонніми зобов'язаннями. Вони просто зобов'язані обирати певний обсяг української електроенергії щоб уникнути штрафних санкцій.
Після відсторонення від схем поставок електроенергії дітища Ласло Капойі System Consulting єдиним трейдером, який торгує "мегаватами" крім Василя Бечваржа, став Дмитро Фірташ, чия компанія Emfesz продає в Угорщину 52 Мвт. Тим часом, з огляду на те, що експорт стає стратегічним завданням для Рината Ахметова, Україну очікують досить напружені часи нового перерозподілу сфер впливу в експорті електроенергії. Баланс сил у війні за доступ до скарбів "Бурштинського енергоострова" поки не зовсім зрозумілий, тому енерготрейдерські перспективи структур, контрольованих Дмитром Фірташем, перебувають у тумані. Маючи гарні позиції в Угорщині, він може зберегти свою частину енергоринка, але для цього необхідно приєднатися до майбутнього переможця. Хто ним буде: Василь Бечварж, Ласло Капойі або Ринат Ахметов? Час покаже.
Ігор Гошовський
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас