Більшість девелоперів житлової нерухомості залишать ринок в 2009-2010 рр. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Більшість девелоперів житлової нерухомості залишать ринок в 2009-2010 рр.

Нерухомість
1205
В 2009-2010 рр. на вітчизняному ринку будівництва житла відбудуться істотні структурні зміни, результатом яких стане відхід з ринку більшої кількості девелоперів.
Про це говориться в огляді експертів компанії Delphi Capital.
Зокрема в огляді відзначається, що деякі девелоперські компанії будували свій бізнес опираючись на адміністративний доступ до ділянок землі і фінансували свої проекти максимально за рахунок роздрібних інвесторів. Крім того найчастіше проекти планувалися без належного пророблення концепції та будувалися на основі старих будівельних технологій, що при економічному спаді приведе до більшого падіння їх вартості. В умовах зростаючої цінової бульбашки девелопери не були стимульовані до зниження собівартості будівництва і підвищення якості пропонованих ринку проектів.
Експерти звертають увагу, що в нинішній ситуації продаж нерухомості паралізований низьким попитом. Багато девелоперів в умовах відсутності продажів не мають достатніх фінансових ресурсів для обслуговування кредитних ліній і будуть змушені піти з ринку, вважають вони.
Крім того, покупці почали стикатися з повним або частковим невиконанням девелоперами своїх зобов'язань, що приводить до істотного зниження попиту на первинному ринку. "Закономірно, що покупці в такій ситуації частково переорієнтувалися на вторинний ринок, і очікують подальшого зниження цін. Попит з боку покупців почне відновлюватися не раніше 2010 року. Таке падіння попиту з боку покупців носить системний характер і унеможливлює ведення бізнесу за раніше працюючою на ринку практикою", - говориться в огляді.
На думку експертів, виходом із ситуації стануть системні зміни у веденні бізнесу девелоперами за рахунок впровадження сучасних управлінських і будівельних технологій, які дозволять запропонувати ринку більш якісне і дешеве житло, побудоване вчасно. "В умовах недовіри покупця до девелоперу зміниться і схема купівлі-продажу первинної нерухомості. Імовірно, український ринок адаптує практику, що існує в розвинених країнах. Наприклад, одна з таких практик передбачає, що покупець, вибравши об'єкт для купівлі, платить девелоперу невеликий задаток від вартості квартири (близько 10%), а частину, що залишилася, оплачує після одержання квартири у своє розпорядження. До моменту виконання контрактних зобов'язань, девелопер фінансує будівництво за рахунок власних і кредитних ресурсів. Сусідня з Україною Польща вже працює за вищенаведеною схемою", - відзначають вони.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас