Готовність №26 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Готовність №26

Казна та Політика
3150
Минулого четверга була прийнята спільна постанова Нацбанку і Кабміну щодо рекапіталізації банків за участю держави (про допомогу “їх” банкам). Текст документа поки не опубліковано.
За словами джерела в НБУ, цим документом були затверджені вимоги (критерії) до банків, які можуть претендувати на збільшення капіталу за рахунок держави. “Уже 26 банків різної величини подали у Нацбанк заявки на рекапіталізацію, мабуть, що на всіх грошей не вистачить. Але ані НБУ, ані Кабмін не зважувалися брати на себе відповідальність і самостійно відсіювати претендентів. Нинішня постанова саме стала якимось компромісом, солідаризацією відповідальності”, - розповідає чиновник.
Проте, зважаючи на все, навіть затвердження критеріїв рекапіталізації ненабагато прискорить процес. “Поки я не готова оголосити, які банки купить уряд і як швидко це зробить”, - заявила минулого тижня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.
У той же час вона відзначила: “Оберемо ті банки, де найбільша кількість вкладників постраждала”. А трохи пізніше прем'єр додала, що держава буде викуповувати контрольні пакети акцій банків, які припинили розрахунки і “пограбовані власниками”. Нагадаємо, ще 18 лютого Тимошенко на всю країну заявила: “Ми будемо готові розпочати збільшення капіталів банків уже з кінця наступного тижня”.
Цікаво, що, за словами першого заступника голови НБУ Анатолія Шаповалова, критеріям рекапіталізації, розробленим Нацбанком, відповідають (який збіг!) 26 комбанків. У той же час, відповідно до постанови Кабміну №148 від 18.02.09 р., такі критерії повинна була розробляти спеціальна рада, до складу якої входять переважно представники Кабміну.
Тому не дивно, що у чиновників як і раніше немає єдиної думки щодо того, скільки банків все-таки одержать підтримку уряду. Так, Анатолій Шаповалов вважає, що, швидше за все, рекапіталізованими будуть тільки 7-8 фінустанов. Інший заступник голови НБУ Олександр Савченко минулого тижня заявив, що на допомогу можуть розраховувати 10-15 великих банків. А міністр економіки Богдан Данилишин 1 квітня повідомив: “Уже найближчим часом уряд викупить не менше 50% + 1 акція перших двох комерційних банків і почне процес їх оздоровлення”.
У Держбюджеті-2009 на рекапіталізацію банків передбачено 44 млрд грн.
Тим часом рішення про доцільність входження держави в капітал фінустанов нещодавно були прийняті (і привселюдно оголошені) загальними зборами акціонерів чотирьох великих банків - “Родовід Банк”, Імексбанк, Укргазбанк і банк “Фінанси та Кредит”. Крім того, “Надра Банк” і Укрпромбанк нібито були рекомендовані Нацбанком для рекапіталізації.
За оцінками тимчасових адміністраторів, “Надра Банку” потрібно влити в капітал близько 5 млрд грн., Укрпромбанку - 3,5-7 млрд грн. У Держбюджеті-2009 на рекапіталізацію передбачено 44 млрд грн. У свою чергу, перший заступник глави Секретаріату Президента Олександр Шлапак запевняє: НБУ поки не звертався з офіційним запитом до Кабміну щодо рекапіталізації будь-яких банків.
“Робота щодо цього питання ведеться щодня, і ми готові передати свої пропозиції уряду хоч сьогодні. Але необхідно все погодити, щоб не було непорозумінь”, - сказав Анатолій Шаповалов. І відразу додав, що НБУ готовий передати свої пропозиції Кабміну протягом 10-14 днів.
Однак процес може затягтися, адже минулого тижня з'явилася інформація про те, що Мінфін наполягає на проведенні повторного аудита банків. Оскільки їх діагностика, проведена відповідно до вимог МВФ, зафіксувала стан справ на 1 листопада 2008 р. і вже не відображає реальної ситуації у тій або іншій фінустанові.
Дмитро Гриньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас