Обрані місця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обрані місця

Казна та Політика
896
На чумний бенкет
Президент України Віктор Ющенко вимагає скоротити кількість державних цільових програм, гроші на які надходять із держбюджету. Про це він заявив 31 березня, виступаючи перед депутатами Верховної Ради зі щорічним Посланням до парламенту. "Варто припинити розпилення ресурсів на 300 державних цільових програм. Це як бенкет під час чуми", - сказав глава держави.
За кілька днів до заяви Президента, 27 березня, із пропозицією ліквідувати більшу частину існуючих державних цільових програм виступив секретар Ради національної безпеки і оборони України Раїса Богатирьова.
За логікою РНБО, "зачищення" держпрограм варто провести для вивільнення коштів для захищених статей бюджету. "Мова йде про максимальне фінансування соціальних витрат, про забезпечення виконання функцій держави", - пояснила Богатирьова.
Цього року на фінансування цільових державних програм у держбюджеті передбачено 20 млрд грн., що на 30% більше, ніж торік. Раніше, у роки прем'єрства Віктора Януковича, цільові державні програми фінансувалися більш щедро.
Для порівняння: у 2007 р. на ці цілі було витрачено майже 25 млрд грн., а в проекті Держбюджету-2008, зверстаному під наглядом тодішнього першого віце-прем'єра Миколи Азарова, на цільові програми запланували направити майже 30 млрд грн. Коли ж над головним кошторисом країни на 2008 р. попрацював міністр фінансів Віктор Пинзеник, фінансування держпрограм скоротилося вдвічі - до 15 млрд грн.
Хоча рік у рік з бюджету на "цільове програмування" йдуть десятки мільярдів гривень, ніхто з опитаних економістів, народних депутатів і експертів не зміг згадати жодної повністю реалізованої державної програми. "Що ж очікувати іншого результату, якщо в країні немає системи середньочасного бюджетного планування і ефективного контролю", - говорить народний депутат, член фракції "Партії Регіонів" Ірина Акімова, заступник голови Комітету ВР з питань економічної політики.
Дійсно, немає жодної державної програми, термін реалізації якої був би менш трьох років. І поки немає жодного прем'єр-міністра, під чиїм керівництвом було б розроблено більше двох держбюджетів. "Черговий прем'єр-міністр приходить із новими пріоритетами, і відповідно до цього перекроюється бюджетне фінансування", - відзначає народний депутат, член фракції НУНС Павло Жебрівський, голова підкомітету з питань витрат держбюджету Комітету ВР із питань бюджету.
Скільки в Україні державних цільових програм, не знає ніхто. Так, Президент говорить, що їх три сотні, у РНБО нарахували 212, а от за даними міністра економіки Богдана Данилишина, їх 273. До речі, глава Мінекономіки запропонував скоротити перелік держпрограм ще в серпні 2008 р., але поки цього не відбулося.
За словами одного із заступників міністра економіки, процес скорочення списку держпрограм пробуксовує через протидію галузевих лобістів: "Список скорочень дотепер проходить узгодження у профільних міністерствах - МінАП, Мінвуглепромі, Мінпромполітики та ін. Тільки після цього його можна подати на затвердження Кабінету міністрів".
При цьому в розпорядженні Мінекономіки є простий і швидкий механізм секвестру списку держпрограм. За даними міністерства, тільки 29 держпрограм повністю відповідають нормам чинного законодавства. Таким чином, достатньо анулювати як незаконні всі інші держпрограми - і "зачищення" буде завершене. За словами Любомира Дроздовського, партнера юридичної фірми "D&U Partners", для реалізації вищеописаної схеми немає юридичних перепон. Та й часу багато не знадобиться - вистачить відповідного рішення Кабміну. Але в цьому випадку будуть анульовані держпрограми, для яких у Держбюджеті-2009 передбачені найбільші суми фінансування.
Гроші всьому голова
"Якщо у діючому Держбюджеті немає рядка, у якому прописане фінансування держпрограми, ця програма - звичайна підшивка паперу", - стверджує народний депутат, член фракції БЮТ Сергій Терьохін, голова Комітету ВР із питань податкової та митної політики.
У Держбюджеті-2009 найбільша сума передбачена на фінансування Держпрограми з ліквідації вугільних шахт - на ці цілі можуть перерахувати 5 млрд грн. Хоча ця програма не входить до списку 29 повністю чистих перед законом. Тому що цього року очікуються президентські вибори, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко не може собі дозволити відмовитися від оплати держпрограми, що обіцяє симпатії шахтарів. Та й турбуватися із приводу того, що гроші підуть без контролю з боку БЮТ, немає причин. Адже відповідальним за "освоєння" цих 5 млрд грн. є глава Мінвуглепрому Віктор Полтавець, який призначенням на цю посаду зобов'язаний члену фракції БЮТ Наталії Королівській.
Друге місце за обсягом фінансування цього року - за Державною цільовою програмою з проведення Євро-2012 (і ця програма не є зразковою з погляду законодавства). Цього року на її реалізацію передбачено виділити 4,4 млрд грн. Знаково, що із цієї суми 650 млн грн. підуть на будівництво залізнично-автомобільного переходу через Дніпро, більш відомого як "міст Кірпи". Нагадаємо: його будівництво почалося у 2004 р., у рік останніх виборів Президента України, і багато хто пов'язували це зі схемою виведення грошей на вибори.
Розпорядником більшої частини "футбольних" грошей є Міністерство регіонального розвитку і будівництва, очолюване Василем Куйбідою, який одержав цю посаду за квотою НУНС. Але зараз міністр уважно прислухається до сподівань прем'єр-міністра. У цьому зв'язку показовим є те, що коли в лютому загострилася дискусія про відкликання з Кабміну міністрів від НУНС, багато депутатів-"бютівців" говорили, що є "100%-а впевненість, що Василь Куйбіда збереже крісло міністра".
Якщо підсумувати бюджетне фінансування різних програм на закупівлю озброєнь, спеціальної техніки у вітчизняних виробників для Міноборони, МВС і МНС, то виходимо на 2,8 млрд грн. - це третя за обсягом група цільових держпрограм. Найбільша сума - 2 млрд грн. - передбачена для Міноборони, яке очолює вірна "людина Президента" Юрій Єхануров. Але всі держпрограми для Міноборони будуть оплачуватися зі Спеціального фонду держбюджету, що дозволить Мінфіну здійснювати фінансування у "ручному" режимі.
Що ж до такого розпорядника бюджетних коштів, як МВС, на чиї цільові програми цього року закладено 0,7 млрд грн., то глава цього відомства Юрій Луценко вже давно лояльно ставиться до Юлії Тимошенко.
А от очолюване ще однією "людиною Президента" Володимиром Шандрою Міністерство з питань надзвичайних ситуацій і захисту населення в рамках цільової держпрограм (закупівля пожежної техніки) може розраховувати лише на 100 млн грн. До того ж значна частина цих коштів піде на оплату вантажівок, зроблених КрАЗом. Власником цього підприємства є народний депутат Костянтин Жеваго - звичайно ж, представник фракції БЮТ.
Цільові держпрограми у агропромисловому комплексі посідають четверте місце у Держбюджеті-2009 - на їх реалізацію передбачено 2,2 млрд грн. Міністерство аграрної політики очолює Юрій Мельник, який демонструє політичну нейтральність. Що ж до тих сільгосппідприємств, які отримують бюджетні кошти в рамках цільових програм, то більшість із них пов'язані із Блоком Литвина.
"Це один з елементів, що лежить в основі "співробітництва" БЮТ і Блоку Литвина. Регулюючи "краник" бюджетних виплат на цільові програми АПК, Юлія Тимошенко виробляє в депутатів Блоку Литвина рефлекс, схожий з рефлексом собаки Павлова. Дали грошей - натиснули на кнопки, немає грошей - не буде потрібного голосування", - пояснює "регіонал" Михайло Чечетов, голова підкомітету з питань підприємництва Комітету ВР із питань промислової і регуляторної політики та підприємництва.
Дріб'язки на 5 млрд
Бюджетне фінансування інших держпрограм становить у сукупності ще близько 5 млрд грн. Серед них програма "Шкільний автобус" (цього року на 100 млн грн.), майже всі кошти за якою практично щорічно отримують підприємствам Петра Порошенка. Крім того, чергова порція бюджетних грошей піде в рамках чергової програми лікарні "Феофанія".
Цього року "лікарня для депутатів" одержить 12 млн грн., що значно менше торішніх 218 млн грн., але більше, ніж одержить Інститут охорони материнства і дитинства, якому цього року дадуть 10 млн грн.
Ще одна "дрібничка" - будівництво споруджень зі штучним льодом у рамках програми "Хокей України". Цього року на це витратять 150 млн грн., чого вистачить для будівництва 12 ковзанок. Немає сумнівів, що розвиток хокею і підготовка перспективних хокеїстів дуже важливі. Особливо якщо врахувати, що провідний хокейний клуб "Сокіл" належить корпорації "Індустріальний Союз Донбасу", один із власників якої Віталій Гайдук є провідним радником Юлії Тимошенко.
Що важливо: на фінансування цільової програми "Сприяння розвитку малого бізнесу в Україні" у бюджеті заброньовано 0,5 млн грн. (торік - 2 млн грн.). Пріоритети нинішнього Кабміну зрозумілі.
Андрій Заіка
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас