Total, Shell і ВР вимагають від нафтосервісних компаній знижок на 20-40% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Total, Shell і ВР вимагають від нафтосервісних компаній знижок на 20-40%

Енергетика
289
BP Plc, Total SA і Royal Dutch Shell закликають сервісні компанії піти на серйозне скорочення вартості проектів розробки нафтових родовищ, розраховуючи одержати знижки на 20-40% на тлі найсильнішого падіння галузі із середини 70-х років, повідомило агентство Bloomberg.
Топ-менеджери таких нафтосервісних компаній, як Technip SA, Cggveritas і Saipem Spa, підтверджують, що найбільші нафтові компанії Європи чинять на них тиск із метою одержання знижок. У відповідь на ці вимоги вони заявляють про скорочення числа задіяних бурових установок більш ніж на 25% і про намір виводити з експлуатації нафтові танкери.
Будуть скорочені проекти з видобутку нафти з нафтоносних пісків у Канаді, де поклади нафти важкодоступні, а також роботи на шельфових родовищах з обмеженими запасами, що приведе до зменшення числа діючих бурових установок у світі до мінімального рівня за останні три роки.
При цьому зниження вартості нафти на 64% до липневих піків приводить до тривалого скорочення інвестицій у галузь.
"Total говорить про 20%, BP хоче знижку 40%, повертаючись до рівнів витрат, характерних для 2004 року. Однак добитися цього зараз набагато складніше", - заявив головний виконавчий директор Technip Тьєррі Піленко, керуючий другою за розміром нафтосервісною компанією в Європі.
Тиск на компанію щодо зниження вартості її послуг "серйозно підсилився" у порівнянні з минулим роком, відзначив Т.Піленко.
"Ми також зазнаємо деякий тиск із боку наших замовників щодо зниження цін, і я думаю, що в нас є можливості для збільшення ефективності", - заявив головний виконавчий директор італійської нафтосервісної компанії Saipem Пьєтро Франко Талі.
"Деякі нафтові компанії, з якими ми працюємо, просять перескласти вже існуючі контракти, - додав головний операційний директор Cggveritas Тьєррі Леро. - Total багато говорить про це, у той час як BP практично наполягає".
Число бурових установок у світі знижується п'ятий місяць підряд, опустившись на 7,4% у лютому - до мінімального рівня із квітня 2006 року, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на інформацію Baker Hughes Inc. Кількість задіяних бурових установок знизилася на 28% з 3557 у вересні, що стало максимальним падінням із часів 2001-2002 років.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас