Проблема вибору — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проблема вибору

Аграрний ринок
944
Якщо в Україні правильно вести сільськогосподарський бізнес, допомога не знадобиться. Кожен вкладений долар принесе 200% рентабельності вже цього року", - упевнений Олексій Сізов, керуючий компанії "Українські аграрні інвестиції".
Можливо, так воно і буде, однак у нинішніх умовах більшість компаній, що працюють на цьому полі в нашій країні, опинилися у вкрай скрутному становищі. Навіть для вирішення актуального сьогодні питання - проведення посівної кампанії - аграріям не вистачає 4 млрд. грн. Проблема ця стосується не тільки дрібних виробників, але й великих холдингів.
Щиросердна допомога
Їхньою долею занепокоївся Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), що викликався підтримати український агросектор шляхом виділення 250 млн. євро. Зокрема, це стосується агропромислових виробничих установ з виробництва соняшника і соняшникової олії, зернових, молочної продукції, а також підприємств роздрібної торгівлі.
Більша частина заявленої суми буде спрямована на фінансування обігового капіталу компаній. "Ми вважаємо, що банк, швидше за все, буде інвестувати або у формі надання кредиту на пільгових умовах, або у формі стратегічного інвестування через викуп частини акцій підприємства для подальшого їх продажу", - відзначає Юлія Носаль, аналітик ІГ "Сократ".
Директор відділу агробізнесу ЄБРР Жиль Меттеталь розповів, що банк зобов'язаний діяти оперативно і допомогти своїм кращим клієнтам упоратися з фінансовою кризою і кризою ліквідності. Щоправда, які саме клієнти є кращими, Меттеталь не уточнив. Хоча вже наступного дня після його заяви агрохолдинг "Астарта" одержав від ЄБРР $20 млн. Це другий транш кредиту, про який сторони домовлялися ще торік. Але, швидше за все сума, надана "Астарті", включена в заявлену ЄБРР цифру фінансової допомоги, вважає Юлія Носаль.
Кому пощастить?
Що ж до інших найбільш імовірних претендентів на одержання кредиту, аналітики поділяють їх на дві категорії. Перевагу мають ті компанії, які отримували кошти на розвиток від ЄБРР протягом останніх 4-5 років. Зрозуміло, у нинішніх умовах банк більш ніж зацікавлений у підтримці обігового капіталу цих підприємств. Крім "Астарти", до числа таких компаній можна зарахувати Bunge, Cargill, Shostka Milk, Soufflet, а також Kernel, "Топфер", "Нідера" і "Чумак".
Друга категорія претендентів - підприємства, які раніше, можливо, і не співробітничали з ЄБРР, але мають серйозну операційну історію, аудовані фінансові результати, складені відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності, відзначає Олександр Цепенда, аналітик ІК "Трійка Діалог Україна". На його думку, це можуть бути "Миронівський хлібопродукт", Mriya Agroholding та інші.
Крім того, ЄБРР звертатиме увагу на наявність західних інституціональних інвесторів серед власників компанії або ж західного стратегічного інвестора, вважає Андрій Гостік, заступник директора аналітичного відділу ІК Concorde Capital. Імовірно, інтерес залучать агрохолдинги з лістингом на будь-якій фондовій біржі, такі як "Дакор", "Укрзернопром" і "Креатив".
Відповідно до Програми корпоративної підтримки середнього бізнесу, під якою і передбачені заповітні 250 млн. євро, фінансування одержать 25 існуючих корпоративних клієнтів банку, які й отримають ці гроші. Однак, за словами радника інвестиційно-банківського департаменту компанії Dragon Capital Василя Яблонського, з огляду на орієнтовні строки одержання цих коштів, українські компанії зможуть почати повноцінно їх використовувати тільки восени поточного року. На цей час припадає збір урожаю і посів озимих культур. А от питання нестачі обігового капіталу під час поточної посівної кампанії навіть компаніям, що сподобалися ЄБРР, доведеться вирішувати самостійно, тобто якомога успішніше вести свій бізнес.
Дарія Ісакова
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас